ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Σκύλοι που σκάβουν


26 Φεβρουαρίου 2020

Αν ο σκύλος σας σιγά-σιγά μετατρέπει τον κήπο σας σε τοπίο με κρατήρες, να μην απελπίζεστε, επειδή οι σκύλοι που σκάβουν κάνουν μόνο αυτό που είναι φυσικό.

Το πρώτο σας βήμα πρέπει να είναι, η αναγνώριση του λόγου για τον οποίο σκάβει. Οι σκύλοι μπορεί να σκάβουν λόγω ενός αρπακτικού ενστίκτου ή μπορεί να θάβουν κόκαλα ή παιχνίδια. Αυτό είναι ενστικτώδης συμπεριφορά, σχεδιασμένη να κρύβει φαγητό από άλλα αρπακτικά.

Το σκάψιμο μπορεί επίσης να αποτελεί μέρος ενός ενστίκτου φωλιάς, ειδικά αν ο σκύλος σας κυοφορεί. Επίσης θα σκάψουν μια τρύπα αν έχει πολλή ζέστη επειδή το σκάψιμο εκθέτει την κρύα γη και παρέχει ένα μικρό, σκιερό καταφύγιο. Αν ο σκύλος σας σκάβει κάτω από έναν φράχτη ή δίπλα σε μια πύλη, απλά προσπαθεί να φύγει από τον κήπο. Ορισμένοι σκύλοι σκάβουν για να μετριάσουν την ανία τους ή απλά για πλάκα. Άλλοι μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση στο σκάψιμο. Τα τεριέ, για παράδειγμα, είναι φημισμένα για το σκάψιμο.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Μόλις ταυτοποιήσετε το λόγο για τον οποίο σκάβει ο σκύλος σας, γίνεται απλούστερο να διορθωθεί. Αυτό που θα χρειαστείτε είναι υπομονή και επιμονή. Αν ο σκύλος σας σκάβει με σκοπό να κυνηγήσει άγρια ζωή πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να τους κρατήσετε μακριά, ίσως να κατασκευάσετε κάποιο είδος ασπίδας ή εμπόδιο έτσι ώστε να μη μπορεί να βλέπει άλλα ζώα – εξάλλου, αν δε μπορεί να τα δει, δε θα προσπαθήσει να τα κυνηγήσει.

Αν το άγριο ζώο βρίσκεται στην πλευρά του φράκτη που βρίσκεται κοντά σε αυτόν, πιθανότατα δεν θα είναι αρκετά γρήγορος ώστε να το πιάσει ούτως ή άλλως – οι σκίουροι και τα πουλιά συνήθως είναι πολύ γρήγορα για τον μέσο σκύλο.

Οι αρουραίοι και τα ποντίκια φυσιολογικά θα τρέξουν πιο γρήγορα από έναν σκύλο. Προσέξτε αν χρησιμοποιείτε δηλητήριο για να απαλλαγείτε από ζώα σαν αυτά, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει και το σκύλο σας.

Δαπάνη ενέργειας

Αν ο σκύλος σας απλά φαίνεται ότι προσπαθεί να απαλλαχθεί από την περιορισμένη ενέργεια, πρέπει να του δώσετε περισσότερες ευκαιρίες για άσκηση. Κάνετε μακρύτερους ή πιο συχνούς περιπάτους και προσπαθήστε να κανονίσετε κάποιο «παιχνίδι» συμπεριλαμβανομένου παιχνιδίων όπως το «πιάσε» που θα κουράσουν το σκύλο σας.

Ποτέ μην τιμωρείτε το σκύλο σας για σκάψιμο μιας τρύπας εκτός κι αν τον πιάσετε επαυτοφώρω. Ακόμα κι αν φέρετε το σκύλο σας στη θέση της τρύπας, δε θα μπορέσει να συνδέσει το σκάψιμο με την τιμωρία.

ΑΠΟ https://www.hillspet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.