ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Τι εξετάζει το υπουργείο Εργασίας για τις συντάξεις χηρείας

7/2/2019






Αναστολή της περικοπής των νέων συντάξεων χηρείας πιθανότατα με ρήτρα ανεργίας για όσους δικαιούχους δεν πληρούν το όριο των 55 ετών
εξετάζει το υπουργείο Εργασίας. Στο τραπέζι βρίσκεται ρύθμιση που θα πρέπει να νομοθετηθεί μέχρι τον Μάιο, καθώς τότε προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή για πρώτη φορά ο μηχανισμός του νόμου Κατρούγκαλου. Προσοχή, το καινούριο σύστημα με το όριο των 55 ετών αφορά μόνο σε νέες συντάξεις για θανάτους από τον Μάιο του 2016 και μετά.

Η ρύθμιση για τις νέες συντάξεις χηρείας η οποία θα διασώζει χήρες και χήρους που λαμβάνουν σύνταξη και ήταν κάτω από 55 ετών τη στιγμή του θανάτου δεν αποκλείεται να οδηγεί στην αναβολή του δυσμενούς μέτρου μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.
 Την πρόθεση του υπουργείου να αντιμετωπιστεί το θέμα του ηλικιακού ορίου στις νέες συντάξεις χηρείας επιβεβαίωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος λέγοντας πως "θα νομοθετήσουμε την αναβολή της έναρξης του μέτρου".

Δυνητικά το μέτρο θα αφορά δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους που ήταν 52-55 ετών όταν χήρεψαν και δεν έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά σπουδαστές. Υπενθυμίζεται πως τα 55 χρόνια που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου ίσχυσε για πρώτη φορά για θανάτους ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που επήλθαν από 13 Μαΐου και μετά. Οι επιζώντες σύζυγοι, που τη στιγμή του θανάτου ήταν πάνω από 55 ετών, δικαιούνται τη σύνταξη δια βίου. Όσοι ήταν κάτω από 55, αλλά έχουν ανήλικα παιδιά έως 18 ετών ή σπουδαστές έως 24 ετών δικαιούνται να λαμβάνουν τη σύνταξη χωρίς διακοπή όσα χρόνια τα παιδιά είναι ανήλικα ή σπουδαστές και σε κάθε περίπτωση για μια τριετία τουλάχιστον. 

Αντίθετα όσοι χήρες/ οι ήταν 52-55 ετών όταν χήρεψαν και δεν έχουν ανήλικα ή σπουδαστές δικαιούνται τη σύνταξη χηρείας μια τριετία. Μετά την τριετία η σύνταξή τους πρέπει να διακοπεί και να επαναχορηγηθεί όταν θα γίνουν 67 ετών. Το ίδιο σύστημα ισχύει και για χήρους ή χήρες που ήταν κάτω από 55 ετών τη στιγμή του θανάτου, αλλά θα έχουν συμπληρώσει τα 55 όταν το παιδί τους ενηλικιωθεί ή όταν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Και αυτοί θα δικαιούνται τη σύνταξη δια βίου όταν γίνουν 67.

Με πληροφορίες από Έθνος
ΑΠΟ http://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: