ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Στα σκαριά Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικών Βιοδεικτών από Έλληνες επιστήμονες

13/2/2017




 

 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2017 στο Τορόντο ένα από τα σημαντικότερα ινστιτούτα του κόσμου το Fields Institute θα φιλοξενήσει τρεις Έλληνες επιστήμονες που υλοποιούν ένα τεράστιο ερευνητικό έργο με συνεργασίες σε όλο τον κόσμο.


Να σημειωθεί ότι το Fields Institute είναι ένα κέντρο για τη μαθηματική ερευνητική δραστηριότητα - ένα μέρος όπου μαθηματικοί από τον Καναδά και το εξωτερικό, από τον ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό χώρο, τη βιομηχανία και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μπορούν να έρθουν μαζί για να διεξάγουν έρευνα και να διατυπώσουν προβλήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
To Ινστιτούτο πήρε το όνομά του από τον καθηγητή μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Τορόντο John Charles Fields, και ιδρυτή του βραβείου Fields Medal, που δίνεται σε επιστήμονες για εξαιρετικές επιδόσεις στα μαθηματικά, κάτι αντίστοιχο με το Νόμπελ Φυσικής, Χημείας.
 H ημερίδα έχει θέμα: «Υπολογιστικά Μοντέλα στον Νευροεκφυλισμό»  και θα παρουσιαστούν τελευταίας λέξης τεχνολογίες στην μοντελοποίηση, τη μαθηματική ανάλυση και την υπολογιστική πρακτική κυρίως στο πεδίο των νευροεκφυλιστικών νόσων, ενώ θα συνεισφέρει και στην προώθηση νέων συνεργασιών.

Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας BiHELab, o καθηγητής Ηλίας Κοτσιρέας, Διευθυντής του εργαστηρίου CARGO  του  Wilfrid Laurier University, o καθηγητής Stanley Liang από το Πανεπιστήμιο του York, ο Dr. Ιωάννης Ταρνανάς από το ETH Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ο Dr. Siv Sivaloganathan, διευθυντής του Centre of Mathematical Medicine από το Πανεπιστήμιο του Waterloo και ο Dr. Michael Harney εκπροσωπώντας την Intermountain Healthcare,
Ο Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, (BiHELab) και ο Καθηγητής Ηλίας Κοτσιρέας (CARGO) ανακοίνωσαν πρόσφατα τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Ερευνών με το όνομα «Research Center on Computational Biomarkers - RCCB» (Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικών Βιοδεικτών) στο Πανεπιστήμιο Wilfrid Laurier στον Καναδά. Το κέντρο πλαισιώνει και ο Δρ. Ιωάννης Ταρνανάς διακεκριμένος ερευνητής στο ΕΤΗ της Ζυρίχης ο οποίος πρόσφατα επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Global Brain Health Institute, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεται σε κλινικές μελέτες με τον Καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο. 
Το Εργαστήριο BiHELab του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει επικεντρώσει την έρευνά του στον εντοπισμό νέων βιοδεικτών για τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και με τη χρήση εξειδικευμένων «εργαλείων» βιοπληροφορικής εξετάζεται η ευπάθεια σε αυτά τα νοσήματα.
Το CARGO Lab του Πανεπιστημίου Wilfrid Laurier αναπτύσσει και υλοποιεί εξελιγμένες αλγοριθμικές τεχνικές εξόρυξης δεδομένων, που μπορούν να εφαρμοστούν στην ανάλυση των κλινικών δεδομένων, παρέχοντας ακριβή αποτελέσματα για την εξέλιξη των βιοδεικτών που εμπλέκονται στους συγκεκριμένους βιολογικούς μηχανισμούς.
Τα Νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον αποτελούν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο τομέα της υγείας, της οικονομίας  άλλα και της κοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές και οι προβλέψεις δείχνουν ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιαστεί έως το 2050.

Η μοντελοποίηση και προσομοίωση των μοριακών διαδικασιών των βιολογικών κυττάρων και ιστών είναι μια διαδικασία που αγγίζει την τέχνη. Στα υπολογιστικά μοντέλα εμπλέκονται : Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Μοντέλα, Εξόρυξη Δεδομένων, Βιοφυσική, Βιοχημεία, Βιοπληροφορική, Νευροπληροφορική και Μοριακή Βιολογία.

Το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικών Βιοδεικτών ενώνει  την επιστημονική γνώση και την εργαστηριακή εμπειρία στην μελέτη βιοδεικτών, στις μετρήσεις των οποίων βασίζεται το μέλλον, οι στόχοι και οι εφαρμογές της εξατομικευμένης ιατρικής. Η μετάβαση από τα δεδομένα μικροκλίμακας, που παρέχονται από τους υπολογισμούς των βιοδεικτών, στα αποτελέσματα μακροκλίμακας σχετικά με την ευπάθεια θα παρουσιάσουν μεγάλο ενδιαφέρον στο άμεσο μέλλον.
Προτού ακόμα λειτουργήσει το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικών Βιοδεικτών έχει σημαντικές προτάσεις συνεργασίας τόσο από ερευνητικούς φορείς, όσο και από εταιρείες ανάπτυξης, εταιρείες Βιοτεχνολογίας και φυσικά φαρμακευτικές εταιρείες  του Καναδά και των ΗΠΑ. Κάποιες από αυτές τις συνεργασίες θα ανακοινωθούν στην ημερίδα στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς επίσης και η διεξαγωγή του καταξιωμένου Παγκόσμιου Συνεδρίου GENEDIS 2018 που θα διεξαχθεί στο Τορόντο.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: