ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Πουλάκης για χωροταξικό Καλλικράτη: Θα «σπάσει» το «κάθε νησί και Δήμος»

To τέλος της αρχής του «Καλλικράτη» «κάθε νησί και Δήμος», εξήγγειλε από τη Ρόδο κατά στην ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Νοτίου
Αιγαίου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης. «Έχουμε αποφασίσει να μην θέσουμε θέμα γενικευμένης χωροταξικής αναδιάρθρωσης των ΟΤΑ, με την εξαίρεση βέβαια κάποιων οριακών περιπτώσεων, όπως οι τεράστιοι και μη λειτουργικοί Δήμοι που δημιούργησε σε κάποιες περιπτώσεις η αρχή «κάθε νησί και Δήμος»», το «σπάσιμο» της Κεφαλονιάς,είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει εξαγγελθεί από Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ και τοπική βουλευτή ενώ πληροφορίες  κάνουν λόγο για «σπάσιμο» των δήμων: Λέσβου, Κέρκυρας, και, πιθανόν, Ρόδου.
Παράλληλα,  στην ομιλία του ο κ. Πουλάκης ανέλυσε τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών που, όπως είπε, βρίσκονται «στη βάση μιας κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης». Πρώτον, τη δημιουργία ισχυρών και αποτελεσματικών δομών στους ΟΤΑ και των δύο βαθμών. Δεύτερον, την οικονομική βιωσιμότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τρίτον, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και τέταρτον, τη συλλογική, δημοκρατική και συμμετοχική λήψη των αποφάσεων, προκειμένου, όπως ανέφερε, «η ανάπτυξη που επιτυγχάνεται να διαχέεται ισόρροπα, να είναι βιώσιμη και να μειώνει τις ανισότητες».

Στην ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ έδωσε αρκετά στοιχεία για το τι θα περιλαμβάνει το «πρώτο κύμα» της μεταρρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο, το νομοσχέδιο του οποίου θα αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση τις αμέσως επόμενες ημέρες. Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στον μέχρι σήμερα απολογισμό και στο σχεδιασμό επικείμενων πρωτοβουλιών του ΥΠΕΣ, με ιδιαίτερη αναφορά στα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων στους ΟΤΑ, στη στήριξη των νησιωτικών Δήμων με έμψυχο δυναμικό, αλλά και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας, για την αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών και την εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος.

Ο κ. Πουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχει θέσει σε εφαρμογή το Υπουργείο Εσωτερικών, και κυρίως στο πρόσφατο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», μέσω του οποίου χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η κατασκευή έργων στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της αντιπλημμυρικής προστασίας, της αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, της αγροτικής οδοποιίας κ.λπ., αλλά και στο ειδικό Πρόγραμμα έκτακτης επιχορήγησης των ορεινών και νησιωτικών Δήμων, το οποίο «τρέχει» φέτος για δεύτερη χρονιά και θα αυξήσει τους επενδυτικούς ΚΑΠ των Δήμων αυτών έως και 3 φορές σε σχέση με την τακτική τους επιχορήγηση.

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του Κ. Πουλάκη :
  • Διευρύνουμε τη δυνατότητα των ΟΤΑ να συστήνουν ή να συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα που θα υπηρετούν σημαντικούς αναπτυξιακούς και κοινωνικούς σκοπούς, όπως ιδίως στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών, στην αξιοποίηση τοπικών φυσικών πόρων, περιοχών ή εγκαταστάσεων σημαντικής τουριστικής ή αναπτυξιακής αξίας, αλλά και η παροχή υπηρεσιών, όπως λ.χ. η λειτουργία πρατηρίου καυσίμων, σε μικρούς νησιωτικούς Δήμους όπου δεν αναπτύσσεται σχετική ιδιωτική πρωτοβουλία.
  • Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, για να απλοποιήσουμε και να επιταχύνουμε τη διοικητική δράση. Θέσαμε σε λειτουργία πριν λίγους μήνες ένα έργο-σημαία, το Μητρώο Πολιτών, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο και χρήμα από τη διοίκηση, αλλά και τους πολίτες.
  • Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη θέσει σε λειτουργία για τις δικές του υπηρεσίες ένα σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων, που αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου από την Πολεμική Αεροπορία, χωρίς οικονομικό κόστος για το Δημόσιο. Ως επόμενο βήμα, το πολύ σε δύο μήνες από σήμερα, θα είμαστε σε θέση όλη η αλληλογραφία μας με τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να διακινείται άμεσα, μέσα σε δευτερόλεπτα, και χωρίς διοικητικό και οικονομικό κόστος.
  • Τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο έχουν δοθεί στους ΟΤΑ του Νοτίου Αιγαίου συνολικά 27,2 εκατομμύρια ευρώ, επιπλέον των τακτικών χρηματοδοτήσεων.
  • Έχουν εγκριθεί μέσω του νέου χρηματοδοτικού εργαλείο «Φιλόδημος ΙΙ» 12,2 εκατομμύρια ευρώ για το Νότιο Αιγαίο. Όπως ξέρετε, το πρόγραμμα αυτό, προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά για το 2018 και πάνω από 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας, προβλέπει τη Χορήγηση Επενδυτικών Δανείων, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στους ΟΤΑ, και αποπληρωμή μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από το ΥΠΕΣ.
  • Δόθηκαν 3,8 εκατομμύρια ευρώ στους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου, μέσω του προγράμματος έκτακτης επιχορήγησης των ορεινών και νησιωτικών Δήμων. Ένα πρόγραμμα που δημιούργησε το ΥΠΕΣ για πρώτη φορά το 2017, ενώ θα επαναληφθεί και φέτος, και αύξησε τους επενδυτικούς ΚΑΠ που έλαβαν οι Δήμοι αυτοί 2 με 3 φορές σε σχέση με την τακτική τους επιχορήγηση. 
  • Αναλάβαμε στοχευμένες πρωτοβουλίες για τη στελέχωση των μικρότερων νησιωτικών Δήμων, με τακτικό προσωπικό, κυρίως σε επιτελικές ειδικότητες καθοριστικής σημασίας, όπως ιδίως οι μηχανικοί και οι οικονομολόγοι.
  • Έχουμε αποφασίσει να μην θέσουμε θέμα γενικευμένης χωροταξικής αναδιάρθρωσης των ΟΤΑ, με την εξαίρεση βέβαια κάποιων οριακών περιπτώσεων, όπως οι τεράστιοι και μη λειτουργικοί Δήμοι που δημιούργησε σε κάποιες περιπτώσεις η αρχή «κάθε νησί και Δήμος»
  •  
  •  ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ