ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 13%, από 24% για τους αγρότες

18 Μαϊου 2017








 Ενιαίος συντελεστή ΦΠΑ 13%, από 24%, για το σύνολο της αγροτικής δραστηριότητας από την 1η Ιουλίου,
προβλέπει ρύθμιση που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ διευκρίνισε πως και προμήθειες, όπως οι ζωοτροφές, θα ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς ΦΠΑ, αντί για 24% που προβλέπεται σήμερα. Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι τη ρύθμιση θα πρέπει να την ψηφίσει και η ΝΔ, καθώς αποτελούσε μία από τις προτάσεις της. Είπε πως εντός του 2017 θα καταργηθεί ο Φόρος που είχε επιβληθεί στο κρασί, καθώς η απόδοση του μέτρου είναι μικρή.
Ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά παρεμβάσεων για στήριξη των αγροτών, όπως η εξόφληση των προϊόντων τους εντός 30-60 ημερών. «Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις θα επιβάλλονται πρόστιμα» σημείωσε ο κ. Αποστόλου, ενώ εκτίμησε ότι με τη μείωση του αφορολόγητου δεν θα θιγεί η πλειονότητα του αγροτικού κόσμου.
Ο κ. Αποστόλου τόνισε πως η κυβέρνηση προωθεί παρέμβαση για τον διαχωρισμό της αστικής περιουσίας των αγροτών, από εκείνη της αγροτικής( γη και μονάδες με εξοπλισμό), που λόγω χρεών βρίσκονται στα χέρια του εκκαθαριστή( Αγροτική υπό ειδική εκκαθάριση). Συμπλήρωσε πως η αγροτική περιουσία θα μεταφερθεί στον ΟΔΙΑΓΕ (Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών), όπου βρίσκεται ολόκληρη η περιουσία του Δημοσίου, με στόχο να μη χαθούν τα περιουσιακά στοιχεία από τον αγροτικό κόσμο. Πρόσθεσε πως «όσοι μπορούν να ανταποκριθούν στη λειτουργία και μόνο στη λειτουργία, θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τις εγκαταστάσεις», ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα δοθεί προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και νέες συνεταιριστικές ομάδες.

ΑΠΟ https://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.