ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Ασφαλιστικό: Ποιες συντάξεις «κουρεύονται» το επόμενο δίμηνο

5/6/2015




Μπορεί η κυβέρνηση να πήρε προσωρινά κάποιους "πόντους", τουλάχιστον επικοινωνιακά, με την μή επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους δικαιούχους για τους πρώτους πέντε μήνες του 2016, ωστόσο ο λογαριασμός του Ασφαλιστικού έρχεται και
περιλαμβάνει έξι διαδοχικές μειώσεις που ενεργοποιούνται άμεσα.
Άλλωστε οι επεμβάσεις στο Ασφαλιστικό πρέπει να αποδώσουν συγκεκριμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (1,8 δισ.) ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Έτσι επικουρικές, μερίσματα, ΕΚΑΣ, υψηλές κύριες συντάξεις, προσυνταξιοδοτικές παροχές τραπεζουπαλλήλων και εφάπαξ "κουρεύονται"! 

Αναλυτικά:  

1. Επικουρικές Συντάξεις.
 
Η περικοπή «μετρά» από την σύνταξη του Ιουνίου που καταβλήθηκε ήδη και αγγίζει 201.000 συνταξιούχους. Καταβάλλεται προσπάθεια η σχετική υπουργική απόφαση να εκδοθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ώστε οι περικοπές να ενσωματωθούν στις συντάξεις Ιουλίου (ώστε να υπάρξουν αναδρομικά μόνο ενός μήνα). Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό το «μαχαίρι» θα πέσει από την σύνταξη του Αυγούστου (τέλη Ιουλίου) και οι συνταξιούχοι θα επιβαρυνθούν με αναδρομικά δυο μηνών.
Απώλειες θα μετρήσουν όσοι εισπράττουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά, δηλαδή 1.170 καθαρά και ταυτόχρονα «έφυγαν» με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (πάνω από 0,45% κατ έτος). Η επικουρική επανυπολογίζεται – εφόσον το άθροισμα των μεικτών αποδοχών υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ – με αναπλήρωση συντάξιμων αποδοχών 0,45% κατ έτος (18% στην 40ετία). Το «ψαλίδι» θα φτάσει για τις επικουρικές μέχρι και 40% στο μεικτό ποσό (προ μνημονιακών περικοπών). Πλήττονται πρώην τραπεζουπάλληλοι, ναυτικοί και τουριστικοί πράκτορες, υψηλόμισθοι εμπορουπάλληλοι και πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, μισθωτοί που έφυγαν μετά το 2005, στην 28η κλάση του ΙΚΑ με πάνω από 30 χρόνια. 


2. Μερίσματα
 
Στα τέλη Ιουνίου έρχεται το "ψαλίδι" για τα μερίσματα που λαμβάνουν 280.000 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι.
Το μέρισμα ψαλιδίζεται 35%-40% αναδρομικά από 1/1/2016. Οι μερισματούχοι πρέπει να «επιστρέψουν» την διαφορά του παλαιού με το νέο μέρισμα για τους μήνες Ιανούαριο – Μάρτιο του 2016. Η επιστροφή των αναδρομικών θα γίνει σε τρεις δόσεις. Στα τέλη Ιουνίου θα πληρωθεί για πρώτη φορά το τριμηνιαίο μέρισμα (Απρίλιος – Ιούνιος) με τις περικοπές και μέρος των αναδρομικών. Οι επόμενες καταβολές θα είναι στις 29 Σεπτεμβρίου και στις 31 Δεκεμβρίου.

  
3. Τραπεζοϋπάλληλοι.
 
Μειώσεις 37% έρχονται για τους 10.000 συνταξιούχους τραπεζουπάλληλους από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (Alpha) και Αττική Τράπεζα, που βρίσκονται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑ. Οι συντάξεις επανυπολογίζονται με νέο μειωμένο ποσοστο αναπλήρωσης (1,75% από 3,3%) και καταβάλλονται χωρίς «προσωπική διαφορά». Τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν όσοι έφυγαν με μικρότερες συντάξεις. 


4. Πλαφόν
 
Από τις συντάξεις του Ιουνίου που πληρώθηκαν τέλος Μαίου «μετρούν» και οι περικοπές των νέων πλαφόν. Κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά) «κουρεύεται» κατά το υπερβάλλον ποσό. Αντίστοιχα, απώλειες θα δουν όσοι εισπράττουν από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά. 


5. ΕΚΑΣ .

Τελικά πάνω από 70.000 συνταξιούχοι χάνουν από τον επόμενο μήνα (τέλη Ιουνίου όταν πληρώνεται η σύνταξη Ιουλίου) το ΕΚΑΣ με τα νέα μειωμένα εισοδηματικά κριτήρια ή πέφτουν κατηγορία και θα πάρουν μικρότερο επίδομα. Οι πρώην δικαιούχοι καλούνται να επιστρέψουν αναδρομικά μόνο το ΕΚΑΣ Ιουνίου που πληρώθηκε ήδη. Από το ΕΚΑΣ αποκλείονται πλέον όλοι οι νέοι συνταξιούχοι και ειδικότερα όλοι όσοι υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη μετά τις 13/5/2016, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους. 


6. Εφάπαξ
 
Τον Ιούλιο αναμένεται να ανοίξει το... ταμείο για να πληρωθούν τα πρώτα εφάπαξ, αρχικά στους 5.500 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν αποχωρήσει από 1/9/2013 μέχρι 31/12/2013. Το νέο εφάπαξ στο δημόσιο ειναι μειωμένο από 15,64% ως 18,26% σε σύγκριση με το βοήθημα που έλαβαν αντίστοιχης ασφαλιστικής ταυτότητας υπάλληλοι που έφυγαν πριν την 1/9/2013.


APO http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: