ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Πανευρωπαϊκή γιορτή πουλιών το Σαββατοκύριακο στη Γιαλοβα

Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών (Eurobirdwatch) είναι ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, σε περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες, και συντονίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία BirdLife International. Τις εκδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο υλοποιούν οι αντίστοιχες οργανώσεις, εταίροι της BirdLife, που ασχολούνται με την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους.
Τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα μας οργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με τη συνεργασία τοπικών φορέων και οργανώσεων.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 1 και 2 Οκτωβρίου στην Αττική, τη Βέροια, την Κρήτη, τη Μακεδονία, τη Μεσσηνία και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.


Η Ευρωπαϊκή Γιορτή αποτελεί μέρος της Παγκόσμια Γιορτής των Πουλιών (World Birdwatch), μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας της BirdLife International, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1993 και στην οποία συμμετείχαν, μέχρι σήμερα, περισσότερα από 1.000.000 άτομα από όλο τον κόσμο.
Η βασική δραστηριότητα αυτών των εκδηλώσεων είναι η παρατήρηση πουλιών (birdwatching), η οποία πλαισιώνεται από πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, όπως ενημερωτικές παρουσιάσεις και προβολές, εκθέσεις, περιβαλλοντικά παιχνίδια και δρώμενα για παιδιά, διαγωνισμούς κ.ά.
Όλες οι δράσεις εστιάζουν στη συμμετοχή του κοινού, ενθαρρύνοντάς το να έρθει σε επαφή και να εξερευνήσει τον όμορφο, και πολλές φορές άγνωστο, κόσμο των άγριων πουλιών.
Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους, το ρόλο τους στην ισορροπία των οικοσυστημάτων, καθώς και τη σχέση τους με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του. Τα τελευταία χρόνια θεματικές όπως: «Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά», «Τα πουλιά των αγρών», «Μετανάστευση», δίνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των εκδηλώσεων ανά έτος και, σε συνδυασμό με την παρατήρηση και γνώση των πουλιών, αυξάνουν τη συνειδητοποίηση, τον προβληματισμό, το ενδιαφέρον για την άγρια φύση και τη διατήρησή της.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Κεντρική πλατεία Καλαμάτας
-Παρασκευή 30/9 & Σάββατο 01/10, 10.00 –13.00 & 18.00-23.00, Περίπτερο ενημέρωσης και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά και νέους.

Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας, Πύλος
(Παλιό Αντλιοστάσιο)
- Σάββατο 01/10 & Κυριακή 02/10, 10.00 – 18.00, Περιήγηση, παρατήρηση πουλιών, Έκθεση «Κυνήγι Θησαυρού» στο Μονοπάτι της Φύσης-περιβαλλοντικό παιχνίδι για παιδιά (Κυριακή 02/10)
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο Ενημέρωσης, Διονύση Παπαδάτο (τηλ 27230 23046-22368 & 6974366287, 

 gialova@ornithologiki.gr).
http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: