ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Λειτουργία απογευματινών ιατρείων επί πληρωμή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017







Ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Αυτό αναφέρει σχετική ανακοίνωση της νοσηλευτικής μονάδας, όπου
σημειώνεται πως η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων ξεκινά σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση που αφορά στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Τα ιατρεία θα είναι ανοιχτά από τις 3 μ.μ. έως τις 7 μ.μ. και το κόστος ανά επίσκεψη ανά ιατρό έχει ως εξής:
  • Αγγειοχειρουργός: Κώστας Οικονόμου 50 ευρώ 
  • Αιματολόγοι: Γιάννης Αδαμόπουλος 50 ευρώ, Μαρία Δαλέκου 50 ευρώ
  • Γαστρεντερολόγοι: Κώστας Δεναξάς 30 ευρώ, Απόστολος Σαπουντζής 30 ευρώ
  • Καρδιολόγοι: Μανώλης Μάκαρης 40 ευρώ, Νίκος Λιονάκης 30 ευρώ
  • Ορθοπαιδικοί: Θανάσης Κάτσος 50 ευρώ, Κώστας Χριστόπουλος 30 ευρώ
  • Οφθαλμίατροι: Αλέσιο Σοραρούφ 50 ευρώ, Παναγιώτης Νάνος 50 ευρώ, Καλλιρρόη Κωνσταντοπούλου 40 ευρώ
  • Ουρολόγος: Γιάννης Ευθυμίου 40 ευρώ
  • Νεφρολόγος: Γιώργος Μπριστογιάννης 55 ευρώ 
  • Ωτορινολαρυγγολόγος: Κώστας Αποστολόπουλος 55 ευρώ

Σημειώνεται ότι οι τιμές έχουν οριστεί με βάση την προαναφερόμενη υπουργική απόφαση. 
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού μέσω της υπηρεσίας "14500" ονομαστικά με τον ιατρό της ειδικότητας που τους ενδιαφέρει, επισημαίνοντας ότι θέλουν το απογευματινό ιατρείο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να απευθύνεται στο τηλέφωνο 27213 63691 (κ. Ιωάννου).
Εν τω μεταξύ, με ανάρτησή του στο Facebook ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος διευκρινίζει ότι τα καθημερινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου συνεχίζουν να λειτουργούν, «όπου στη μεγάλη πλειοψηφία των ειδικοτήτων (σ.σ. στα καθημερινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία) ο χρόνος αναμονής δεν ξεπερνά την 1 εβδομάδα με 10 μέρες». Στην ίδια ανάρτηση ο κ. Μπέζος σημειώνει ακόμη ότι μέσω των απογευματινών ιατρείων παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε ασθενή που το θέλει, να εξεταστεί από γιατρό της επιλογής και της αρεσκείας του (όπως ακριβώς θα έκανε εάν επέλεγε να επισκεφθεί έναν ιδιώτη ιατρό). Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι «όλο το προσωπικό που εμπλέκεται στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, προκύπτει μετά την δικιά τους αίτηση συμμετοχής και μοιράζονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό το τίμημα της επίσκεψης. Το υπόλοιπο ποσοστό πηγαίνει στο ταμείο του Νοσοκομείου και αποτελεί έσοδό του».

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: