ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. για κυβερνοεπιθέσεις σε υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες

Ενημερώθηκε:





Στην έκδοση οδηγιών με αποδέκτες υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ., σε μία
προσπάθεια να προστατευτούν νευραλγικές δομές του κράτους από τις συντονισμένες κυβερνοεπιθέσεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα σε όλο τον κόσμο.
Στις οδηγίες αναφέρονται τρόποι πρόληψης, προκειμένου να μη προσβληθούν από το κακόβουλο λογισμικό «WannaCry» ηλεκτρονικοί υπολογιστές.
Οι χρήστες καλούνται από την ΕΛ.ΑΣ. να μην ανοίγουν e-mails από άγνωστους αποστολείς, όπως και να μην ανοίγουν συνδέσμους (links) και συνημμένα αρχεία που φτάνουν σε εκείνους με e-mail. Σε περίπτωση λάθους το κακόβουλο λογισμικό των χάκερ κρυπτογραφεί τα ψηφιακά αρχεία και τα δεδομένα του υπολογιστή, τα οποία αποδεσμεύονται μετά την καταβολή λύτρων.
Μπορεί η Αστυνομία να φαίνεται ότι έχει σηκώσει το σύνολο του βάρους της διαχείρισης του θέματος αλλά η αλήθεια είναι ότι οι απειλές για κυβερνοεπιθέση άπτονται κυρίως των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Αρχής Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Όπως και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, έτσι και στην Ελλάδα, οι κυβερνοεπιθέσεις αντιμετωπίζονται σε ανώτατο επίπεδο από εξειδικευμένο προσωπικό που έχει εκπαιδευτεί για το σκοπό αυτό, διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό και διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με τις αντίστοιχες υπηρεσίες ξένων χωρών.
Αρμόδια πηγή αναφέρει στον «ΕΤ» ότι «για να είμαστε σίγουροι για το εάν και σε ποιο βαθμό οι κυβερνοεπιθέσεις έπληξαν την Ελλάδα θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρεις ακόμα ημέρες.
Μόλις χθες άνοιξαν μετά το Σαββατοκύριακο οι δημόσιες υπηρεσίες». Μέχρι στιγμής μόνο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει πέσει θύμα, ενώ χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας διέψευσε τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι στο στόχαστρο μπήκε και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Αστυνομία έχει εικόνα και για κάποια μεμονωμένα περιστατικά σε εταιρίες, τα οποία όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν συνδέονται με τις κυβερνοεπιθέσεις αλλά με κοινές επιθέσεις χάκερ που κλειδώνουν αρχεία και ζητάνε λύτρα.

ΑΠΟ http://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...