ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Αντίστροφη μέτρηση για την μεγαλύτερη υπερπανσέληνο του 21ου αιώνα

Αν αυτός ο Νοέμβριος σας μοιάζει με κάθε κρύο, βαρετό και απολύτως
συνηθισμένο Νοέμβριο των τελευταίων ετών, κάνετε λάθος. Σε λίγες ημέρες θα συμβεί ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, το οποίο αξίζει να παρακολουθήσετε και, όχι, δεν αναφερόμαστε στην πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Λίγες ημέρες αργότερα -ή καλύτερα νύχτες- το φεγγάρι θα είναι πιο φωτεινό και μεγάλο από ότι συνήθως. Πάρτε το αμάξι, φορέστε τα παλτό σας και δείτε την μεγαλύτερη υπερπανσέληνο της τελευταίων 70 ετών.
Την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου η σελήνη θα είναι 14 φορές μεγαλύτερη και 30 φορές φωτεινότερη από ότι συνήθως. Αυτό συμβαίνει γιατί θα έρθουμε τόσο κοντά με τον δορυφόρο μας, όσο δεν έχουμε έρθει από τον Ιανουάριο του 1948. Ίσως για πολλούς να είναι η πρώτη και η τελευταία φορά για να δουν μια τόσο μεγάλη σελήνη, καθώς το φαινόμενο θα επαναληφθεί ξανά στις 15 Νοεμβρίου του 2034.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι υπερπανσέληνοι δεν συνιστούν σπάνιο φαινόμενο, όμως η σούπερ-υπερπανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου θα σπάσει το ρεκόρ το αιώνα. Ο φετινός Νοέμβριος είναι πράγματι «μαγικός» και πασπαλισμένος με αστερόσκονη, αν αναλογιστεί κανείς ότι θα σημειωθούν εννέα ακόμα σημαντικά ουράνια φαινόμενα. Επί παραδείγματι, όπως αναφέρει το National Geographic, την 11η Νοεμβρίου θα έχουμε βροχή μετεωριτών.

ΑΠΟ http://www.huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ