Περιγραφή συνταγής
Υπέροχα, ζουμερά κεφτεδάκια σε πεντανόστιμη λαδερή σάλτσα με φρέσκα λαχανικά. Μια συνταγή που θα την αγαπήσει όλη η οικογένεια.
Κτήμα Σκαλάνι/Τοπικός Οίνος Ηρακλείου (Κοτσιφάλι, Syrah).
Αρκετά βαθυκόκκινο, μέχρι και πολύ. Το άρωμα θυμίζει δαμάσκηνο, κεράσι και μαρμελάδα κόκκινων φρούτων. Απόηχοι καπνού, όπου έχει περάσει βανίλια, μαζί με μελάνι. Πλούσια γεύση, με τανίνες που κάνουν αισθητή την παρουσία τους αλλά με “έξυπνα” ήπιο τρόπο, με ισορροπία και μεγάλη διάρκεια επίγευσης.
Γιατί ταιριάζουν: γιατί από την μια είναι ξεκάθαρο ότι το φαγητό θέλει κόκκινο κρασί, αλλά από την άλλη τα μυρωδικά, η σάλτσα και η γευστική υφή των υλικών του πιάτου επιτάσσουν σχετικά μαλακό κρασί -αλλά πλούσιο- με σαφώς φρουτώδη χαρακτηριστικά.
ΑΠΟ http://www.lovecooking.gr
Συστατικά συνταγής
- 2 ½ φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο
- 1/3 του φλιτζανιού γαλέτα
- 1 μέτριο φλιτζάνι φιλέτο πράσινης ελιάς
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- ½ κουταλάκι αλάτι
- ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
- ¼ του φλιτζανιού και έξτρα 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και λίγο έξτρα για να λαδώσουμε το σκεύος
- 2 φινόκιο κομμένα σε ροδέλες
- 6 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 1 κουταλιά της σούπας νερό
- 2 ½ κουταλάκια κορν φλάουρ
- 1 λεμόνι κομμένο σε ροδέλες
Οδηγίες συνταγής
Ζεσταίνουμε μισό φλιτζάνι ζωμό και
ανακατεύουμε μέσα τη γαλέτα. Ψιλοκόβουμε 1/3 του φλιτζανιού ελιές και
μαζί με το ζωμό, το σκόρδο, το αυγό, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι
και τη γαλέτα τα πολτοποιούμε στο μούλτι.
Βάζουμε τον κιμά σ' ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα υλικά από το μούλτι. Πλάθουμε με τα χέρια μας καλά όλα τα υλικά σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Λαδώνουμε ελαφρά ένα σκεύος και πλάθουμε τον κιμά σε κεφτέδες. Τους τοποθετούμε αραιά τον ένα από τον άλλο και τους ψήνουμε για 10 λεπτά γυρνώντας τους μια φορά με τη σπάτουλα.
Όση ώρα ψήνονται οι κεφτέδες σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το φινόκιο για 5-7 λεπτά και εν συνεχεία αφού το αφαιρέσουμε κάνουμε το ίδιο με το καρότο.
Βάζουμε μαζί με τα λαχανικά τους κεφτέδες στην κατσαρόλα και τα δυο φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο και από μια πρέζα αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε το νερό με το κορν φλάουρ και το βάζουμε στην κατσαρόλα για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει μια δεμένη σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με τον έξτρα μαϊντανό, τις υπόλοιπες ελιές και σερβίρουμε.
Βάζουμε τον κιμά σ' ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα υλικά από το μούλτι. Πλάθουμε με τα χέρια μας καλά όλα τα υλικά σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Λαδώνουμε ελαφρά ένα σκεύος και πλάθουμε τον κιμά σε κεφτέδες. Τους τοποθετούμε αραιά τον ένα από τον άλλο και τους ψήνουμε για 10 λεπτά γυρνώντας τους μια φορά με τη σπάτουλα.
Όση ώρα ψήνονται οι κεφτέδες σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το φινόκιο για 5-7 λεπτά και εν συνεχεία αφού το αφαιρέσουμε κάνουμε το ίδιο με το καρότο.
Βάζουμε μαζί με τα λαχανικά τους κεφτέδες στην κατσαρόλα και τα δυο φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλο και από μια πρέζα αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε το νερό με το κορν φλάουρ και το βάζουμε στην κατσαρόλα για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει μια δεμένη σάλτσα.
Πασπαλίζουμε με τον έξτρα μαϊντανό, τις υπόλοιπες ελιές και σερβίρουμε.
- Διάρκεια: 1 ½ ώρα
Πρόταση για ποτό
Κτήμα Σκαλάνι ερυθρό Μπουτάρη από την Κρήτη.Κτήμα Σκαλάνι/Τοπικός Οίνος Ηρακλείου (Κοτσιφάλι, Syrah).
Αρκετά βαθυκόκκινο, μέχρι και πολύ. Το άρωμα θυμίζει δαμάσκηνο, κεράσι και μαρμελάδα κόκκινων φρούτων. Απόηχοι καπνού, όπου έχει περάσει βανίλια, μαζί με μελάνι. Πλούσια γεύση, με τανίνες που κάνουν αισθητή την παρουσία τους αλλά με “έξυπνα” ήπιο τρόπο, με ισορροπία και μεγάλη διάρκεια επίγευσης.
Γιατί ταιριάζουν: γιατί από την μια είναι ξεκάθαρο ότι το φαγητό θέλει κόκκινο κρασί, αλλά από την άλλη τα μυρωδικά, η σάλτσα και η γευστική υφή των υλικών του πιάτου επιτάσσουν σχετικά μαλακό κρασί -αλλά πλούσιο- με σαφώς φρουτώδη χαρακτηριστικά.
ΑΠΟ http://www.lovecooking.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου