ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Οι τουριστικοί πράκτορες της Μεσσηνίας στην «Ε»: Ακυρώνουν διακοπές Ελληνες και ξένοι

Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2015 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/69426-akyronoun-diakopes-ellines-xenoi


Οι Μεσσήνιοι δεν έχουν τη διάθεση για διακοπές και ακυρώνουν ακόμα και τις εκδρομές που είχαν κλείσει, ενώ οι ξένοι φαίνεται να μην προτιμούν φέτος την Ελλάδα για διακοπές και γι' αυτό είναι μειωμένες οι κρατήσεις και οι αφίξεις με τσάρτερ. Μεσσήνιοι και αλλοδαποί που έχουν προπληρώσει αλλάζουν εισιτήρια και κρατήσεις για μετά το δημοψήφισμα ελπίζοντας να ανοίξουν οι τράπεζες.

Αυτό δηλώνουν στην "Ε" Μεσσήνιοι τουριστικοί πράκτορες τονίζοντας το αβέβαιο μέλλον του
ελληνικού τουρισμού, τουλάχιστον για φέτος αλλά και του χρόνου - καθώς αυτή την περίοδο κλείνουν οι tour operator τα περισσότερα πακέτα. Σύμφωνα με τους πράκτορες μόνο ο τουρισμός κρουαζιέρας παραμένει αλώβητος, ενώ η πτώση στις αφίξεις τουριστών με πτήσεις τσάρτερ αγγίζει κοντά το 30% μέχρι τώρα στο νομό. Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι εκεί που ήτανε στραβό το κλήμα, το... έφαγαν και οι κλειστές τράπεζες.
Ο Δημήτρης Μανιάτης του "Maniatis travel", πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, λέει πως ναι μεν υπάρχουν ακυρώσεις, αλλά και από πριν το κλίμα δεν ήταν ευνοϊκό και δεν γίνονταν πολλές κρατήσεις. Ομως επιδεινώθηκε «από την ημέρα που αποφασίστηκε το δημοψήφισμα». Ειδικά από τους Ελληνες λέει «δεν υπάρχει ενδιαφέρον για διακοπές, κι αν θα αλλάξει η κατάσταση μετά το δημοψήφισμα δεν το γνωρίζουμε». Προς το παρόν διστακτικοί στο να ακυρώσουν είναι Ελληνες και ξένοι οι οποίοι «είχαν δώσει προκαταβολή - και γι' αυτούς δεν είναι εύκολη μια ακύρωση γιατί θα την χάσουν, οπότε δύσκολα θα ακυρώσουν τις διακοπές τους». Σχετικά με τις πιθανότητες αναστροφής του κλίματος παρατηρεί ότι «εφόσον οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές και δεν υπάρχει capital control στις τράπεζες, ίσως να βελτιωθεί». Στη μείωση του τουρισμού από το εξωτερικό συμβάλλουν επιπλέον «οι πληροφορίες από τα μέσα ενημέρωσης και οι ταξιδιωτικές οδηγίες κρατών - είμαστε στην μαύρη λίστα και ήδη οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές για το υπόλοιπο καλοκαίρι». Ζημιά όμως έχει γίνει και για το επόμενο καλοκαίρι καθώς «οι tour operator αυτήν την εποχή κλείνουν τα πακέτα για του χρόνου». Καταλήγοντας σημειώνει ότι «δεν ήταν ο ενδεδειγμένος χρόνος για το δημοψήφισμα, τώρα που προσβλέπαμε σε μια ανάσα στη διάρκεια του καλοκαιριού μπαίνουμε σε περιπέτειες, με επιπτώσεις μη μετρήσιμες για την οικονομία».
Ο Διονύσης Τριγκιλίδας από το "Τριγκιλίδας Travel" λέει ότι είναι αρκετοί οι Μεσσήνιοι που αλλάζουν τα ταξίδια τους και κλείνουν νέες ημερομηνίες. «Μεταφέρουν τις ημερομηνίες και αλλάζουν τα εισιτήριά τους, ειδικά όσοι είχαν κλείσει για αυτό το Σαββατοκύριακο - οι εκδρομές για την Κυριακή ακυρώθηκαν και θα γίνει μόνο μια μονοήμερη το Σάββατο», λέει. Ενώ αρκετοί είναι και αυτοί οι οποίοι ακυρώνουν, αν και ακόμα όπως επισημαίνει κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τι μέλλει γενέσθαι. «Θα δούμε μετά το δημοψήφισμα, αν και η καλοκαιρινή σεζόν καταστράφηκε, κι από δω και πέρα είμαστε στον αέρα - δεν υπάρχει σταθερότητα και σιγουριά για την επόμενη ημέρα».
Τις διακοπές τους φαίνεται να ακυρώνουν και οι ξένοι τουρίστες και η κατάσταση χειροτερεύει όπως λέει μέρα με τη μέρα, κι όχι μόνο για τη Μεσσηνία. «Εχουν αρχίσει και πέφτουν οι κρατήσεις από το εξωτερικό με αριθμητική πρόοδο και οι περισσότεροι πλέον ακυρώνουν ή μεταφέρουν τις ημερομηνίες των διακοπών τους», παρατηρεί. Και φέρνει ως παράδειγμα το γραφείο τους στην Καρδαμύλη, όπου για πρώτη φορά φέτος ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων τους λένε ότι έχουν άδεια κρεβάτια για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και ρωτάνε «αν θα συμπληρώσουμε τα κενά στις κρατήσεις τα οποία μεγαλώνουν».
Ο Βασίλης Κατσίρης από το "Katsiris travel" λέει ότι ακυρώσεις γίνονται αλλά κυρίως από Μεσσήνιους. Ενώ από ξένους «δεν υπάρχει ακύρωση, πάμε πολύ καλά - αν και υπάρχει ο φόβος ότι δεν θα βρουν τρόφιμα ή χρήματα στα ΑΤΜ, τους καθησυχάζουμε ότι υπάρχει ΑΤΜ μέσα στο ξενοδοχείο και δεν θα χρειαστεί να σταθούν σε καμιά ουρά». Επιπλέον λέει ότι ο φόβος για τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως το πρόσφατο στην Τυνησία, προκρίνει ως επιλογή την Ελλάδα και το γραφείο τους έχει νέες κρατήσεις για το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, από το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Ιταλία - αλλά και την Σκανδιναβία και την Γερμανία. Ηδη όπως λέει ο Αύγουστος έχει κλείσει καλά με τα συνέδρια και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακύρωση. Επισημαίνει ωστόσο ότι «περιμέναμε περισσότερους ξένους τουρίστες από πέρυσι αλλά λόγω του κλίματος δεν πάει τόσο καλά όσον αφορά τις αφίξεις με τις πτήσεις τσάρτερ, όπου εκεί έχουμε πτώση 20% έως 30% σε σύγκριση με πέρυσι. Καλά πάει η κρουαζιέρα και αύριο Πέμπτη περιμένουμε 1.000 άτομα στην Καλαμάτα». Επιπλέον όσοι ξένοι έρχονται στον τόπο μας «είναι πιο μαζεμένοι οικονομικώς, και δεν ξοδεύουν να φάνε, να ψωνίσουν ή να πάνε εκδρομές».
Ο Βασίλης Ζαφειρόπουλος του "Ζαφειρόπουλος travel" μιλάει για ακυρώσεις σωρηδόν, τόσο από Μεσσήνιους όσο και από ξένους. Καθώς και «μεταφορά της ημερομηνίας των διακοπών τους για όποια εταιρεία το δέχεται, γιατί οι προκαταβολές που έχουν δώσει τους δεσμεύουν να ακυρώσουν ή να μεταφέρουν την ημερομηνία». Ασφαλείς εκτιμήσεις ή προβλέψεις όπως λέει δεν μπορούν να γίνουν γιατί όλο αυτό είναι κάτι το πρωτόγνωρο, αλλά κρατάει μια μικρή ελπίδα εφόσον την άλλη Τρίτη θα ανοίξουν οι τράπεζες. Γενικότερα φέτος λέει «ο τουρισμός δεν υπάρχει πια, κι αν με κάποιο μαγικό τρόπο δεν αλλάξουν τα πράγματα και μέχρι σήμερα το βράδυ (σ.σ. χθες το βράδυ που τελείωνε το πρόγραμμα) δεν γίνει κάτι, νομίζω από αύριο θα είναι πιο δύσκολα».
Η Κατερίνα Τζαμάκου από το "Kalamata Travel" λέει ότι το γραφείο δέχεται ακυρώσεις για εκδρομές από Μεσσήνιους. Το τι θα ακολουθήσει μελλοντικά «δεν το ξέρουμε, είμαστε σε αναμονή και για τους ξένους». Προς το παρόν «δεν υπάρχει ακόμα ακύρωση, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει - όλες οι εκδρομές είναι στον αέρα και ο εγχώριος τουρισμός βρίσκεται σε μεγάλη πτώση».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/tourismos/item/69426-akyronoun-diakopes-ellines-xenoi

Δεν υπάρχουν σχόλια: