ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Εμποροι Φιλιατρών με Κατσίβελα για τα προβλήματα της πόλης

Δευτέρα, 08 Μαΐου 2017






Συνάντηση με τον δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα είχαν την Παρασκευή μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου
Φιλιατρών, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν την πόλη τους.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του συλλόγου, στο οποίο ανταποκρίθηκε ο δήμαρχος και τονίστηκε ότι τα Φιλιατρά είναι μια πόλη που έχει αδικηθεί αρκετά στο πλαίσιο λειτουργίας του καλλικρατικού Δήμου  Τριφυλίας και αυτό έχει επηρεάσει και την εμπορική κίνηση των Φιλιατρών.
Η συζήτηση έγινε σε κλίμα καλής διάθεσης και μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν είναι: Η ολοκλήρωση του συστήματος ύδρευσης, όπου αναγνωρίστηκε ότι πράγματι υπάρχει καθυστέρηση, καθώς αυτό το έργο ήταν προτεραιότητα για το δήμο αφού  οι συχνές διακοπές του νερού επηρεάζουν τη γενικότερη ομαλή λειτουργία των Φιλιατρών. Η μετέπειτα αποκατάσταση των δρόμων, η αξιοποίηση του πεζόδρομου και ο φωτισμός των δρόμων. Η επιδιόρθωση, φωταγώγηση, λειτουργία του αφαλατωτή και η ανακύκλωση του νερού στο σιντριβάνι των Φιλιατρών και μια γενικότερη ανάπλαση του χώρου πίσω από το ηρώο και το σιντριβάνι. Η καθαριότητα σε όλη την πόλη και ειδικότερα στο κέντρο και την πλατεία, όπου αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και πρότειναν στον δήμο να επαναληφθεί μια παλαιότερη πετυχημένη συνταγή ενός επιβλέποντος υπαλλήλου στην πλατεία για τους καλοκαιρινούς μήνες και από τις 7 το απόγευμα έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα.
Τέλος, επισημάνθηκε το θέμα της ισότιμης αντιμετώπισης (από όλους, δήμο και πολιτεία) όλων των πόλεων που απαρτίζουν το Δήμο Τριφυλίας, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε πόλης και στηρίζοντάς τα έμπρακτα.
Ενα ενδεικτικό παράδειγμα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου που τέθηκε στο δήμαρχο είναι «η ανάπτυξη του Κ.Ε.Γ.Ε.: τόσο από πλευράς διοικητικών υπηρεσιών (δεν είναι δυνατόν να έχουμε ενιαίο Δήμο Τριφυλίας, να μιλάμε για συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε πόλης και η γεωργική υπηρεσία μας να είναι στην Κυπαρισσία και όχι στα Φιλιατρά -και αυτό με την ευκαιρία το αναφέρουμε να το ακούσει και η κυρία  Κοζομπόλη, η οποία  μέσω της βουλευτικής ιδιότητας που κατέχει ασκεί κεντρική διοίκηση και αν δεν μιλούσε υποκριτικά για ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων όταν δικαιολογούσε το κλείσιμο του Α.Τ. Φιλιατρών, τότε περιμένουμε άμεσα να κάνει τα λόγια της πράξη, μέσω στήριξης της εν λόγω πρότασής μας!), όσο και από πλευράς προώθησης των τοπικών προϊόντων. Στο πλαίσιο της αναγέννησης του Κ.Ε.Γ.Ε. προτάθηκε στον κ. δήμαρχο να συνεργαστούν ο Εμπορικός και ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών μαζί με τον δήμο για μια έκθεση τοπικών προϊόντων και έκθεση γεωργικών μηχανημάτων, που θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση».

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: