ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Μία εβδομάδα ακόμη για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας

18/07/2017

 

 

 

 Οι δικαιούχοι αγρότες υποβάλλουν αιτήσεις στα ΚΕΠ όλης της χώρας και οι επιχειρηματίες ηλεκτρονικά

Την Τρίτη 25 Ιουλίου ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τα φετινά προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.
Οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΟΓΑ που επιθυμούν να επωφεληθούν από τις παροχές για το 2017 όπως και οι επιχειρηματίες (ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, βιβλιοπώλες, θιασάρχες κ.α.) που θέλουν να συμβληθούν με τον Οργανισμό πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν αιτήσεις εντός των επόμενων ημερών. Οι δικαιούχοι αγρότες υποβάλλουν αιτήσεις στα ΚΕΠ όλης της χώρας και οι επιχειρηματίες ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του ΟΓΑ (www.oga.gr- προγράμματα Αγροτικής Εστίας).
Υπενθυμίζεται ότι για τη Λέσβο ο ΟΓΑ φέτος διαμόρφωσε ειδικό πρόγραμμα με στόχο την τόνωση της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Ο Οργανισμός έχει δεσμεύσει για το νησί 6.500 δελτία κοινωνικού τουρισμού, επταπλασιάζοντας τα δικαιώματα των αγροτών της Λέσβου (πέρυσι διατέθηκαν 930 δελτία) και διπλασιάζοντας (από 5 σε 10 ) τον αριθμό των δικαιούμενων διανυκτερεύσεων.
Ταυτόχρονα, για να τονωθεί η τουριστική κίνηση του νησιού, όσοι επιλέξουν να κάνουν διακοπές με τα δελτία του ΟΓΑ στην Λέσβο, θα δικαιούνται επίσης 10 διανυκτερεύσεις αντί για 5, ενώ θα επιδοτηθούν και για το εισιτήριο της μετακίνησής τους με 50 ευρώ / άτομο και 25 ευρώ το μειωμένο.

ΑΠΟ http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ