ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Η Κομισιόν εγκρίνει το ελληνικό καθεστώς στήριξης της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ

Το καθεστώς θα βοηθήσει την Ελλάδα να μειώσει τις εκπομπές CO2, σύμφωνα με τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της ΕΕ, χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού.
Τον Ιούλιο του 2016, η Ελλάδα κοινοποίησε σχέδια για τη στήριξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και της συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης. Η Επιτροπή έκρινε ότι το ελληνικό καθεστώς προωθεί την ενσωμάτωση αυτής της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής, του 2014, για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι πιθανό να αυξήσει το ποσοστό πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και να μειώσει τη ρύπανση, ενώ ταυτόχρονα θα περιορίσει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που οφείλονται στην κρατική στήριξη. Το καθεστώς θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τον στόχο της να παράγει, έως το 2020, το 18 % της ενέργειας που χρειάζεται από ανανεώσιμες πηγές.
Το καθεστώς περιλαμβάνει κρατική στήριξη είτε μέσω τιμολογίου τροφοδότησης είτε μέσω προσαύξησης επί της τιμής, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές. Η στήριξη με τιμολόγιο τροφοδότησης θα περιορίζεται σε μικρές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Οι εγκαταστάσεις με δυναμικότητα άνω των 500 κιλοβάτ (KW) θα λαμβάνουν προσαύξηση επιπλέον της αγοραίας τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, για περίοδο 20 έως 25 ετών. Η Ελλάδα απέδειξε ότι η ενίσχυση είναι περιορισμένη σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές. Το γεγονός αυτό θα ελαχιστοποιήσει ενδεχόμενες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που προκαλεί η κρατική χρηματοδότηση.
Με τη σημερινή απόφαση εγκρίνεται η ενίσχυση σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις (άνω των 1 000 KW) για το έτος 2016. Σύμφωνα με τις οδηγίες, από την 1η Ιανουαρίου 2017, η ενίσχυση σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πρέπει να χορηγείται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η ενέργεια παράγεται με το ελάχιστο κόστος για τους φορολογούμενους.
Η Ελλάδα θα διοργανώσει πιλοτική πρόσκληση υποβολής προσφορών για την φωτοβολταϊκή ενέργεια και έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών για τη χορήγηση ενισχύσεων σε όλες τις μεγάλες εγκαταστάσεις από το 2017.
Το ελληνικό καθεστώς θα χρηματοδοτείται μέσω της εισφοράς στήριξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα. Για την αποφυγή οιασδήποτε διάκρισης εις βάρος των αλλοδαπών παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, απορρέουσας από τον μηχανισμό χρηματοδότησης, από το 2017 η Ελλάδα θα ανοίξει εν μέρει το καθεστώς στήριξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε αλλοδαπούς παραγωγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ