Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Μεσσηνιακά προϊόντα στέλνονται στο... διάστημα

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 
Ενα μεγάλο εγχείρημα στο διάστημα ετοιμάζουν τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, σε συνεργασία με την διαστημική εταιρεία "Blue origin", η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, με έδρα στο Τέξας της Αμερικής.
Το σχολείο θα είναι ίσως το πρώτο στην Ευρώπη και ένα από τα 2 - 3 στον
κόσμο που θα επιχειρήσουν ένα πείραμα σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας ενώ θα στείλουν και μεσσηνιακά προϊόντα στο διάστημα.
Οπως εξήγησε ο διευθυντής του σχολείου Φώτης Μπουγάς χθες σε συνέντευξη Τύπου, η "Blue origin" είναι η εταιρεία που αλλάζει τις αποστολές στο διάστημα, αφού χρησιμοποιεί κάψουλες οι οποίες δεν καταστρέφονται, αλλά επιστρέφουν πίσω στη βάση από όπου εκτοξεύθηκαν. Στο πρόγραμμα μετέχουν οι εκπαιδευτικοί: Αντώνης Αθανασόπουλος, Γιώργος Κουτσουμπός, Ελένη Λεμπέση, Βίκυ Παπανικολάου, Γιώργος Χρηστάκης. 
O Μεσσήνιος Τάκης Παπαδόπουλος, πανεπιστημιακός καθηγητής και επιστημονικός σύμβουλος του πειράματος είπε πως πλέον ανοίγουν νέες προοπτικές για την ανθρωπότητα στον τομέα του «διαστημικού τουρισμού». Σχολίασε πως το πείραμα των Εκπαιδευτηρίων θα συνδυάζει την εξωστρέφεια και την έρευνα, με τη μεσογειακή διατροφή.
Από το ΤΕΙ Καλαμάτας, το οποίο συνεργάζεται στο πρόγραμμα, ο αναπληρωτής προέδρου Ευστράτιος Γεωργόπουλος τόνισε πως το ΤΕΙ θα βοηθήσει όσο μπορεί τους μαθητές των Εκπαιδευτηρίων τόσο στο πείραμα όσο και σε άλλους τομείς, όπως στην εκτός εδάφους καλλιέργεια. 
Ο καθηγητής στη Nasa Περικλής Παπαδόπουλος εξέφρασε τις σκέψεις του μέσω Skype και ανέλυσε την έννοια της επανάχρησης ενός διαστημικού οχήματος και το πώς αυτή η εξέλιξη θα αλλάξει ριζικά την έρευνα στην διατροφή, στην ιατρική, σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Είπε μάλιστα πως η Καλαμάτα θα είναι παρούσα στο νέο αυτό επιστημονικό υπόβαθρο, στα νέα δεδομένα και με αυτό το πρόγραμμα, αλλά και με άλλα που θα ακολουθήσουν.
Ο Γιώργος Ζακυνθινός πρόεδρος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων μίλησε για τα τροφοφάρμακα, τα οποία έχει πλέον αποδειχθεί πόσες ευεργετικές δράσεις έχουν στη ζωή μας. Στο διάστημα θα σταλούν κάποια τέτοια είδη, όπως λάδι, ελιές και σταφίδες, σε φυσική μορφή και σε μορφή χαπιών και στη συνέχεια οι επιστήμονες θα κάνουν τις μετρήσεις και τις παρατηρήσεις που θέλουν.
Ο Γιώργος Κουτσουμπός δήλωσε πως ο πύραυλος θα φτάσει 100 χλμ. μακριά μέσα σε 3 - 4 λεπτά. Το πείραμα, στο οποίο θα μετέχουν μαθητές Γ' γυμνασίου και όλων των τάξεων του λυκείου, θα έχει ένα τμήμα με τα τοπικά προϊόντα και ένα άλλο, με πειράματα που δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμα. 
Η εκτόξευση αναμένεται να γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Μέσα στο πείραμα θα υπάρχει κάμερα που θα δίνει εικόνα στους μαθητές, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως εκτός από την κάψουλα, κουτί με τοπικά προϊόντα θα σταλεί στην Αμερική και θα μείνει στο σταθμό και κάποιο άλλο θα παραμείνει στο σχολείο. Ετσι, θα γίνει στο τέλος η σύγκριση στις 3 αυτές παρτίδες και πολλές μετρήσεις.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: