ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Τέλος στο δίπολο αρσενικό θηλυκό: Αλλάζει ο τρόπος αναγνώρισης του φύλου

Στη θέσπιση νέου νομοθετικού πλαισίου που θα αφορά την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο θα αφορά τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την αλλαγή του ονόματος και του
φύλου που δηλώνεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης στα κρατικά έγγραφα και μητρώα (ταυτότητα, βιβλιάριο υγείας, διαβατήριο, πτυχίο κα.) προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου σύμφωνα με το πως αυτοπροσδιορίζεται και όχι σύμφωνα με το έμφυλο κανονιστικό δίπολο.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και έχει ήδη δρομολογηθεί καθώς σχετικό σχέδιο νόμου επεξεργάζεται η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που κατάρτισε  το νομοσχέδιο για το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης και τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί στη Βουλή. Ήδη, μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών με ειδίκευση στα ληξιαρχικά θέματα πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στη Μάλτα για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και τις βέλτιστες πρακτικές για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης. 
Το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει πως «η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου θα διασφαλίσει θεμελιώδη δικαιώματα μιας μερίδας συμπολιτών μας, σύμφωνα και με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών» και τονίζει την αναγκαιότητα για ενημέρωση της κοινής γνώμης «αναφορικά με την ανάγκη σεβασμού της ετερότητας και θετικές οι συναφείς δράσεις ευαισθητοποίησης". 
Αξίζει να σημειωθεί ότι  αφορμή για την ανακοίνωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας στάθηκαν δημοσιεύματα σχετικά με διαφημιστικό σποτ του Athens Pride που υποβλήθηκε στο ΕΣΡ αλλά δεν εγκρίθηκε η δωρεάν προβολή του ως κοινωνικού μηνύματος.
Το Athens Pride 2016 έχει θέμα την διεκδίκηση νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου και κεντρικό μήνυμα "Γυναίκα δε γεννιέσαι γίνεσαι, άνδρας δε γεννιέσαι γίνεσαι". Με αυτό το διπλό μήνυμα στηρίζει και συνεργάζεται με την τρανς κοινότητα και, όπως λένε, "μιλούμε για την ταυτότητα και την έκφραση φύλου και διεκδικούμε τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου χωρίς προϋποθέσεις".

ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.