ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Πήραν πίσω την απόφαση για τις ελιές ΠΟΠ Καλαμών

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016 









Μετά τις αντιδράσεις στη Μεσσηνία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου πήρε πίσω την απόφαση του γ.γ. του υπουργείου και ακυρώνει το συνώνυμο "Καλαμάτα" από την ονομασία της ποικιλίας ελιάς Καλαμών.

Το υπουργείο με ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι για την ποικιλία ελιάς Καλαμών επανέρχεται το καθεστώς που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο γ.γ. του υπουργείου Νίκος Αντώνογλου, τηρώντας τη δέσμευση που είχε αναλάβει στο Αγρίνιο, κατά τη σύσκεψη φορέων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Ελαία", ενέταξε την ποικιλία ελιά Καλαμών στον Εθνικό Κατάλογο.
Με την ανακλητική απόφαση του υπουργού ακυρώνεται, για την ώρα, η προσπάθεια επέκτασης του ονόματος "Καλαμάτα" σε όλη την Ελλάδα, που έθετε σε κίνδυνο το ΠΟΠ "Καλαμάτα" της ποικιλίας ελιάς Καλαμών, το οποίο είναι κατοχυρωμένο μόνο για τις ελιές που παράγονται στη Μεσσηνία.
Παράγοντες που γνωρίζουν καλά τα αγροτικά ζητήματα και ιδιαίτερα το θέμα της ελιάς Καλαμών στο νομό και σε όλη την Ελλάδα, επισημαίνουν ότι πρόκειται για δύσκολο και πολυσύνθετο θέμα, για το οποίο επιβάλλεται προσπάθεια διαλόγου και συνεννόησης. Εκτιμάται πως σε πρώτη φάση πρέπει να προχωρήσει η επέκταση του ΠΟΠ "Καλαμάτα" ελιάς Καλαμών στην Πελοπόννησο, σε Λακωνία, νότια Ηλεία και νότια Αρκαδία, ώστε να υπάρχει ικανή ποσότητα ΠΟΠ για εμπορία κι εξαγωγή.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ