ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Γιατί νιαουρίζουν οι γάτες


28 Απριλίου 2020 

Ακόμα κι ένα μικρό παιδί γνωρίζει και μπορεί να μιμηθεί έναν ήχο γάτας. Αυτό το διακριτό «μιαου» δεν είναι ένας απλός ήχος γάτας. Στην πραγματικότητα είναι μια εκπληκτικά

εκλεπτυσμένη μέθοδος επικοινωνίας, οπότε για ποιο λόγο οι γάτες νιαουρίζουν;

Μπορείτε να μάθετε πολλά για τη γάτα σας αν δίνετε προσοχή στο νιαούρισμά της.

Η φωνή της γάτας στην πραγματικότητα είναι ξεχωριστή όπως και στον άνθρωπο. Μπορεί να διαθέτετε μια γάτα που σχεδόν ποτέ δε βγάζει έναν ήχο ή μια ιδιαίτερα ομιλητική γάτα. Διαφορετικές φυλές θα έχουν διαφορετικούς ήχους νιαουρίσματος επίσης. Οι σιαμαίες γάτες, για παράδειγμα, φημίζονται για το ιδιαίτερα διαπεραστικό θρήνο τους.

Κοιτάξτε με!

Το πιο συνηθισμένο είδος νιαουρίσματος είναι η παραπονιάρικη κραυγή της γάτας για προσοχή. Το ευρύτερο πλαίσιο μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε για ποιο λόγο νιαουρίζει η γάτα σας. Αν περπατάει μπρος-πίσω στην κουζίνα, πιθανώς θέλει φαγητό. Αν η γάτα σας νιαουρίζει όταν έχετε μόλις έρθει στο σπίτι, πιθανώς είναι απλά χαρούμενη που σας βλέπει και θέλει χάδια ή αγκαλιές.

Το νιαούρισμα καλωσορίσματος, ιδιαίτερα όταν επαναλαμβάνεται συνεχώς, σχετίζεται επίσης με το ζευγάρωμα. Μια γάτα σε οίστρο θα νιαουρίζει συνεχώς για να διαφημίσει τη διαθεσιμότητά της στα αρσενικά. Σε ορισμένες γάτες, αυτό μπορεί να αναπτυχθεί σε παρατεταμένο θρήνο όλες τις ώρες, μέρα και νύχτα.

Ορισμένες φορές μια γάτα θα κάνει παράξενη βαβούρα ή ακόμα και ήχους βελάσματος όταν βλέπει λεία που δεν μπορεί να έχει. Κανείς δεν είναι απόλυτα βέβαιος για ποιο λόγο οι γάτες το κάνουν αυτό. Ορισμένοι προτείνουν ότι είναι απλά ένας ήχος γατίσιας προσμονής ή ενόχλησης, όπως όταν κάποιος πλαταγίζει τα χείλη του. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι ένα τέχνασμα της γάτας για να προσελκύσει τη λεία της προκειμένου να διερευνήσει τον παράξενο θόρυβο.

Το γρύλισμα, το φτύσιμο, το σφύριγμα και το ξεφωνητό είναι όλα επιθετικές ή αμυντικές φωνές. Συνήθως είναι πολύ σαφές αν μια γάτα είναι θυμωμένη ή φοβισμένη. Παρομοίως, το γουργούρισμα δε χρειάζεται πολλή εξήγηση. Η γάτα σας είναι απλώς ευχαριστημένη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αν έχετε μια ήσυχη γάτα που ξαφνικά νιαουρίζει, ή μια θορυβώδη γάτα που ξαφνικά σταματάει, μπορεί να υποδεικνύει ότι η γάτα σας είναι άρρωστη. Πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα τις γάτες που αρχίζουν να νιαουρίζουν συνεχώς ενώ χρησιμοποιούν το αμμοδοχείο τους, όταν αυτο-καθαρίζονται ή τρώνε. Οποιοδήποτε από αυτά θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι η γάτα σας είναι ανήσυχη.

Ακούστε και απολαύστε τη φλυαρία της γάτας σας. Θέλει να την καταλάβετε.

ΑΠΟ https://www.hillspet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...