Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

Seismos: Η ελληνική startup που 'ταρακούνησε' τις αγορές πετρελαίου

Το έξυπνο λογισμικό που καλείται να απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις του χώρου των πετρελαιοειδών

Adtech Ad
Ένας από τους σημαντικότερους κλάδους που κινούν τα “νήματα” της παγκόσμιας οικονομίας είναι αναμφίβολα αυτός του πετρελαίου. Στο άκουσμα του “σκαμπανεβάσματος” της
τιμής του «μαύρου χρυσού» οι αγορές ενεργοποιούνται, αντιδρούν και επηρεάζουν τις τοπικές οικονομίες. Ωστόσο, εάν εξαιρέσει κανείς την τεχνολογική έκρηξη των τελευταίων χρόνων στον κλάδο των σχιστολιθικών, ο κλάδος του πετρελαίου εξακολουθεί να είναι προσκολλημένος σε διαδικασίες και πρακτικές που ελαφρώς έχουν μεταβληθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Συμβατικές σεισμικές τεχνολογίες προσφέρουν δυνατότητες απεικόνισης του υπεδάφους, αλλά εμφανίζουν πρακτικές  λειτουργικές αδυναμίες, καθώς απαιτούν πολλούς μήνες για την συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων και είναι ιδιαίτερα δαπανηρές διαδικασίες καθώς περιλαμβάνουν υπερβολικές κινητοποιήσεις εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού.

AdTech Ad
Το εν λόγω κενό στην αγορά αποφάσισε να καλύψει ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας Seismos που εστιάζει στην αξιοποίηση τεχνολογικών καινοτομιών και έξυπνου λογισμικού. Η εταιρεία του εισάγει στην αγορά των πετρελαίων τεχνολογικές πλατφόρμες που συνδυάζουν το industrial IOT (Internet of things) με το SaaS (Software as a Service) για απεικονίσεις ροών ρευστών σε πραγματικό χρόνο. Η πλατφόρμα που πρόσφατα ανακοινώθηκε στην αγορά χρησιμοποιεί ειδικούς αλγορίθμους και λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να αναλύει τον ακουστικό ‘θόρυβο’ των πετρελαϊκών κοιτασμάτων (κύματα τα οποία η συμβατική βιομηχανία σεισμικών κυμάτων δεν έχει καταφέρει να αποκωδικοποιήσει) και να ‘χαρτογραφεί’ από την επιφάνεια του εδάφους -σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της παραγωγής- τις ροές ρευστών μέσα σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων, σε βάθη που ξεπερνούν τα 5 χιλιόμετρα. Ηλεκτρονική πλατφόρμα στο σύννεφο (cloud based) επεξεργάζεται τα δεδομένα που προκύπτουν, δημιουργώντας ψηφιακές απεικονίσεις των ροών ρευστών στο εξεταζόμενο κοίτασμα. Στη συνέχεια οι πληροφορίες προβάλλονται μέσω διαδικτύου στους παραγωγούς, οι οποίοι αποκτούν τη δυνατότητα να λάβουν έξυπνες αποφάσεις πεδίου, βελτιστοποιώντας την παραγωγή πετρελαίου με αποδόσεις που αγγίζουν το 100%.

ΑΠΟ http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: