ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Ερχεται η αίτηση όλα σε ένα για τα επιδόματα


Ενιαία φόρμα αίτησης για το σύνολο των επιδομάτων προβλέπει η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται ειδικώς για τα επιδόματα, για την εφαρμογή των ανωτέρω, προτείνεται η ενοποίηση των αιτήσεων για τα επιδόματα Παιδιού, Στέγασης, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Αναπηρικά, Επίδομα Γέννας, Ομογενών, Ορεινών και Μειονεκτικών, Θέρμανσης, ΚΟΤ Α και Β, Στεγαστικό Φοιτητών και, συνολικά, για οποιαδήποτε παροχή κοινωνικής φύσεως που χορηγείται από την κεντρική διοίκηση (και όχι σε επίπεδο Δήμων).

Η δράση περιλαμβάνει τη μετεξέλιξη της πλατφόρμας του Εθνικού Μηχανισμού, με την ενσωμάτωση όλων των πληροφοριακών συστημάτων, μέσω των οποίων υποβάλλονται οι αιτήσεις για τα εθνικά κοινωνικά επιδόματα και καταχωρούνται οι παρεχόμενες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (ΤΕΒΑ, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Δομές Φτώχειας, ΚΔΗΦ, ΣΥΔ, δομές κλειστής φροντίδας, όπως κέντρα χρονίως πασχόντων, γηροκομεία, δομές παιδικής προστασίας κ.ά.).

Ειδικότερα, η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη θα περιλαμβάνει:

- Μητρώο Ωφελουμένων, στο οποίο θα γίνεται καταχώρηση του Ατομικού Ιστορικού Ωφελούμενων.

Το Ατομικό Ιστορικό Ωφελούμενων θα καθοριστεί από το ΥΠΕΚΥ και θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά και ενιαία πεδία καταχώρισης για κάθε πρόσωπο, ανεξαρτήτως της παρεχόμενης υπηρεσίας.

Για το σύνολο των αιτούντων ανεξαρτήτως προγράμματος, πραγματοποιείται η καταχώριση:

- Των γενικών Στοιχείων των ωφελούμενων, δηλαδή των στοιχείων ταυτοποίησής τους, όπως ΑΜΚΑ/ΑΦΜ, επώνυμο, όνομα, δ/νση, στοιχεία επικοινωνίας, καθώς και των Δημογραφικών και Κοινωνικών - των χαρακτηριστικών των ωφελουμένων, όπως ημερομηνία γέννησης, φύλο, οικογενειακή κατάσταση, συσχετίσεις με άλλα πρόσωπα, νομικό καθεστώς, στεγαστική κατάσταση, εκπαίδευση, εργασία (εγγραφή ή μη στον ΟΑΕΔ), ασφάλιση, πληροφορίες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (π.χ. αναπηρία, αυτισμός κ.ά.).

- Ενιαία φόρμα αίτησης για το σύνολο των εθνικών προγραμμάτων.

Ειδικώς για τα επιδόματα, για την εφαρμογή των ανωτέρω, προτείνεται η ενοποίηση των αιτήσεων για τα επιδόματα Παιδιού, Στέγασης, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, Αναπηρικά, Επίδομα Γέννας, Ομογενών (αν διατηρηθεί), Ορεινών και Μειονεκτικών, Θέρμανσης, ΚΟΤ Α και Β, Στεγαστικό Φοιτητών και, συνολικά, για οποιαδήποτε παροχή κοινωνικής φύσεως που χορηγείται από την κεντρική διοίκηση (και όχι σε επίπεδο Δήμων).

- Διασυνδέσεις και διασταυρώσεις για το σύνολο των προγραμμάτων/ υπηρεσιών.

Για την υποβολή αίτησης για οποιοδήποτε πρόγραμμα θα πρέπει να καταχωρηθούν/ διασταυρωθούν ηλεκτρονικά τα στοιχεία σχετικά με το αν πληρούνται τα κριτήρια ένταξης για κάθε πρόγραμμα.

Σκοποί της δράσης είναι η απλοποίηση της πρόσβασης των πολιτών στις κοινωνικές παροχές, η πληρέστερη ενημέρωση για τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, η αυτόματη διασταύρωση των στοιχείων σε όλα τα προγράμματα (χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής συμπεριφορών ανάλογα με τα κριτήρια του κάθε προγράμματος, π.χ. σύνθεση νοικοκυριού), η εξοικονόμηση χρόνου και πόρων από τη συντήρηση διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων (ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα λειτουργεί μια πλατφόρμα για κάθε επίδομα ενώ σπάνια διαλειτουργούν σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφορίας), η τήρηση ιστορικού όλων των παροχών που λαμβάνει κάθε ωφελούμενος, καθώς και η δημιουργία εργαλείου παρακολούθησης και σχεδιασμού των κοινωνικών πολιτικών με κοινωνικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά.

https://www.dikaiologitika.gr , https://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.