Κυριακή, 8 Μαΐου 2016

ΣΔΙΤ ή τοπική διαχείριση: Ελεύθερη επιλογή για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου

Σάββατο, 07 Μάιος 2016 


Τη δυνατότητα να διαχειριστούν τοπικά τα απορρίμματά τους εάν κρίνουν τη λύση αυτή βιώσιμη, ή εναλλακτικά να ενταχθούν στη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την ΤΕΡΝΑ, φαίνεται να δίνει η κυβέρνηση στους δήμους, μετά τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη στο
Μέγαρο Μαξίμου. 
Μέχρι όμως να φτάσουμε στο καθεστώς οριστικής διαχείρισης οι δήμοι θα πρέπει με διαδικασίες-εξπρές να προχωρήσουν σε συνθήκες προσωρινής διαχείρισης, με βοήθεια από το ΕΣΠΑ και παράλληλη αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Το αργότερο εντός ενός μήνα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τόσο ο ΠΕΣΔΑ όσο και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τον ΦΟΔΣΑ. Οσον αφορά τη χρηματοδότηση της προσωρινής διαχείρισης, ήδη από την Πέμπτη έχει βγει πρόσκληση μέσω ΕΣΠΑ για την προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού κομποστοποίησης.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εκτιμήσεις φαίνεται ότι υπάρχουν δύο μέτωπα σε επίπεδο δήμων: Από τη μία οι λεγόμενοι μεγάλοι, δηλαδή οι Δήμοι Καλαμάτας, Τρίπολης, Αργους-Μυκηνών και Κορινθίων, φαίνεται να στρέφονται προς την επιλογή της τοπικής διαχείρισης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι τείνουν προς την ένταξη στη ΣΔΙΤ, κυρίως λόγω του βραχνά της χωροθέτησης σημείων για την εναπόθεση του υπολείμματος. Εντασσόμενοι στη ΣΔΙΤ, το υπόλειμμα θα το δίνουν προς επεξεργασία στην ΤΕΡΝΑ.
Ερωτηματικό παραμένει πάντως το εάν οι δήμοι που θα επιλέξουν τη λύση της τοπικής διαχείρισης θα επεξεργάζονται το σύνολο της ποσότητας των απορριμμάτων που παράγουν ή εάν θα υποχρεούνται να δίνουν ένα μέρος του (ακόμα και το 50%) στη διαχείριση μέσω ΣΔΙΤ.  
Κι αυτό γιατί η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που πρέπει να παραλαμβάνει η ΤΕΡΝΑ φαίνεται να έχει συμφωνηθεί στους 100.000 τόνοι απορριμμάτων ετησίως, τη στιγμή που οι 26 δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου παράγουν συνολικά περίπου 270.000 τόνους.
Στη σύσκεψη της Παρασκευής, που διήρκεσε 3 ώρες, προήδρευσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Πειρβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και γενικοί γραμματείς. Τη Μεσσηνία εκπροσώπησαν οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας και Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, ενώ τον Δήμο Πύλου-Νέστορος εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Παναγιώτης Πετρόπουλος.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: