ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Παρακολούθηση ψεκασμών δακοκτονίας μέσω GPS

Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017 







Για δεύτερη χρονιά, το 2016, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας εφάρμοσε με επιτυχία την
παρακολούθηση του έργου των ψεκασμών δακοκτονίας μέσω GPS. Αυτό επισημαίνεται στην εισήγηση για τον απολογισμό πεπραγμένων της περασμένης χρονιάς για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, που συζητήθηκε χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.
Στην εισήγηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας σημειώνεται:
«Για δεύτερη χρονιά εφαρμόστηκε η παρακολούθηση του έργου των ψεκασμών μέσω GPS σε πραγματικό χρόνο από το γραφείο. Η εφαρμογή έγινε με απόλυτη επιτυχία και υπήρχε δυνατότητα παρακολούθησης της ποιότητας της εργασίας και της έκτασης της διασποράς του ψεκαστικού υγρού και των στοιχείων της κίνησης του μηχανήματος. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των ελαιοπαραγωγών όσον αφορά τη μέθοδο και διαπιστώσαμε μια αλλαγή νοοτροπίας στους χειριστές. Υπήρχε δυνατότητα ελέγχου και διόρθωσης αστοχιών και παραλείψεων, καθώς και αποφυγή επικαλύψεων. Είναι μονόδρομος η γενίκευση της εφαρμογής αυτής και πιστεύουμε ότι ανοίγει νέους δρόμους για τη φυτοπροστασία γενικότερα στη χώρα μας. Σημειώνουμε ότι για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε η παρακολούθηση των ψεκαστικών συγκροτημάτων σε πραγματικό χρόνο. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, λόγω της άμεσης διόρθωσης των αστοχιών, παραλείψεων και προβλημάτων».
Οσον αφορά τα προβλήματα που προέκυψαν με το δάκο και στην Τριφυλία, αναφέρεται: «Τη φετινή χρονιά είχαμε τους υψηλότερους πληθυσμούς της τελευταίας 20ετίας με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας. Οι βροχοπτώσεις ήταν πολύ υψηλές και συγκεκριμένα: Ιούνιο 110mm, Αύγουστο 10mm, Σεπτέμβριο 160mm, Οκτώβριο 185mm. Συνολικά 460 mm καθ’ όλη τη δακική περίοδο. Η υψηλή σχετική υγρασία και οι ιδανικές θερμοκρασίες (25-28°C) ευνόησαν την ανάπτυξη του εντόμου. Οι προσβολές κυμάνθηκαν από 1% έως 3% κατά μέσο όρο με βάση τις δειγματοληψίες που έγιναν. Ομως υπήρξαν και προσβολές αυξημένες από γλοιοσπόριο - ανθράκωση και από κερκόσπορα, οι οποίες σε μερικές περιπτώσεις έδωσαν αυξημένη οξύτητα».
Τέλος, για την παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή εκτιμάται ότι «θα κυμανθεί από 18.000- 19.000 τόνους στην περιοχή της Τριφυλίας, δηλαδή κοντά στη μέση παραγωγή της περιοχής και το 85 - 90% του ελαιολάδου είναι έξτρα παρθένο».

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...