ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Πόσο ζυγίζει ένα ιντερνέτ;

Εκατόν πενήντα γραμμάρια, περίπου, να τ’ αφήσω;
Ολόκληρο το Internet δε ζυγίζει παραπάνω από 50 γραμμάρια, με ζύγια του 2006. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ορισμένοι υπολογισμοί, που συμπεριέλαβαν κατ’ εκτίμηση το συνολικό βάρος όλων των κινούμενων ηλεκτρονίων, που αντιπροσωπεύουν το σύνολο της διακινούμενης πληροφορίας, σε οποιαδήποτε στιγμή.
Η έμπνευση για τη διενέργεια της μέτρησης ήρθε μετά την ανακοίνωση του καθηγητή της επιστήμης των υπολογιστών Τζον Κουμπιάτοβις του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ ότι κάθε ηλεκτρονικό βιβλίο που «φορτώνεται» στη συσκευή ψηφιακής ανάγνωσης Amazon Kindle, αυξάνει ανεπαίσθητα το βάρος της.
Ο Κουμπιάτοβιτς χρησιμοποίησε τη διάσημη εξίσωση E=mc2 για τη σχέση μάζας και ενέργειας και εκτίμησε ότι το γέμισμα με ηλεκτρονικά βιβλία ενός Kindle χωρητικότητας 4GB, θα αυξήσει το βάρος του κατά ένα δισεκατομμυριοστό του δισεκατομμυριοστού του γραμμαρίου. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν αποθηκεύονται πληροφορίες, τα ηλεκτρόνια στη μνήμη έχουν μεν σταθερό αριθμό, αλλά αυξάνουν την ενέργειά τους και αυτή η αυξημένη ενέργεια «μεταφράζεται» σε οριακά μεγαλύτερη μάζα -δηλαδή περισσότερο βάρος.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, έγινε το επόμενο βήμα και υπολογίστηκε ότι όλο το Διαδίκτυο -με βάση τον όγκο των δεδομένων που διακινείται σε αυτό- ζυγίζει περίπου 50 γραμμάρια. Αρχικά, υπολογίστηκε ότι τα ηλεκτρόνια στο σύνολο του Internet έχουν ενέργεια περίπου 40 δισεκατομμύρια βατ και, στη συνέχεια, αυτή η ενέργεια μετατράπηκε σε βάρος 50 γραμμαρίων.

Στην πραγματικότητα, πάντως, το βάρος θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο, αφού οι υπολογισμοί έγιναν με βάση παρωχημένα στοιχεία του 2006, όταν υπολογιζόταν ότι στον πλανήτη μας υπήρχαν 75 έως 100 εκατομμύρια servers. Από τότε, όμως, μια σειρά από μεγάλα κέντρα αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων έχουν κατασκευαστεί από εταιρείες όπως η Google, η Amazon και η Microsoft. Αν, μάλιστα, στους υπολογισμούς, εκτός από τους servers, περιληφθούν και οι προσωπικοί υπολογιστές του πλανήτη, που χρησιμοποιούν το Internet, τότε το βάρος του διαδικτύου τριπλασιάζεται και εξακοντίζεται στα… 150 γραμμάρια.
Έτσι, στην ευγενή παράδοση υπολογισμού τέτοιων μεγεθών, μετά το βάρος των αγγέλων και το βεληνεκές του αφρικανικού χελιδονιού, έρχεται να προστεθεί κι η μάζα του Διαδικτύου, ως πληροφορία εκ των ων ουκ άνευ, που κι αυτή, με τη σειρά της, αυξάνει κατά μέρος το βάρος της σελίδας, που την φιλοξενεί…
Πηγές: ΑΠΕ, The New York Times, Wikipedia, Pythonline.com, MontyPython.net
Επιμέλεια: Σ. Δαματόπουλος
ΑΠΟ http://www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: