ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Οι επενδύσεις σε data center θα φτάσουν τα $350 δισ. το 2026


 

Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά των data centers αναμένεται και τα επόμενα χρόνια, με τις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων να βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου

ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι επενδύσεις σε data centers θα φτάσουν στα $350 δισ. το 2026, όταν το αντίστοιχο νούμερο το 2021 διαμορφωνόταν στα επίπεδα των $220 δισ.

Τα hyperscales data centers αναμένεται να είναι ο τομέας, που θα οδηγήσει τις παγκόσμιες δαπάνες για τα κέντρα δεδομένων σε νέα υψηλά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε η εταιρεία αναλύσεων Dell’Oro, στην οποία περιλαμβάνονται οι παραπάνω εκτιμήσεις. “Οι πάροχοι υπηρεσιών cloud υπερκλίμακας θα αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο ποσοστό της συνολικής αγοράς των data centers, καθώς επενδύουν για να επεκτείνουν το δίκτυο των κέντρων δεδομένων τους, να αυξήσουν τη χωρητικότητα του cloud και να αναπτύξουν υποδομές τεχνητής νοημοσύνης για να ενεργοποιήσουν νέες εφαρμογές, όπως το metaverse”, αναφέρει η Dell’Oro.

“Οι προοπτικές μας, όσον αφορά τις δαπάνες για υποδομές κέντρων δεδομένων, είναι αισιόδοξες, με προβλεπόμενη μέση ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 10% τα επόμενα πέντε χρόνια”, αναφέρει η μελέτη της Dell’Oro.

Οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν ότι κομβικό ρόλο στις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων θα παίξει το edge computing. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, το edge computing προβλέπεται να αποτελεί το 8% των συνολικών δαπανών για υποδομές σε data center έως το 2026.

Επενδύσεις σε data centers

Από την πλευρά της, η Gartner εκτιμά ότι το 2021 οι δαπάνες σε Data Centers αυξήθηκαν κατά 9,7% σε σχέση με το 2020 και έφθασαν τα $197 δισ. Η εταιρεία προβλέπει ότι το 2022 το πρόσημο θα είναι θετικό κατά 5,8%, μια αύξηση που ανεβάζει τις συνολικές δαπάνες για Data Centers το 2022 στα $207 δισ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της εταιρείας και το 2022 οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις διαδικασίες του ψηφιακού μετασχηματισμού, επενδύοντας σε τεχνολογικές δαπάνες, που σχετίζονται με αυτόν.

“Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί πλέον να αγοραστεί εν μία νυκτί και οι παγκόσμιες προβλέψεις δαπανών πληροφορικής αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτό το βάθος χρόνου, που απαιτούν αυτού του είδους οι τεχνολογικές δαπάνες”, προσθέτει η Gartner στο report της (Gartner quarterly IT spending forecast).

ΑΠΟ  https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: