Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Παρακολούθηση ψεκασμών δακοκτονίας μέσω GPS

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 Για δεύτερη χρονιά, το 2016, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας εφάρμοσε με επιτυχία την
παρακολούθηση του έργου των ψεκασμών δακοκτονίας μέσω GPS. Αυτό επισημαίνεται στην εισήγηση για τον απολογισμό πεπραγμένων της περασμένης χρονιάς για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, που συζητήθηκε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Στην εισήγηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας σημειώνεται:
«Για δεύτερη χρονιά εφαρμόστηκε η παρακολούθηση του έργου των ψεκασμών μέσω GPS σε πραγματικό χρόνο από το γραφείο. Η εφαρμογή έγινε με απόλυτη επιτυχία και υπήρχε δυνατότητα παρακολούθησης της ποιότητας της εργασίας και της έκτασης της διασποράς του ψεκαστικού υγρού και των στοιχείων της κίνησης του μηχανήματος. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των ελαιοπαραγωγών όσον αφορά τη μέθοδο και διαπιστώσαμε μια αλλαγή νοοτροπίας στους χειριστές. Υπήρχε δυνατότητα ελέγχου και διόρθωσης αστοχιών και παραλείψεων, καθώς και αποφυγή επικαλύψεων. Είναι μονόδρομος η γενίκευση της εφαρμογής αυτής και πιστεύουμε ότι ανοίγει νέους δρόμους για τη φυτοπροστασία γενικότερα στη χώρα μας. Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε η παρακολούθηση των ψεκαστικών συγκροτημάτων σε πραγματικό χρόνο. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, λόγω της άμεσης διόρθωσης των αστοχιών, παραλείψεων και προβλημάτων».
Οσον αφορά τα προβλήματα που προέκυψαν με το δάκο και στην Τριφυλία, αναφέρεται: «Τη φετινή χρονιά είχαμε τους υψηλότερους πληθυσμούς της τελευταίας 20ετίας με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας. Οι βροχοπτώσεις ήταν πολύ υψηλές και συγκεκριμένα: Ιούνιο 110mm, Αύγουστο 10mm, Σεπτέμβριο 160mm, Οκτώβριο 185mm. Συνολικά 460 mm καθ’ όλη τη δακική περίοδο. Η υψηλή σχετική υγρασία και οι ιδανικές θερμοκρασίες (25-28°C) ευνόησαν την ανάπτυξη του εντόμου. Οι προσβολές κυμάνθηκαν από 1% έως 3% κατά μέσο όρο με βάση τις δειγματοληψίες που έγιναν. Ομως υπήρξαν και προσβολές αυξημένες από γλοιοσπόριο - ανθράκωση και από κερκόσπορα, οι οποίες σε μερικές περιπτώσεις έδωσαν αυξημένη οξύτητα».
Τέλος, για την παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή εκτιμάται ότι «θα κυμανθεί από 18.000- 19.000 τόνους στην περιοχή της Τριφυλίας, δηλαδή κοντά στη μέση παραγωγή της περιοχής και το 85 - 90% του ελαιολάδου είναι έξτρα παρθένο».

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: