ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Πώς καθαρίζουμε τα έντομα στο παρμπρίζ;


6 May 2021

Η άνοιξη και το καλοκαίρι έχουν χίλια καλά σαν εποχές, όμως ο οργασμός δραστηριότητας στη φύση έχει σαν αποτέλεσμα την έντονη κινητικότητα εντόμων και λοιπών πετούμενων.

Τα οποία, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού (ή ακόμα και σύντομης διαδρομής), έχουν την τάση να συναντιούνται με το παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Η «χαλκομανία» από μυγάκια, κουνούπια, σφήκες και πολλά ακόμα έντομα μπροστά από τον οδηγό, πέρα από το αισθητικό σκέλος, πολύ περισσότερο επηρεάζει το πρακτικό. Τα έντομα στο παρμπρίζ δεν επηρεάζουν μόνο την ορατότητα, αλλά και τη συγκέντρωση του οδηγού. Θα σας έχει τύχει να «σκάσει» έντομο εκτός οπτικού πεδίου, όμως το μάτι να πηγαίνει ακούσια προς αυτό. Το ακόμα χειρότερο είναι πως η παραδοσιακή μέθοδος καθαρισμού, συνήθως επιδεινώνει την κατάσταση. Η ενεργοποίηση των υαλοκαθαριστήρων και η ρίψη πλυστικού πολλές φορές διασπείρει τα έντομα ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο και ακόμα δυσχερέστερο οφθαλμικά στρώμα βρωμιάς.

Η καλύτερη λύση για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία των ματιών και τον εκνευρισμό, είναι να καθαρίσουμε το παρμπρίζ πριν ξεκινήσουμε. Υπάρχουν διάφορα σπιτικά σκευάσματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ωστόσο θα επικεντρωθούμε σε αυτά που είναι πιο εύκολο να δημιουργηθούν και αποδεδειγμένα, είναι αποτελεσματικότερα. Ωστόσο ένα υγρό καθαριστικό τζαμιών και λίγο χαρτί κουζίνας, καλό είναι να βρίσκονται στο αυτοκίνητο, πριν από ένα ταξίδι, γιατί θα φανούν πολύ χρήσιμα.

Καθαριστικό τζαμιών

Ξύδι

Για τις ευεργετικές ιδιότητες του ξυδιού στο αυτοκίνητο, έχουμε αναφερθεί λεπτομερώς. Εξίσου σωτήριο αποδεικνύεται και στον καθαρισμό του παρμπρίζ. Ιδανικά χρειαζόμαστε μπουκάλι σπρέι, αλλά αν δεν υπάρχει μας κάνει και μια μικρή λεκάνη. Αναμειγνύουμε 1 κούπα ξύδι και 1 κούπα νερό, ψεκάζουμε ή εμποτίζουμε ένα πανάκι με μικροΐνες και καθαρίζουμε. Παράλληλα, έχουμε μαζί μας και ένα μπουκάλι καθαρό νερό, για να ξεπλένουμε το πανί.

Μαγειρική σόδα

Εδώ μπαίνουμε σε πιο γαστρονομικά μονοπάτια. Είτε με ψεκαστήρι ή με λεκάνη, αναμειγνύουμε 4 κουταλιές της σούπας σόδα με 1 λίτρο ζεστό νερό. Και πάλι, ένα πανί με μικροΐνες θα μας βγάλει «ασπροπρόσωπους».

Σαμπουάν ή υγρό πιάτων

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε μερικές σταγόνες από σαμπουάν μαλλιών ή υγρό πιάτων. Προσθέτουμε περίπου μισό λίτρο – 750 ml ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Βουτάμε ένα σφουγγάρι και τρίβουμε απαλά. Αν δεν υπάρχει σφουγγάρι για πλύσιμο, μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας και με αυτό για τα πιάτα, αλλά χρησιμοποιούμε μόνο τη μαλακή επιφάνεια.

WD-40 

Το γνωστό αντισκωριακό σπρέι πολλαπλών χρήσεων WD-40, αντιμετωπίζει επιτυχημένα και τα κολλημένα έντομα στο παρμπρίζ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με το καθαριστικό τζαμιών.

Να σημειώσουμε πως όταν λέμε «ζεστό νερό», λογικά η θερμοκρασία βρύσης είναι ιδανική ένεκα καλοκαιριού. Επίσης, τα περισσότερα από τα διαλύματα μπορούν να αξιοποιηθούν για την αφαίρεση εντόμων και από τον προφυλακτήρα ή τη μάσκα. Απλά, δεν ξεχνάμε μετά τον καθαρισμό να ξεπλύνουμε με νερό, ώστε να αποφύγουμε προβλήματα στο χρώμα λόγω οξύτητας αυτών.

ΑΠΟ  https://www.autogreeknews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...