Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

Με την ανατολή του 2017: 5 στόχοι ανάπτυξης της Μεσσηνίας

Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 

Η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου, με την παράδοση στην κυκλοφορία και του περιφερειακού της Καλαμάτας, κλείνει έναν ολόκληρο ιστορικό κύκλο για την περιοχή. Η κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου αποτελούσε το κοινό πολιτικό αίτημα
όλης της μεταπολιτευτικής περιόδου, που ένωνε, τοπικά, πολιτικά πρόσωπα και κόμματα.

Η νέα περίοδος που ξεκινά με την αρχή της φετινής χρονιάς θέτει τα ερωτήματα: ποιο είναι το νέο μεγάλο όραμα για την περιοχή; Ποιο αίτημα μπορεί να ενώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, έτσι ώστε να αποτελέσει σημαία διεκδίκησης απέναντι στην όποια κυβέρνηση του παρόντος και του μέλλοντος; Ποιος θα αναδείξει τις προτεραιότητες και θα δώσει κυρίαρχο χαρακτήρα στα αιτήματα της νέας εποχής; 

Η υπόθεση με το Καλαμάτα- Ριζόμυλος έδειξε ότι τοπικά δεν υπάρχει μια ενιαία στάση για το τι ακριβώς επιδιώκουμε. Το ίδιο παρατηρείται και σε άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα θέματα. Από τον τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών μέχρι την ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων παρατηρείται αδυναμία συνεννόησης στα… ελάχιστα. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και οπτικές θολώνουν την εικόνα του κοινού διεκδικητικού πλαισίου και δημιουργούν εντάσεις και αντιπαραθέσεις σε τοπικό επίπεδο, που πολυδιασπούν τις δυνάμεις, με αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες για την ανάπτυξη της περιοχής.

Η κατασκευή των οδικών αξόνων που αφορούν την περιοχή, και ειδικότερα το  Πάτρα - Τσακώνα και το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, η ανάδειξη της κρουαζιέρας και η τουριστική αξιοποίηση των μικρότερων λιμανιών, η επανατοποθέτηση του σιδηρόδρομου σε νέες βάσεις είναι μερικά μόνο από τα κρίσιμα ζητήματα που θα πρέπει να δρομολογηθούν, ενταγμένα σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον αγροτικό και τον τουριστικό τομέα. Μια συνολική στρατηγική που θα εντάσσει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο τα επιμέρους και δεν μπορεί παρά να αναδειχτεί μέσα από ένα αναπτυξιακό συνέδριο με τη συμμετοχή των πιο λαμπρών μυαλών της περιοχής.

Η περιοχή θα πρέπει να θέσει στόχους και προτεραιότητες και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια μεγάλη συμφωνία μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματιών και πολιτών. Η Μεσσηνία έχει ανάγκη ένα μεγάλο όραμα το οποίο θα μεταβληθεί σε κοινό αίτημα, που θα ενώνει ξανά όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Χρειάζονται 5 ξεκάθαροι στόχοι που θα ενισχύουν τους 2 τομείς του συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής. Οσο γρηγορότερα συμφωνήσουμε όλοι στα βασικά, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες να πετύχουμε, χωρίς να αναλωνόμαστε σε ανούσιες πολλές φορές αντιπαραθέσεις, για την κατάκτηση του αυτονόητου.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: