ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Νέα χρέωση για τους έντυπους λογαριασμούς της ΔΕΗ

29 Οκτωβρίου 2018





Νέο κίνητρο στους πελάτες της προκειμένου να ενεργοποιήσουν την ηλεκτρονική αποστολή των λογαριασμών τους και να καταργήσουν τον ταχυδρόμο και τους έντυπους
λογαριασμούς σχεδιάζει να δώσει η ΔΕΗ.

Η πρόταση για την επιβάρυνση με 1 ευρώ, των έντυπων λογαριασμών έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ηλεκτροδότησης.

Με δεδομένο ότι εκδίδονται περίπου 7 εκατ. λογαριασμοί ανά δίμηνο εκτιμάται πως η εταιρεία εξασφαλίσει περίπου 42 εκατ. ευρώ ετησίως από την χρέωση της έκδοσης λογαριασμών. 

Βάσει της εισήγησης, η χρέωση του 1 ευρώ δε θα επιβαρύνει όσους καταναλωτές επιλέξουν την ψηφιακή επιλογή ebill. Για τους υπόλοιπους το κόστος αποστολής του έντυπου λογαριασμού θα φτάνει τα έξι ευρώ ετησίως, ποσό που θα κατευθυνθεί για να καλυφθεί το κόστος έκδοσης και αποστολής του έντυπου λογαριασμού, το οποίο σήμερα βαρύνει την επιχείρηση με ένα ετήσιο κόστος που ξεπερνά τα 22 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο της χρέωσης του ενός ευρώ, ήτοι 6 ευρώ ανά πελάτη ετησίως αφού οι λογαριασμοί είναι διμηνιαίοι, είναι από αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο Στρατηγικό κι Επιχειρησιακό Σχέδιο της επιχείρησης, το οποίο έχει εκπονήσει η McKinsey & Company.

Η ΔΕΗ θέλει να στρέψει τους καταναλωτές στους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς της υπηρεσίας e -bill. Η αποστολή των λογαριασμών θα γίνεται μέσω email ενώ ανάλογη ενημέρωση θα υπάρχει μέσω sms.

Ο πελάτης θα μπορεί να εξοφλεί το λογαριασμό είτε ηλεκτρονικά με επιβάρυνση 50 λεπτά, είτε θα μπορεί να εκτυπώνει το έντυπο του λογαριασμού και να εξοφλεί στα συμβεβλημένα σημεία εξυπηρέτησης.

Αν και η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί άμεσα, εντούτοις δεν υπάρχει πληροφορία για τα τι θα γίνει με τις κατηγορίες εκείνες των καταναλωτών π.χ. ηλικιωμένοι, κάτοικοι σε απομακρυσμένα χωριά, που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ.

Το μέτρο είχε προταθεί από το σύμβουλο της ΔΕΗ McKinsey ως μια από τις αλλαγές που θα εξορθολογίζουν τις χρεώσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΔΕΗ καταβάλει προς τα ΕΛΤΑ ένα διόλου ευκαταφρόνητο κόστος για τις υπηρεσίες περισυλλογής, διαλογής, διακίνησης και διανομής των λογαριασμών, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος για τους φακέλους και το χαρτί των εντύπων. 

Συγκεκριμένα η σύμβαση με τα ΕΛΤΑ ξεπερνά σε κόστος τα 21 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το κόστος για την προμήθεια των θυριδωτών φακέλων υπολογίζεται στο 1,2 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εκτύπωση των λογαριασμών γίνεται από τη ΔΕΗ.

Συνεπώς οι πελάτες της ΔΕΗ αν θέλουν να αποφύγουν την χρέωση θα πρέπει να εγγραφούν στο e-bill της εταιρίας. 

ΑΠΟ https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: