Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015

Οι τουριστικοί πράκτορες της Μεσσηνίας στην «Ε»: Ακυρώνουν διακοπές Ελληνες και ξένοι

Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2015 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/69426-akyronoun-diakopes-ellines-xenoi


Οι Μεσσήνιοι δεν έχουν τη διάθεση για διακοπές και ακυρώνουν ακόμα και τις εκδρομές που είχαν κλείσει, ενώ οι ξένοι φαίνεται να μην προτιμούν φέτος την Ελλάδα για διακοπές και γι' αυτό είναι μειωμένες οι κρατήσεις και οι αφίξεις με τσάρτερ. Μεσσήνιοι και αλλοδαποί που έχουν προπληρώσει αλλάζουν εισιτήρια και κρατήσεις για μετά το δημοψήφισμα ελπίζοντας να ανοίξουν οι τράπεζες.

Αυτό δηλώνουν στην "Ε" Μεσσήνιοι τουριστικοί πράκτορες τονίζοντας το αβέβαιο μέλλον του
ελληνικού τουρισμού, τουλάχιστον για φέτος αλλά και του χρόνου - καθώς αυτή την περίοδο κλείνουν οι tour operator τα περισσότερα πακέτα. Σύμφωνα με τους πράκτορες μόνο ο τουρισμός κρουαζιέρας παραμένει αλώβητος, ενώ η πτώση στις αφίξεις τουριστών με πτήσεις τσάρτερ αγγίζει κοντά το 30% μέχρι τώρα στο νομό. Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι εκεί που ήτανε στραβό το κλήμα, το... έφαγαν και οι κλειστές τράπεζες.
Ο Δημήτρης Μανιάτης του "Maniatis travel", πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, λέει πως ναι μεν υπάρχουν ακυρώσεις, αλλά και από πριν το κλίμα δεν ήταν ευνοϊκό και δεν γίνονταν πολλές κρατήσεις. Ομως επιδεινώθηκε «από την ημέρα που αποφασίστηκε το δημοψήφισμα». Ειδικά από τους Ελληνες λέει «δεν υπάρχει ενδιαφέρον για διακοπές, κι αν θα αλλάξει η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα δεν το γνωρίζουμε». Προς το παρόν διστακτικοί στο να ακυρώσουν είναι Ελληνες και ξένοι οι οποίοι «είχαν δώσει προκαταβολή - και γι' αυτούς δεν είναι εύκολη μια ακύρωση γιατί θα την χάσουν, οπότε δύσκολα θα ακυρώσουν τις διακοπές τους». Σχετικά με τις πιθανότητες αναστροφής του κλίματος παρατηρεί ότι «εφόσον οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές και δεν υπάρχει capital control στις τράπεζες, ίσως να βελτιωθεί». Στη μείωση του τουρισμού από το εξωτερικό συμβάλλουν επιπλέον «οι πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης και οι ταξιδιωτικές οδηγίες κρατών - είμαστε στην μαύρη λίστα και ήδη οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές για το υπόλοιπο καλοκαίρι». Ζημιά όμως έχει γίνει και για το επόμενο καλοκαίρι καθώς «οι tour operator αυτήν την εποχή κλείνουν τα πακέτα για του χρόνου». Καταλήγοντας σημειώνει ότι «δεν ήταν ο ενδεδειγμένος χρόνος για το δημοψήφισμα, τώρα που προσβλέπαμε σε μια ανάσα στη διάρκεια του καλοκαιριού μπαίνουμε σε περιπέτειες, με επιπτώσεις μη μετρήσιμες για την οικονομία».
Ο Διονύσης Τριγκιλίδας από το "Τριγκιλίδας Travel" λέει ότι είναι αρκετοί οι Μεσσήνιοι που αλλάζουν τα ταξίδια τους και κλείνουν νέες ημερομηνίες. «Μεταφέρουν τις ημερομηνίες και αλλάζουν τα εισιτήριά τους, ειδικά όσοι είχαν κλείσει για αυτό το Σαββατοκύριακο - οι εκδρομές για την Κυριακή ακυρώθηκαν και θα γίνει μόνο μια μονοήμερη το Σάββατο», λέει. Ενώ αρκετοί είναι και αυτοί οι οποίοι ακυρώνουν, αν και ακόμα όπως επισημαίνει κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι μέλλει γενέσθαι. «Θα δούμε μετά το δημοψήφισμα, αν και η καλοκαιρινή σεζόν καταστράφηκε, κι από δω και πέρα είμαστε στον αέρα - δεν υπάρχει σταθερότητα και σιγουριά για την επόμενη ημέρα».
Τις διακοπές τους φαίνεται να ακυρώνουν και οι ξένοι τουρίστες και η κατάσταση χειροτερεύει όπως λέει μέρα με τη μέρα, κι όχι μόνο για τη Μεσσηνία. «Εχουν αρχίσει και πέφτουν οι κρατήσεις από το εξωτερικό με αριθμητική πρόοδο και οι περισσότεροι πλέον ακυρώνουν ή μεταφέρουν τις ημερομηνίες των διακοπών τους», παρατηρεί. Και φέρνει ως παράδειγμα το γραφείο τους στην Καρδαμύλη, όπου για πρώτη φορά φέτος ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων τους λένε ότι έχουν άδεια κρεβάτια για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και ρωτάνε «αν θα συμπληρώσουμε τα κενά στις κρατήσεις τα οποία μεγαλώνουν».
Ο Βασίλης Κατσίρης από το "Katsiris travel" λέει ότι ακυρώσεις γίνονται αλλά κυρίως από Μεσσήνιους. Ενώ από ξένους «δεν υπάρχει ακύρωση, πάμε πολύ καλά - αν και υπάρχει ο φόβος ότι δεν θα βρουν τρόφιμα ή χρήματα στα ΑΤΜ, τους καθησυχάζουμε ότι υπάρχει ΑΤΜ μέσα στο ξενοδοχείο και δεν θα χρειαστεί να σταθούν σε καμιά ουρά». Επιπλέον λέει ότι ο φόβος για τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως το πρόσφατο στην Τυνησία, προκρίνει ως επιλογή την Ελλάδα και το γραφείο τους έχει νέες κρατήσεις για το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, από το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Ιταλία - αλλά και την Σκανδιναβία και την Γερμανία. Ηδη όπως λέει ο Αύγουστος έχει κλείσει καλά με τα συνέδρια και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακύρωση. Επισημαίνει ωστόσο ότι «περιμέναμε περισσότερους ξένους τουρίστες από πέρυσι αλλά λόγω του κλίματος δεν πάει τόσο καλά όσον αφορά τις αφίξεις με τις πτήσεις τσάρτερ, όπου εκεί έχουμε πτώση 20% έως 30% σε σύγκριση με πέρυσι. Καλά πάει η κρουαζιέρα και αύριο Πέμπτη περιμένουμε 1.000 άτομα στην Καλαμάτα». Επιπλέον όσοι ξένοι έρχονται στον τόπο μας «είναι πιο μαζεμένοι οικονομικώς, και δεν ξοδεύουν να φάνε, να ψωνίσουν ή να πάνε εκδρομές».
Ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος του "Ζαφειρόπουλος travel" μιλάει για ακυρώσεις σωρηδόν, τόσο από Μεσσήνιους όσο και από ξένους. Καθώς και «μεταφορά της ημερομηνίας των διακοπών τους για όποια εταιρεία το δέχεται, γιατί οι προκαταβολές που έχουν δώσει τους δεσμεύουν να ακυρώσουν ή να μεταφέρουν την ημερομηνία». Ασφαλείς εκτιμήσεις ή προβλέψεις όπως λέει δεν μπορούν να γίνουν γιατί όλο αυτό είναι κάτι το πρωτόγνωρο, αλλά κρατάει μια μικρή ελπίδα εφόσον την άλλη Τρίτη θα ανοίξουν οι τράπεζες. Γενικότερα φέτος λέει «ο τουρισμός δεν υπάρχει πια, κι αν με κάποιο μαγικό τρόπο δεν αλλάξουν τα πράγματα και μέχρι σήμερα το βράδυ (σ.σ. χθες το βράδυ που τελείωνε το πρόγραμμα) δεν γίνει κάτι, νομίζω από αύριο θα είναι πιο δύσκολα».
Η Κατερίνα Τζαμάκου από το "Kalamata Travel" λέει ότι το γραφείο δέχεται ακυρώσεις για εκδρομές από Μεσσήνιους. Το τι θα ακολουθήσει μελλοντικά «δεν το ξέρουμε, είμαστε σε αναμονή και για τους ξένους». Προς το παρόν «δεν υπάρχει ακόμα ακύρωση, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει - όλες οι εκδρομές είναι στον αέρα και ο εγχώριος τουρισμός βρίσκεται σε μεγάλη πτώση».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/69426-akyronoun-diakopes-ellines-xenoi

Δεν υπάρχουν σχόλια: