ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Τι αλλάζει στα καύσιμα από την 1η Ιανουαρίου 2019

29 Οκτωβρίου 2018 





Καινούρια βενζίνη από το 2019 και νέες επισημάνσεις για το είδος και τη σύνθεση των καυσίμων θα τοποθετηθούν υποχρεωτικά σε όλα τα πρατήρια καυσίμων, τις αντλίες και τα
ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων καθώς η προσθήκη βιοκαυσίμων στα ορυκτά καύσιμα δημιουργεί νέες ανάγκες ενημέρωσης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (Ν. 4546/2018, άρθρο 29), από την 1η Ιανουαρίου 2019 καθίσταται υποχρεωτική η προσθήκη βιοαιθανόλης στη βενζίνη, σε ποσοστό 1% (το οποίο γίνεται 3,3% από το 2020, με προοπτική περαιτέρω αύξησης τα επόμενα χρόνια) ενώ η επισήμανση στις αντλίες των πρατηρίων σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις 12 Οκτωβρίου αλλά εκκρεμεί η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Η νομοθεσία προβλέπει επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ειδικές διαδικασίες ανάμιξης και μεταφοράς της νέας βενζίνης καθώς η βιοαιθανόλη διαλύεται εύκολα στο νερό και η ύπαρξη υγρασίας στο μείγμα βενζίνης - βιοαιθανόλης μπορεί να οδηγήσει σε διαχωρισμό των δύο ουσιών. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται όλα τα συστήματα διακίνησης μειγμάτων βιοαιθανόλης να είναι «ξηρά», δηλαδή χωρίς την παρουσία υγρασίας.

Σημειώνεται πως ήδη από το 2005 το ντίζελ που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά περιλαμβάνει βιοντίζελ σε ποσοστό 7%, ποσοστό το οποίο για το 2018 αντιστοιχεί σε 133 εκατ. λίτρα βιοντίζελ που παράγεται ή εισάγεται στην ελληνική αγορά από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Η εισαγωγή των βιοκαυσίμων στις μεταφορές αποτελεί ευρωπαϊκή πολιτική που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών στη θέση των ορυκτών καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά τις νέες επισημάνσεις, σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία για τα εναλλακτικά καύσιμα 2014/94, αυτές τοποθετούνται στα καινούργια αυτοκίνητα (παραγωγής από τον Οκτώβριο 2018 και μετά), στην περιοχή της τάπας πλήρωσης καυσίμου, στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου, στην αντλία καυσίμου όλων των πρατηρίων και στο ακροφύσιο της αντλίας και στα καταστήματα εμπορίας αυτοκινήτων. Οι νέες ετικέτες θα πληροφορούν καλύτερα τους οδηγούς σχετικά με την καταλληλότητα των καυσίμων για τα οχήματά τους, οπουδήποτε και αν ταξιδεύουν στην ΕΕ, ενώ θα τους βοηθούν να αποφεύγουν τη χρήση ακατάλληλου καυσίμου και θα ενημερώσουν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επιλογής τους.

Η Οδηγία έχει μεταφερθεί στο εσωτερικό δίκαιο με το νόμο 4439/2016, εκκρεμεί ωστόσο η έκδοση Υπουργικής Απόφασης από το υπουργείο Οικονομίας που θα επιβάλλει στα πρατήρια και τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων να τοποθετήσουν τις νέες ετικέτες, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρότυπα που έχει ήδη καταρτίσει ο ΕΛΟΤ. Η Ομοσπονδία των Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) έχει ήδη υποβάλει πρόταση να αναλάβει την διανομή και επικόλληση των σημάτων στα πρατήρια. Οι ετικέτες που θα τοποθετηθούν σε όλα τα πρατήρια θα είναι:

Για τη βενζίνη ένας κύκλος με το γράμμα Ε (από τη λέξη ethanol, αιθανόλη) ένας αριθμός που υποδεικνύει το μέγιστο ποσοστό περιεκτικότητας σε αιθανόλη. Για παράδειγμα το αυτοκόλλητο Ε10 σε μια αντλία θα σημαίνει ότι παρέχει βενζίνη με περιεκτικότητα έως 10% σε αιθανόλη. Στο ρεζερβουάρ αντίστοιχα η ίδια επισήμανση θα σημαίνει ότι το όχημα μπορεί να χρησιμοποιήσει βενζίνη με μέγιστη περιεκτικότητα αιθανόλης 10%.

Για το ντίζελ ένα τετράγωνο με το γράμμα Β (βιοντίζελ) και τον αντίστοιχο αριθμό.

Για τα αέρια καύσιμα ένα διαμάντι (ρόμβος) με τις ενδείξεις LPG για το υγραέριο, CNG για το συμπιεσμένο φυσικό αέριο, LNG για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και Η2 για το υδρογόνο.

Πηγή: enikonomia.gr
ΑΠΟ https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: