ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Κτηματολόγιο: Τα έξι βήματα για να μη χάσετε το ακίνητό σας

13 Φεβρουαρίου 2019






Να χάσουν την περιουσία τους κινδυνεύουν όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα να μείνουν στα …αζήτητα.

Με έναν αναλυτικό οδηγό, τα «Νέα» παρουσιάζουν τα έξι βήματα που πρέπει να κάνει ένας ιδιοκτήτης προκειμένου να μην διακινδυνεύσει να χαρακτηριστεί το ακίνητό του ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να το χάσει.

1ο Βήμα

Συμμετέχουμε:

– Υποβάλλοντας εμπρόθεσμα Δήλωση Κτηματογράφησης

– Ελέγχοντας το αποτέλεσμα της επεξεργασίας στην προανάρτηση και την ανάρτηση

– Υποβάλλοντας αίτηση επανεξέτασης στοιχείων στην προανάρτηση σε περίπτωση που διαπιστωθούν σφάλματα

– Υποβάλλοντας αίτηση διόρθωσης ή ένσταση στην ανάρτηση

2ο Βήμα

Προσκομίζουμε:

– Τίτλο

– Πιστοποιητικό μεταγραφής

– Τοπογραφικό (αν υπάρχει)

– Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο

– Έγγραφο που θα αποδεικνύει το ΑΦΜ

3ο Βήμα

Μέσω της εφαρμογής θέασης ορθογραφιών οι ιδιοκτήτες μπορούν να:
– βρουν το ακίνητό τους

– σχεδιάσουν στον χάρτη τα όριά του και να μετρήσουν τις διαστάσεις και το εμβαδόν του.

Επίσης, μέσω της εφαρμογής για έξυπνα κινητά, μπορούν να εκτυπώσουν την εικόνα και να την υποβάλουν με τη δήλωσή τους.

Οι εφαρμογές εντοπισμού διατίθενται δωρεάν στη διεύθυνση www.ktimatologio.gr

4o Βήμα

Επισυνάπτουμε τα απαραίτητα τοπογραφικά στην περίπτωση:

– που το αναφέρει το συμβόλαιο

– που επικαλούνται χρησικτησία σε αγροτεμάχιο/ οικόπεδο

– που έχουν εκδώσει οικοδομική άδεια

– που το έχουν συντάξει για οποιαδήποτε άλλη χρήση

5ο Βήμα

Πληρώνουμε το πάγιο τέλος για κάθε δικαίωμα επί ακινήτου που είναι:
– 35 ευρώ

-20 ευρώ οι βοηθητικοί χώροι

Το τέλος καταβάλλεται μαζί με τη δήλωση ιδιοκτησίας εφάπαξ ή σε άτοκες δόσεις με χρήση πιστωτικής κάρτας

6ο Βήμα

Υποβάλλουμε δήλωση και συνοδευτικά έγγραφα:

– Στα γραφεία Κτηματογράφησης

– Ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr

Μόνο για τον Δήμο Αθηναίων, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν δήλωσαν την περιουσία τους έχουν μια τελευταία ευκαιρία να σώσουν τα σπίτια τους. Θα πρέπει να απευθυνθούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης Αθήνας προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...