ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Πώς να προστατεύσετε τα αδέσποτα ζωάκια το καλοκαίρι;

 

Τα αδέσποτα ζώα δεν αγαπούν πολύ το καλοκαίρι, γιατί ταλαιπωρούνται μέχρι να βρουν ένα μπολάκι με καθαρό νερό ή ένα σκιερό μέρος προκειμένου να προστατευθούν από τη

ζέστη. Δεν έχουν την ευκαιρία να δροσιστούν μπροστά από ένα ανεμιστήρα ή να ξαπλώσουν σ’ ένα μέρος με κλιματισμό.

Τα αδέσποτα ζωάκια έχουν μεγάλη ανάγκη από προστασία, καθώς ζουν σε εξωτερικούς χώρους αστικών πόλεων ή προαστίων, κινδυνεύοντας σε μεγάλο βαθμό από θερμοπληξία.

Αν βρούμε κάποιο ζωάκι λοιπόν θα πρέπει να του προσφέρουμε τη βοήθειά μας. Με ποιο τρόπο;

Μπολάκι με νερό: όπως ακριβώς εμείς, έτσι κι εκείνα είναι βασικό να έχουν πρόσβαση σε νερό ώστε να δροσίζονται όταν χρειάζεται. Καλό θα ήταν λοιπόν να του βάλετε ένα μπολάκι με άφθονο δροσερό νερό το οποίο θα αλλάζετε καθημερινά για να διατηρείται σε σωστή θερμοκρασία.

Σκιερό μέρος: αν συναντήσετε κάποιο ζωάκι ξαπλωμένο στην άσφαλτο ή στον ήλιο, μπορείτε να το μεταφέρετε εσείς σε κάποιο σκιερό μέρος. Στην περίπτωση που έχει βρει ήδη καταφύγιο σε σκιά μην επιχειρήσετε να το ενοχλήσετε ή να το διώξετε.

Σε περίπτωση θερμοπληξίας:

Πρώτες βοήθειες: τοποθετήστε μία σακούλα με παγάκια ή μία βρεγμένη πετσέτα στο κεφάλι του και στο σώμα του. Αν θέλετε μπορείτε να του ρίξετε λίγο δροσερό νερό πάνω του. Προσοχή: όχι παγωμένο γιατί θα πάθει σοκ. Ακόμα μπορείτε να του δώσετε να πιει μικρές ποσότητες δροσερού νερού.

Μεταφορά σε κτηνίατρο: υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο να μην ανταποκριθεί στα παραπάνω και να μην συνέλθει πλήρως. Σε αυτή την περίπτωση μην διστάσετε να το πάτε στον κοντινότερο κτηνίατρο, καθώς θα χρειαστεί άμεσα φαρμακευτική αγωγή.

Οι κυριότερες ενδείξεις της θερμοπληξίας είναι:

– Υπερβολική δίψα

– Άφθονο σάλιο

– Ταχυπαλμία

– Ερυθρά ούλα ή γλώσσα

– Δυσκολία στην αναπνοή

– Βαρύ λαχάνιασμα

– Λήθαργος

– Απροθυμία ή ανικανότητα να σηκωθεί

– Εμετός

– Απώλεια αισθήσεων


govastileto.gr , https://www.anemosradio.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: