ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Σπεύσατε! Ανοίγει το Taxisnet! Πως θα μειώσετε τον φόρο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Τελευταία ενημέρωση: 13.03.2016 | 18:11

 

 

 

 

- Στην τελική ευθεία μπαίνει το θέμα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2016 με το "άνοιγμα" του Taxisnet
- Την ερχόμενη Τρίτη πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο αντιμετωπίζεται το ζήτημα των τεκμηρίων ανέργων και φοιτητών
- Τους υποχρεώνει να πληρώσουν επιπλέον φόρους!
- Τι ισχύει με της μηνιαίες δόσεις
- Όλα όσα χρειάζεται για να συμπληρώσετε την φορολογική σας δήλωση σε έναν αναλυτικό οδηγό


Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η... Οδύσσεια που ακούει στο όνομα "φορολογικές δηλώσεις". Και λέμε Οδύσσεια γιατί αφενός ήδη έχει καθυστερήσει η έναρξη της διαδικασίας και αφετέρου διότι είναι κάτι... παραπάνω από δεδομένο πως για μία ακόμη χρονιά αναμένεται να πάμε από παράταση σε παράταση μέχρι την τελική προθεσμία.
Πότε ανοίγει το Taxisnet
Στην τελική ευθεία, λοιπόν, μπαίνει το θέμα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Τρίτη πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο αντιμετωπίζεται το ζήτημα των τεκμηρίων ανέργων, φοιτητών που τους υποχρεώνει να πληρώσουν φόρους.
Εδώ να σημειώσουμε πως θα επαναληφθεί η ρύθμιση που τους απαλλάσσει και για την οποία αντιδρούσαν τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου.
Ακόμη με το νομοσχέδιο θα υπάρχουν προβλέψεις για την καταβολή των φόρων που θα προκύψουν μετά την εκκαθάριση σε πολλές μηνιαίες δόσεις αντί των τριών διμηνιαίων, καθώς και άλλα ζητήματα, όπως η δήλωση όσων έχουν συνάψει σύμφωνο σιμβίωσης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί ως την ερχόμενη Παρασκευή, συνεπώς από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου θα ανοίξει το Taxisnet και θα δέχεται τις φορολο9γικές δηλώσεις.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου όσοι κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους θα τους καταβάλουν τελικά σε μηνιαίες δόσεις ως το Δεκέμβριο του 2016.
Όλα όσα πρέπει να συμπληρώσετε στη φορολογική δήλωση του 2016
Πιστοποιητικά, αποδείξεις, βεβαιώσεις και έγγραφά διαφόρων ειδών μπορούν να ρίξουν το φόρο για πολλές κατηγορίες φορολογουμένων. Οι φοροαπαλλαγές περιορίζονται από φέτος, όμως υπάρχουν αρκετοί τρόποι για φοροελάφρυνση και εξοικονόμηση αρκετών χρημάτων.
Τα δικαιολογητικά για τους αγρότες
- Βεβαίωση για καταβληθέντες τόκους ή το σχετικό δικαιολογητικά εάν έγινε ιδιωτικός δανεισμός
- Βεβαίωση για ποσά διατροφής
- Βεβαίωση φόρων που έχουν παρακρατηθεί

Τα δικαιολογητικά για τους κατοίκους μικρών νησιών
- Λογαριασμοί ΔΕΚΟ ή κοινοχρήστων για κλειστά και κενά, άνω των έξι μηνών, ακίνητα
- Γνωμάτευση από αρμόδια υγειονομική αρχή για αναπηρία άνω του 80%
- Ληξιαρχικές πράξεις για προστατευόμενα τέκνα
- Βεβαιώσεις σχολών για φοιτητές κάτω των 25 ετών
- Βεβαίωση για ποσά διατροφής.
- Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας για κατοίκους νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων
- Βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών
- Βεβαίωση αναπηρίας 67% από υγειονομική αρχή για τη μείωση φόρου 200 ευρώ

Αποδείξεις από γιατρούς και φάρμακα
- Αποδείξεις από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων
- Γνωμάτευση ιατρού και απόδειξη από φυσικοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, ψυχολόγο κλπ
- Απόδειξη (ιδιωτικού ή δημόσιου) θεραπευτηρίου για έξοδα νοσηλείας
- Αποδείξεις λιανικής πώλησης για φάρμακα και αναλώσιμα υλικά
- Αποδείξεις από νοσηλευτικό προσωπικό (αποκλειστικές/αποκλειστικοί) και βεβαίωση θεράποντα ιατρού.
- Αποδείξεις και βεβαίωση διευθυντή από επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων ατόμων
- Αποδείξεις λιανικής για αντικατάσταση τεχνιτών μελών

Αποφυγή τεκμηρίων διαβίωσης
- Βεβαίωση ΔΟΥ για την ακινησία οχήματος
- Γνωμάτευση υγειονομικής αρχής για άτομα με αναπηρία 67% και άνω για μείωση τεκμηρίων διαβίωσης λόγω ΙΧ
- Πιστοποιητικά αυθεντικότητας για αυτοκίνητα αντίκες
- Αποδείξεις για καταβολή διδάκτρων σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία
= Βεβαίωση δανειολήπτη (από την τράπεζα) για την ετήσια δαπάνη εξόφλησης δανείου (στεγαστικού ή προσωπικού)


ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: