Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017

Στα σκαριά Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικών Βιοδεικτών από Έλληνες επιστήμονες

13/2/2017
 

 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2017 στο Τορόντο ένα από τα σημαντικότερα ινστιτούτα του κόσμου το Fields Institute θα φιλοξενήσει τρεις Έλληνες επιστήμονες που υλοποιούν ένα τεράστιο ερευνητικό έργο με συνεργασίες σε όλο τον κόσμο.


Να σημειωθεί ότι το Fields Institute είναι ένα κέντρο για τη μαθηματική ερευνητική δραστηριότητα - ένα μέρος όπου μαθηματικοί από τον Καναδά και το εξωτερικό, από τον ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό χώρο, τη βιομηχανία και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μπορούν να έρθουν μαζί για να διεξάγουν έρευνα και να διατυπώσουν προβλήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
To Ινστιτούτο πήρε το όνομά του από τον καθηγητή μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Τορόντο John Charles Fields, και ιδρυτή του βραβείου Fields Medal, που δίνεται σε επιστήμονες για εξαιρετικές επιδόσεις στα μαθηματικά, κάτι αντίστοιχο με το Νόμπελ Φυσικής, Χημείας.
 H ημερίδα έχει θέμα: «Υπολογιστικά Μοντέλα στον Νευροεκφυλισμό»  και θα παρουσιαστούν τελευταίας λέξης τεχνολογίες στην μοντελοποίηση, τη μαθηματική ανάλυση και την υπολογιστική πρακτική κυρίως στο πεδίο των νευροεκφυλιστικών νόσων, ενώ θα συνεισφέρει και στην προώθηση νέων συνεργασιών.

Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας BiHELab, o καθηγητής Ηλίας Κοτσιρέας, Διευθυντής του εργαστηρίου CARGO  του  Wilfrid Laurier University, o καθηγητής Stanley Liang από το Πανεπιστήμιο του York, ο Dr. Ιωάννης Ταρνανάς από το ETH Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, ο Dr. Siv Sivaloganathan, διευθυντής του Centre of Mathematical Medicine από το Πανεπιστήμιο του Waterloo και ο Dr. Michael Harney εκπροσωπώντας την Intermountain Healthcare,
Ο Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, (BiHELab) και ο Καθηγητής Ηλίας Κοτσιρέας (CARGO) ανακοίνωσαν πρόσφατα τη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Ερευνών με το όνομα «Research Center on Computational Biomarkers - RCCB» (Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικών Βιοδεικτών) στο Πανεπιστήμιο Wilfrid Laurier στον Καναδά. Το κέντρο πλαισιώνει και ο Δρ. Ιωάννης Ταρνανάς διακεκριμένος ερευνητής στο ΕΤΗ της Ζυρίχης ο οποίος πρόσφατα επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Global Brain Health Institute, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεται σε κλινικές μελέτες με τον Καθηγητή Παναγιώτη Βλάμο. 
Το Εργαστήριο BiHELab του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει επικεντρώσει την έρευνά του στον εντοπισμό νέων βιοδεικτών για τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και με τη χρήση εξειδικευμένων «εργαλείων» βιοπληροφορικής εξετάζεται η ευπάθεια σε αυτά τα νοσήματα.
Το CARGO Lab του Πανεπιστημίου Wilfrid Laurier αναπτύσσει και υλοποιεί εξελιγμένες αλγοριθμικές τεχνικές εξόρυξης δεδομένων, που μπορούν να εφαρμοστούν στην ανάλυση των κλινικών δεδομένων, παρέχοντας ακριβή αποτελέσματα για την εξέλιξη των βιοδεικτών που εμπλέκονται στους συγκεκριμένους βιολογικούς μηχανισμούς.
Τα Νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον αποτελούν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο τομέα της υγείας, της οικονομίας  άλλα και της κοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές και οι προβλέψεις δείχνουν ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιαστεί έως το 2050.

Η μοντελοποίηση και προσομοίωση των μοριακών διαδικασιών των βιολογικών κυττάρων και ιστών είναι μια διαδικασία που αγγίζει την τέχνη. Στα υπολογιστικά μοντέλα εμπλέκονται : Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Μοντέλα, Εξόρυξη Δεδομένων, Βιοφυσική, Βιοχημεία, Βιοπληροφορική, Νευροπληροφορική και Μοριακή Βιολογία.

Το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικών Βιοδεικτών ενώνει  την επιστημονική γνώση και την εργαστηριακή εμπειρία στην μελέτη βιοδεικτών, στις μετρήσεις των οποίων βασίζεται το μέλλον, οι στόχοι και οι εφαρμογές της εξατομικευμένης ιατρικής. Η μετάβαση από τα δεδομένα μικροκλίμακας, που παρέχονται από τους υπολογισμούς των βιοδεικτών, στα αποτελέσματα μακροκλίμακας σχετικά με την ευπάθεια θα παρουσιάσουν μεγάλο ενδιαφέρον στο άμεσο μέλλον.
Προτού ακόμα λειτουργήσει το Ερευνητικό Κέντρο Υπολογιστικών Βιοδεικτών έχει σημαντικές προτάσεις συνεργασίας τόσο από ερευνητικούς φορείς, όσο και από εταιρείες ανάπτυξης, εταιρείες Βιοτεχνολογίας και φυσικά φαρμακευτικές εταιρείες  του Καναδά και των ΗΠΑ. Κάποιες από αυτές τις συνεργασίες θα ανακοινωθούν στην ημερίδα στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς επίσης και η διεξαγωγή του καταξιωμένου Παγκόσμιου Συνεδρίου GENEDIS 2018 που θα διεξαχθεί στο Τορόντο.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: