ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Συνταγή για πεντανόστιμο αγιορείτικο ψωμί από το μοναχό Νικήτα!

 

Βήμα βήμα εξηγεί τη διαδικασία και τα μυστικά του!

Σίγουρα οι περισσότεροι έχουν ακούσει εγκωμιαστικά σχόλια για το περίφημο αγιορείτικο

ψωμί, ενώ όσοι τυχεροί έχουν επισκεφτεί το Άγιο Όρος το έχουν γευτεί κιόλας. Μάλιστα, πολλοί λένε πως τους θύμισε το ψωμί που έκαναν παλιά στα χωριά, νόστιμο, αφράτο και με μυρωδιά που δεν τη συναγωνίζεται τίποτα.

Ο μοναχός Νικήτας ο Αγιορείτης μοιράζεται μαζί μας τη συνταγή του, τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και πολλές νοικοκυρές αποφασίζουν να φτιάξουν μόνες τους το ψωμί για το εορταστικό τραπέζι. Καταξιωμένος μάγειρας και ο ίδιος για πολλά χρόνια, επέλεξε μία εύκολη συνταγή για ψωμί με αλεύρι άσπρο, αλλά και ολικής αλέσεως και εξηγεί βήμα βήμα τη διαδικασία που απαιτείται για την παρασκευή του.


Όπως λέει ένα από τα μυστικά του είναι ότι σταυρώνει πάντα την κατσαρόλα ή το ταψί του πριν τα βάλει στο φούρνο. «Η μαγειρική είναι τέχνη. Θέλει πείρα, έμπνευση, υπομονή, φιλότιμο και μεράκι», εξηγεί ο μοναχός Νικήτας ο Αγιορείτης προτρέποντας τον καθένα από εμάς να ασχοληθεί με αγάπη με τη μαγειρική.

Τα υλικά:

1 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως,

2 κιλά αλεύρι άσπρο,

Προζύμι (ή μαγιά νωπή 1,5 κουταλιά της σούπας),

Αλάτι (2 1/2 κουταλάκια του γλυκού),

χλιαρό νερό (όσο πάρει)

Η διαδικασία παρασκευής:

Από το βράδυ «πιάνουμε» το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό και αλεύρι (να είναι σα χυλός) σε μια λεκανίτσα, την οποία σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, για να φουσκώσει ο χυλός. Το πρωί κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το χυλό με το προζύμι. (Αν το ψωμί το φτιάξουμε με μαγιά, δε χρειάζεται προετοιμασία από το βράδυ. Απλώς διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο αλεύρι).

Προσθέτουμε στη λεκάνη το ανάλογο χλιαρό νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει το αλάτι και ζυμώνουμε καλά, ώσπου να γίνει μια μέτρια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Μοιράζουμε τη ζύμη σε λαδωμένες φόρμες, τις οποίες βάζουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένες με καθαρές πετσέτες. Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο είναι έτοιμη για το φούρνο. Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια και ψήνουμε σε δυνατό φούρνο περίπου για μια ώρα.

Καλή σας επιτυχία!

ΑΠΟ https://mountathos-eshop.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: