ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Μεσσηνία: Γέννησε μέσα στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ

21 Δεκεμβρίου 2016





Μέσα στο λεωφορείο του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας γέννησε μια Ρουμάνα που ζει στην Τριφυλία, ένα υγιέστατο αγοράκι, το πέμπτο της παιδί, προχθές το βράδυ, στη διαδρομή μεταξύ Καλλιρρόης – Βασιλικού.

Ηταν το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Καλαμάτα – Κυπαρισσία και ξεκίνησε από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα στις 8.30 το βράδυ.
Γύρω στις 9.20 στο Ζευγολατιό, όταν το λεωφορείο ανέβηκε στον εθνικό δρόμο, τη γυναίκα έπιασαν οι πόνοι.
Ο άνδρας της ζήτησε βοήθεια από τον οδηγό του λεωφορείου. Ο οδηγός Γιάννης Μαντζώρος αρχικά επικοινώνησε με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου του είπαν ότι δεν έχουν γυναικολόγο και του συνέστησαν να τηλεφωνήσει στο ΕΚΑΒ. Στο ΕΚΑΒ, στην Καλαμάτα, έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον, κάλεσαν το ασθενοφόρο που ήταν στο Καλό Νερό και ζήτησαν από τον οδηγό να είναι σε επικοινωνία με το πλήρωμα του ασθενοφόρου για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Μεταξύ Καλλιρρόης – Βασιλικού η γυναίκα, όμως, γέννησε και ακούστηκε το κλάμα του μωρού.
Οπως μας είπε ο οδηγός Γ. Μαντζώρος, τη γυναίκα ξεγέννησαν ο άνδρας της και δύο άλλες γυναίκες που επέβαιναν στο λεωφορείο. Ο ίδιος προσέφερε την κουβέρτα που είχε, για να σκεπαστεί το μωρό και οδήγησε το λεωφορείο στο Δώριο, για να μην είναι μόνοι τους στο δρόμο και για να βρουν ανθρώπους να βοηθήσουν, αν χρειαστεί. Το ασθενοφόρο έφθασε πολύ γρήγορα, σε 3 με 4 λεπτά και το πλήρωμά του με το γιατρό φρόντισαν τη μητέρα με το μωρό και τους μετέφεραν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Οι γιατροί της Μαιευτικής Κλινικής φρόντισαν τη μητέρα και το μωρό, ένα αγοράκι 3,7 κιλών που είναι μια χαρά στην υγεία του, μαζί με τη μητέρα του.
Ο οδηγός Γ. Μαντζώρος που έζησε αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία, μας εξέφρασε τα ιδιαίτερα αισθήματά του, τη χαρά του και σημείωσε πως θεωρεί καλό οιωνό το γεγονός της γέννας στο λεωφορείο του.
Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Σαράντος Κοσμάς επεσήμανε ότι στα 35 χρόνια που είναι στα λεωφορεία, δεν έχει ξαναγεννηθεί μωρό σε λεωφορείο.

ΑΠΟ http://filiatranet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ