ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Καταστροφές από χαλάζι σε ελιές, αμπέλια και σταφίδες σε Πυλία και Τριφυλία

Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017










Απίστευτη καταστροφή στην ελαιοκαλλιέργεια, καθώς επίσης σε σταφίδες και οινάμπελα, προκάλεσε το
χαλάζι που έπεσε το πρωί της Δευτέρας σε μια μεγάλη περιοχή των Δήμων Πύλου - Νέστορος και Τριφυλίας, από τον Εγκλιανό μέχρι τη Χώρα, από τη Μεταμόρφωση μέχρι το Μυρσινοχώρι, προς Κορυφάσιο και προς Παπούλια.
Σημαντική ζημιά έχει καταγραφεί επίσης στις περιοχές Λεύκης - Τραγάνας στους Γαργαλιάνους έως τον Εγκλιανό.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο οποίος με γεωπόνους βρέθηκε άμεσα δίπλα στους πληγέντες παραγωγούς, το ποσοστό της ζημιάς είναι ιδιαίτερα μεγάλο, με διακυμάνσεις ανά περιοχή και ανέρχεται από 30% μέχρι 60%, ενώ φτάνει ακόμα και το 70% σε ορισμένες περιπτώσεις.
Οπως σχολιάζει, αίσθηση προκάλεσε η ένταση του φαινομένου αλλά και το μέγεθος του χαλαζιού, που είχε συνέπεια τη μεγάλη καρπόπτωση.
Η ζημιά όμως δεν αφορά μόνο στην παραγωγή που έπεσε από τα δέντρα αλλά και την ηρτημένη, οι συνέπειες στην οποία αναμένεται να φανούν άμεσα, καθώς έχουν χτυπηθεί οι καρποί από το χαλάζι. Για το λόγο αυτό ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζει την ανάγκη άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις με χαλκούχα σκευάσματα.
Πρέπει να σημειωθεί πως άμεσα έσπευσε στην περιοχή και ο επόπτης του ΕΛΓΑ από την Τρίπολη κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο διαπίστωσε τη μεγάλη ζημιά και πλέον οι παραγωγοί βρίσκονται εν αναμονή αναγγελίας τόσο για τις ελιές, τις σταφίδες και τ' αμπέλια, όσο και για άλλες καλλιέργειες που έχουν πληγεί.
Ζημιές, μικρότερης έκτασης καταγράφονται και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, κυρίως από την έντονη βροχόπτωση. Κάποιες αναφορές έγιναν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας για τις περιοχές των Αρφαρών και του Πηδήματος, αλλά τόσο ο διευθυντής Γιάννης Κυριακόπουλος όσο και οι γεωπόνοι θα έχουν πλήρη εικόνα τις επόμενες ημέρες.   
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, η βροχή στις περιοχές όπου δεν σημειώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα, ωφέλησε τις καλλιέργειες και κυρίως την ελαιοκαλλιέργεια, καθώς σημειώθηκε ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ