ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Γιατί γαβγίζει το κουτάβι σας;

                                      Κατανοώντας το γάβγισμα


26 Φεβρουαρίου 2020

Το γάβγισμα είναι μια απολύτως φυσιολογική πλευρά της συμπεριφοράς ενός σκύλου και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι το κουτάβι σας θα γίνει ένας σκύλος που γαβγίζει.

Είναι ουτοπικό, αν όχι άδικο, να πιστεύετε ότι μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας να σταματήσει να γαβγίζει, αλλά σίγουρα εσείς, η οικογένειά σας και οι γείτονες θα είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι εάν μπορεί να το ελέγξετε.

"Σταμάτα να γαβγίζεις": Δεν αποτελεί έκπληξη πόσοι άνθρωποι έχουν προβλήματα με το γάβγισμα των σκύλων τους. Οι σκύλοι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα εάν το γάβγισμα είναι κάτι καλό ή κακό. Και αυτό γιατί ορισμένες φορές όταν γαβγίζει ένας σκύλος, τον αγνοούν ενώ άλλες φορές του φωνάζουν να σταματήσει. Άλλες πάλι φορές τον παροτρύνουν να γαβγίσει γιατί υπάρχει, για παράδειγμα, ένας ύποπτος άγνωστος κοντά στο σπίτι. Οπότε για να βοηθήσετε το σκύλο σας να μάθει τους κανόνες σας δίνουμε τον πρώτο κανόνα για να ξεκινήσετε: μπορεί να γαβγίζει μέχρι να του πείτε να σταματήσει

Το "Σταμάτα να Γαβγίζεις" πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια εντολή για υπακοή και όχι ως μάλωμα. Πρέπει να αφήνετε το σκύλο σας να γαβγίζει δύο-τρεις φορές, να τον επιβραβεύετε που σας προειδοποίησε και μετά να πείτε "Σταμάτα να Γαβγίζεις" και να κρατήσετε μπροστά του ένα γλυκάκι. Ο σκύλος σας θα σταματήσει αμέσως να γαβγίζει γιατί δεν μπορεί να πάρει το γλυκό εάν γαβγίζει. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα δώστε του την ανταμοιβή του. Αυξήστε σταδιακά το χρόνο που μεσολαβεί από τη στιγμή που σταματάει το γάβγισμα μέχρι να του δώσετε την ανταμοιβή του και θα καταφέρετε να σταματήσετε το σκύλο σας να γαβγίζει για δύο λεπτά σε ένα μόνο μάθημα εκπαίδευσης, δείτε Εκπαίδευση κλίκερ.

Εάν ωστόσο ανησυχείτε για το υπερβολικό γάβγισμα το οποίο δεν μπορείτε να ελέγξετε, ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας για τα επόμενα βήματα, όπως είναι η εξειδικευμένη εκπαίδευση ή θεραπεία.

Κλαψούρισμα: Μπορεί να ακούγεται άκαρδο αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι εάν πάτε να παρηγορήσετε το κουτάβι σας όταν κλαψουρίζει απλά θα χειροτερέψετε την κατάσταση. Θα θεωρήσει ότι το επιβραβεύετε και θα το κάνει συνήθεια. Μπορείτε να το βοηθήσετε να μάθει να σταματάει με το να μην πηγαίνετε κοντά του όταν κλαψουρίζει. Αγνοώντας το κουτάβι σας και δίνοντάς του προσοχή μόνο αφού σταματήσει να κλαψουρίζει, θα μάθει ότι το κλαψούρισμα και η μουρμούρα δε λύνουν τα προβλήματα.

ΑΠΟ https://www.hillspet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...