Τρίτη, 7 Ιουνίου 2016

Ασφαλιστικό: Ποιες συντάξεις «κουρεύονται» το επόμενο δίμηνο

5/6/2015




Μπορεί η κυβέρνηση να πήρε προσωρινά κάποιους "πόντους", τουλάχιστον επικοινωνιακά, με την μή επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους δικαιούχους για τους πρώτους πέντε μήνες του 2016, ωστόσο ο λογαριασμός του Ασφαλιστικού έρχεται και
περιλαμβάνει έξι διαδοχικές μειώσεις που ενεργοποιούνται άμεσα.
Άλλωστε οι επεμβάσεις στο Ασφαλιστικό πρέπει να αποδώσουν συγκεκριμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (1,8 δισ.) ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Έτσι επικουρικές, μερίσματα, ΕΚΑΣ, υψηλές κύριες συντάξεις, προσυνταξιοδοτικές παροχές τραπεζουπαλλήλων και εφάπαξ "κουρεύονται"! 

Αναλυτικά:  

1. Επικουρικές Συντάξεις.
 
Η περικοπή «μετρά» από την σύνταξη του Ιουνίου που καταβλήθηκε ήδη και αγγίζει 201.000 συνταξιούχους. Καταβάλλεται προσπάθεια η σχετική υπουργική απόφαση να εκδοθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ώστε οι περικοπές να ενσωματωθούν στις συντάξεις Ιουλίου (ώστε να υπάρξουν αναδρομικά μόνο ενός μήνα). Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό το «μαχαίρι» θα πέσει από την σύνταξη του Αυγούστου (τέλη Ιουλίου) και οι συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν με αναδρομικά δυο μηνών.
Απώλειες θα μετρήσουν όσοι εισπράττουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά, δηλαδή 1.170 καθαρά και ταυτόχρονα «έφυγαν» με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (πάνω από 0,45% κατ έτος). Η επικουρική επανυπολογίζεται – εφόσον το άθροισμα των μεικτών αποδοχών υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ – με αναπλήρωση συντάξιμων αποδοχών 0,45% κατ έτος (18% στην 40ετία). Το «ψαλίδι» θα φτάσει για τις επικουρικές μέχρι και 40% στο μεικτό ποσό (προ μνημονιακών περικοπών). Πλήττονται πρώην τραπεζουπάλληλοι, ναυτικοί και τουριστικοί πράκτορες, υψηλόμισθοι εμπορουπάλληλοι και πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, μισθωτοί που έφυγαν μετά το 2005, στην 28η κλάση του ΙΚΑ με πάνω από 30 χρόνια. 


2. Μερίσματα
 
Στα τέλη Ιουνίου έρχεται το "ψαλίδι" για τα μερίσματα που λαμβάνουν 280.000 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Το μέρισμα ψαλιδίζεται 35%-40% αναδρομικά από 1/1/2016. Οι μερισματούχοι πρέπει να «επιστρέψουν» την διαφορά του παλαιού με το νέο μέρισμα για τους μήνες Ιανούαριο – Μάρτιο του 2016. Η επιστροφή των αναδρομικών θα γίνει σε τρεις δόσεις. Στα τέλη Ιουνίου θα πληρωθεί για πρώτη φορά το τριμηνιαίο μέρισμα (Απρίλιος – Ιούνιος) με τις περικοπές και μέρος των αναδρομικών. Οι επόμενες καταβολές θα είναι στις 29 Σεπτεμβρίου και στις 31 Δεκεμβρίου.

  
3. Τραπεζοϋπάλληλοι.
 
Μειώσεις 37% έρχονται για τους 10.000 συνταξιούχους τραπεζουπάλληλους από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (Alpha) και Αττική Τράπεζα, που βρίσκονται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑ. Οι συντάξεις επανυπολογίζονται με νέο μειωμένο ποσοστο αναπλήρωσης (1,75% από 3,3%) και καταβάλλονται χωρίς «προσωπική διαφορά». Τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν όσοι έφυγαν με μικρότερες συντάξεις. 


4. Πλαφόν
 
Από τις συντάξεις του Ιουνίου που πληρώθηκαν τέλος Μαίου «μετρούν» και οι περικοπές των νέων πλαφόν. Κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά) «κουρεύεται» κατά το υπερβάλλον ποσό. Αντίστοιχα, απώλειες θα δουν όσοι εισπράττουν από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά. 


5. ΕΚΑΣ .

Τελικά πάνω από 70.000 συνταξιούχοι χάνουν από τον επόμενο μήνα (τέλη Ιουνίου όταν πληρώνεται η σύνταξη Ιουλίου) το ΕΚΑΣ με τα νέα μειωμένα εισοδηματικά κριτήρια ή πέφτουν κατηγορία και θα πάρουν μικρότερο επίδομα. Οι πρώην δικαιούχοι καλούνται να επιστρέψουν αναδρομικά μόνο το ΕΚΑΣ Ιουνίου που πληρώθηκε ήδη. Από το ΕΚΑΣ αποκλείονται πλέον όλοι οι νέοι συνταξιούχοι και ειδικότερα όλοι όσοι υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη μετά τις 13/5/2016, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους. 


6. Εφάπαξ
 
Τον Ιούλιο αναμένεται να ανοίξει το... ταμείο για να πληρωθούν τα πρώτα εφάπαξ, αρχικά στους 5.500 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν αποχωρήσει από 1/9/2013 μέχρι 31/12/2013. Το νέο εφάπαξ στο δημόσιο ειναι μειωμένο από 15,64% ως 18,26% σε σύγκριση με το βοήθημα που έλαβαν αντίστοιχης ασφαλιστικής ταυτότητας υπάλληλοι που έφυγαν πριν την 1/9/2013.


APO http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: