ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ευρωπαϊκή διάκριση για τα Τρίκαλα για την βιώσιμη κινητικότητα

Ποιες είναι οι δραστηριότητες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έκαναν τα Τρίκαλα να ξεχωρίσουν
Adtech Ad
Μία από τις 10 πόλεις της Ευρώπης, που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, είναι τα Τρίκαλα, όπως ανακοινώθηκε επισήμως την Τρίτη.

AdTech Ad
Πιο αναλυτικά, ο δήμος Τρικκαίων ήταν στη τελική λίστα της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής για το βραβείο European Mobility Week 2015 μαζί με το Μπακάου (Ρουμανία), τη Λάρνακα (Κύπρος), τη Λισαβόνα (Πορτογαλία), το Μίσκολτς (Ουγγαρία), τη Μούρθια (Ισπανία), το Νότινγχαμ (Βρετανία), τη Πάλμα ντε Μαγιόρκα (Ισπανία), τη Σόφια (Βουλγαρία) και τη Βιέννη (Αυστρία).
Η τριάδα που θα διεκδικήσει το βραβείο είναι η Λισαβόνα, η Μούρθια και η Πάλμα ντε Μαγιόρκα. Ο νικητής θα γίνει γνωστός σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Απριλίου στις Βρυξέλλες.
Τα Τρίκαλα εντάχθηκαν, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «χάρη σε εξαντλητικό κατάλογο των δραστηριοτήτων της, πολλές από τις οποίες επικεντρώθηκαν στην οδική ασφάλεια. Ο δήμαρχος διοργάνωσε μέχρι και συνάντηση με τους μαθητές για να συζητήσουν αυτό το θέμα.
Τα Τρίκαλα έχουν μια ολιστική προσέγγιση για την προώθηση της αστικής ποδηλασίας: αναπτύσσουν ένα δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών και όχι μόνο ορίζοντας απλούς ποδηλατόδρομους. Η δημοτική αρχή έχει καταδείξει επίσης μια προθυμία για την καινοτομία: τα Τρίκαλα αριθμούν στόλο αυτόνομων λεωφορείων (εννοούν τα λεωφορεία Χωρίς Οδηγό), PV φορτιστές για αναπηρικά καροτσάκια, ηλιακή ενέργεια, ηλεκτρικά ποδήλατα και ακόμη και ένα «ψηφιακό δέντρο» με ηλιακούς συλλέκτες για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρικά ποδήλατα και άλλες συσκευές».

ΑΠΟ http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: