ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

ΕΣΠΑ: Δύο νέα προγράμματα 460 εκατ. ευρώ για μικρές επιχειρήσεις

 

 

 

Η οικονομική ενίσχυση αυτή γίνεται προκειμένου οι επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά


Δύο νέα προγράμματα ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 460.000.000 ευρώ θα τρέξουν τις επόμενες ημέρες για τις επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα ονομάζεται «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» (αιτήσεις από 20/2/2019), ύψους 400.000.000 ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού τους και στην πιστοποίηση των προϊόντων τους.

Το δεύτερο πρόγραμμα έχει τίτλο «Εργαλειοθήκη Επιχειρηματικότητας: Εμπόριο/ Εστίαση/ Εκπαίδευση» (αιτήσεις από 27/2/2019), προϋπολογισμού 60.000.000 ευρώ και αφορά επιχειρήσεις με επενδυτικά σχέδια από 10.000 έως 150.000 ευρώ που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, στην παροχή υπηρεσιών εστίασης και την παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης –κοινωνικής μέριμνας προκειμένου να αναβαθμίσουν το επίπεδο επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας τους.


Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποιο από τα παραπάνω προγράμματα και να λάβουν επιχορήγηση, θα πρέπει να τηρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της αίτησης. Όπως εξηγεί στο protothema ο οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων στο Κέντρο Επενδύσεων Νικόλαος Κοτσυφός, «η υποψήφια επιχείρηση θα πρέπει να λειτουργεί πάνω από 3 έτη, ενώ θα πρέπει να είχε απασχολήσει ελάχιστο αριθμό εργαζομένων κατά το προηγούμενο έτος». Αναλόγως με το είδος της επιχείρησης, απαιτείται αντίστοιχα ένας ελάχιστος αριθμός. Ειδικότερα στον κλάδο λιανικού εμπορίου απαιτείται τουλάχιστον ένα άτομο πλήρους απασχόλησης, στον κλάδο της εστίασης τουλάχιστον δύο, ενώ στον κλάδο εκπαίδευσης/κοινωνικής μέριμνας/παιδικοί σταθμοί τουλάχιστον πέντε άτομα πλήρους απασχόλησης.

Το ύψος μιας επιχορήγησης κυμαίνεται συνήθως στο 50%, αναλόγως με το ΦΕΚ της εκάστοτε προκήρυξης. Μοναδικές εξαιρέσεις με επιχορήγηση 100% είναι παλαιές περιπτώσεις προγραμμάτων όπως:


* Γυναικεία / Νεοφυής Επιχειρηματικότητα (έχει κλείσει)

* Νέες Επιχειρήσεις από Πτυχιούχους/ Νέους Επιστήμονες (έχει κλείσει)

* Νεανική/ Γυναικεία Επιχειρηματικότητα από Ανέργους μέσω ΟΑΕΔ (έχει κλείσει)

* Ενίσχυση σε πολιτιστικούς φορείς, Σωματεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.


«Ως σύμβουλοι επιχειρήσεων, εφιστούμε ιδιαιτέρως την προσοχή ως προς την ενημέρωση που λαμβάνεται. Έχει διαπιστωθεί παραπληροφόρηση από ορισμένους που στοχεύουν στην δημιουργία εντυπώσεων. Επίσης έχει παρατηρηθεί έντονα το φαινόμενο τηλεφωνικής προσέγγισης επιχειρηματιών όπου δίνεται ασαφής πληροφόρηση για ένταξη σε προγράμματα, με σκοπό την παραπλάνηση» τονίζει ο οικονομολόγος Νικόλαος Κοτσυφός.
Κρίνεται σκόπιμο για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να υπογραμμισθούν τα εξής:

* Δεν υπάρχουν προγράμματα που εξοφλούν χρέη ή που δίνουν εφάπαξ χρήματα εκ των προτέρων. ( Η αίτηση συμμετοχής σε ένα Επιχορηγούμενο Πρόγραμμα δεν συνεπάγεται αυτομάτως και έγκριση.

* Συνίσταται να ζητείται εκ των προτέρων μια εκτίμηση των πιθανοτήτων ένταξης από την επιχείρηση, καθώς συγκεντρώνει ένα συγκεκριμένο σκορ (βαθμολογία), βάσει κριτηρίων του ΦΕΚ (Προκήρυξης).

* Εφόσον ανακοινωθεί η έγκριση, μπορεί να ξεκινήσει και η υλοποίηση της επένδυσης: Να αγοραστεί ο εξοπλισμός, να εξοφληθούν τα τιμολόγια και στη συνέχεια να εισπραχθεί η επιδότηση.

* Μια επιχείρηση που θα επιδοτηθεί έχει και υποχρεώσεις για τις οποίες δεσμεύεται, και για τις οποίες ο επενδυτής θα πρέπει να είναι ενήμερος εκ των προτέρων. Ενδεικτικά, για τα τρία έως πέντε πρώτα έτη μετά την είσπραξη της επιδότησης δεν πρέπει να πωληθεί ο επιχορηγούμενος εξοπλισμός.

* Κρίσιμο παράγοντα επιτυχούς ολοκλήρωσης μιας επιχορήγησης αποτελεί η καθ’ όλα νόμιμη Αδειοδότηση (η δυνατότητα να μπορούν να εκδοθούν όλες οι άδειες βάσει νομοθεσίας).


ΑΠΟ https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: