ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ Φιέστα σε φόντο άσπρο - μαύρο στο Ρίο

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/ 24/6



Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι κορυφαίες εθνικές σκακιστικές διοργανώσεις γίνονται στο Ρίο. Και φέτος για 15 μέρες η Αχαΐα θα συγκεντρώσει την εγχώρια αφρόκρεμα του πνευματικού αθλήματος σε όλες τις ηλικίες και όχι μόνο!

Γιατί εκτός από τους κορυφαίους Eλληνες και Ελληνίδες, θα υπάρχουν και πανίσχυροι μεγάλοι
δάσκαλοι (γκραν μετρ) του σκακιού από άλλες χώρες, που θα αγωνισθούν με τις ελληνικές ομάδες.
Κατά χρονολογική σειρά οι διοργανώσεις που συγκεντρώνουν την προσοχή δεκάδων χιλιάδων φίλων του σκακιού, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, είναι: τα Πανελλήνια Ατομικά Πρωταθλήματα Παίδων - Κορασίδων για τις ηλικιακές κατηγορίες μέχρι 8, 10, 12, 14 και 16 ετών από 25/6 μέχρι 2/7 και αμέσως μετά από 3/7 μέχρι 8/7 θα παιχτεί το 43ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα της Α' Εθνικής.
Στο ενδιάμεσο των δύο κορυφαίων διοργανώσεων την 1η και στις 2 Ιουλίου, θα παιχτούν από την προημιτελική μέχρι και την τελική φάση του 33ου Πανελλήνιου Ομαδικού Κυπέλλου με τη συμμετοχή 8 ισχυρών ομάδων. Μιλήσαμε με τον διευθυντή των αγώνων και διαιτητή της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας Γιώργο Γεωργόπουλο, ο οποίος επεσήμανε ότι η ανάθεση των αγώνων από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία στο Ρίο Αχαΐας, επιβραβεύει τις προσπάθειες των προηγούμενων χρόνων. Σηματοδοτεί δε, τη μετάβαση σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και εξέλιξης για το τοπικό σκάκι, που εκμεταλλεύεται στο έπακρο την υποδομή του και συνεχίζει την πλούσια σκακιστική παράδοση σε αγωνιστικές και οργανωτικές επιτυχίες.
Ο γνωστός για τις πολύ καλές σκακιστικές εκδηλώσεις που έχει φέρει εις πέρας διοργανωτής καλεί όλες και όλους εκείνους που αγαπούν το σκάκι να συμμετέχουν στην κορυφαία γιορτή του που θα αναδείξει τους νέους πρωταθλητές και τις πρωταθλήτριες σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, να βρεθούν αυτές τις ημέρες στο Ρίο και στην Πάτρα, να περπατήσουν στους δρόμους τους, να ξεκουραστούν στις πλατείες, να θαυμάσουν από κοντά τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και να γνωρίσουν τη γη της Αχαΐας.
Στην Αχαΐα, που διαθέτει σημαντικά θρησκευτικά προσκυνήματα με σημαντικότερα τον ναό του Αγίου Ανδρέα στη Πάτρα, την Παναγία Τρυπητή Αιγίου, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπως το νέο αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, το Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στα Καλάβρυτα, το Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, το Κάστρο του Ρίου, το Μεσαιωνικό Κάστρο Πατρών και σπάνιες φυσικές ομορφιές όπως το Φαράγγι του Βουραϊκού, το Σπήλαιο των Λιμνών στα Καστριά Καλαβρύτων, τη Λίμνη Τσιβλού, το Δάσος της Στροφυλιάς.
Το νέο αίμα
Την έναρξη των διοργανώσεων θα κηρύξουν τα Πανελλήνια νεανικά πρωταθλήματα. Με περίπου 300 σκακιστές και σκακίστριες από 7 μέχρι 16 ετών να διεκδικούν πανελλήνιους τίτλους, εμπειρίες, αλλά και απόλαυση γιατί το σκάκι ιδιαίτερα για τα παιδιά είναι και πρέπει να είναι απόλαυση. Δεν είναι τυχαίο ότι στις διοργανώσεις που συμμετέχουν μεγάλοι και παιδιά, όπως αυτοί της Α' Εθνικής, που στον χώρο των αγώνων βρίσκονται ταυτόχρονα ενήλικοι σκακιστές και παιδιά, οι πρώτοι κατά τη διάρκεια της πρωινής ανάπαυλας είτε είναι κλεισμένοι μελετώντας σκάκι για κάποιες ώρες στα δωμάτιά τους, είτε βρίσκονται με μια σκακιέρα σε κάποια δροσερή γωνιά, ενώ οι νεαροί σκακιστές το πρωί βρίσκονται κυρίως στην πισίνα του ξενοδοχείου και το βράδυ σε βόλτες στη θάλασσα!

Το Κύπελλο
Το διήμερο 1 και 2 Ιουλίου οι 8 ομάδες που έχουν προκριθεί στην τελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας θα διεκδικήσουν σε σύστημα νοκ άουτ το τρόπαιο. Στο φετινό Κύπελλο ξεκίνησαν περίπου 200 ομάδες από όλη τη χώρα, παίζοντας σε περιφερειακά τουρνουά. Εδώ οι συνθέσεις είναι τετραμελείς και μπορεί να αγωνισθεί οποιοσδήποτε σκακιστής ή σκακίστρια σε οποιαδήποτε σκακιέρα. Ο θεσμός του Κυπέλλου όπως και σε άλλα αθλήματα ενέχει σε κάποιο βαθμό και το στοιχείο της τύχης, αφού δύο πολύ καλές ομάδες μπορεί να κληρωθούν σε έναν αρχικό γύρο, με τη μία από τις δύο να παίρνει την πρόκριση. Η δυνατότητα της παράταξης μιας ομάδας χωρίς περιορισμούς, δίνει τη δυνατότητα ορισμένων «τρικ» ώστε η μια ομάδα να αιφνιδιάζει κάποιες φορές την άλλη, αφού δεν είναι γνωστό ποιος θα παίξει στην 1η σκακιέρα, ποιος στη 2η κ.ο.κ. Τον τίτλο της Κυπελλούχου Ελλάδας θα υπερασπιστεί η περσινή κάτοχος Πνευματική Στέγη Περιστερίου.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ Οι διεκδικητές του 43ου πανελληνίου πρωταθλήματος
Οι 34 ισχυρότερες από τις 220 και πλέον σκακιστικές ομάδες της χώρας θα διεκδικήσουν τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ελλάδας στο 43ο Πρωτάθλημα της Α' Εθνικής. Κάθε ομάδα αποτελείται από 10 σκακιστές και σκακίστριες που αποτελούν τη βασική σύνθεση και πολλούς άλλους αναπληρωματικούς. Για λόγους ανάπτυξης του πνευματικού αθλήματος, εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει η επιλογή από την Ομοσπονδία η κάθε ομάδα να μην έχει στη βασική της σύνθεση μόνο άνδρες, αλλά και γυναίκες και παιδιά.
Στις 4 πρώτες σκακιέρες της η κάθε ομάδα είναι ελεύθερη να βάλει όποιον ή όποια θέλει, με μια συγκεκριμένη σειρά βέβαια, που προκύπτει από τη διαρκή ατομική διεθνή αξιολόγηση που υπάρχει. Στην 5η σκακιέρα αγωνίζεται υποχρεωτικά μια σκακίστρια, στην 6η σκακιέρα υποχρεωτικά μια νέα μέχρι 20 ετών και στην 7η μια νέα μέχρι 16 ετών. Στις υπόλοιπες τρεις σκακιέρες ένας νέος ή νέα μέχρι 20 ετών, ένας ή μία μέχρι 16 και ένας ή μία μέχρι 12 ετών!
Με αυτόν τον τρόπο κάθε ομάδα για να κάνει πρωταθλητισμό πρέπει να κάνει και ανάπτυξη τόσο στις μικρές ηλικίες όσο και στο γυναικείο σκάκι. Μέχρι δύο αλλοδαποί σκακιστές μπορούν να αγωνιστούν μόνο στις πέντε πρώτες σκακιέρες, χωρίς δηλαδή να ανατρέπουν την αναπτυξιακή πολιτική της Ομοσπονδίας για τους νέους και τις νέες.
Στο περσινό πρωτάθλημα αγωνίστηκαν 604 σκακιστές και σκακίστριες από 18 χώρες, οι 556 βέβαια ήταν από την Ελλάδα. Οι 97 από αυτούς είχαν διεθνή τίτλο, οι 37 εκ των οποίων τον ανώτατο διεθνώς, αυτόν του γκραν μετρ (GM), και οι 28 του διεθνούς μετρ. Μεγαλύτερη συμμετοχή αναμένεται φέτος, αφού θα αγωνισθούν 34 ομάδες, ενώ πέρυσι ήταν 32.
Η περσινή νικήτρια
Τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ελλάδας θα υπερασπιστεί η ομάδα της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου, που στη δύναμή του έχει τον γκραν μετρ και υπερπρωταθλητή Ελλάδας Χρήστο Μπανίκα, τους γκραν μετρ και πρώην Πρωταθλητές Ελλάδας Γιάννη Παπαϊωάννου και Γιάννη Νικολαΐδη.

Επίσης τους κορυφαίους νέους Γιάννη Σταθόπουλο, Αναστασία Αβραμίδου, Γρηγόρη Δρακουλάκο, Ευγένιο Ιωαννίδη, Αντρέα Κελίρη, Ελισάβετ Παπαθανασίου.
Στους κορυφαίους σκακιστές που είναι μέλη ελληνικών ομάδων είναι ο Ινδός Χαρικρίσνα του ΣΟ Καβάλας που με διεθνή αξιολόγηση 2733 είναι 25ος στον κόσμο, ο Τσέχος Ναβάρα του ΟΣ Τριανδρίας με 2751 που είναι 14ος στην παγκόσμια κατάταξη, ο Γάλλος Ιστρατέσκου του ΝΟ Καλαμάτας με 2648, ο Ρουμάνος Λουπουλέσκου του Πανιώνιου ΓΣ με 2635, ο Ισραηλινός Πόστνυ του Ηρακλείου Κρήτης με 2634, ο Πολωνός Κεμπίνσκι του Φυσιολάτρη Νίκαιας με 2637, ο Ινδός Γκανγκούλι του ΣΑ Χανίων με 2625 κ.ά.
Κατά καιρούς στην Α' Εθνική έχουν αγωνιστεί και ακόμη πιο δημοφιλείς και ισχυροί σκακιστές. Εχουμε δει, για παράδειγμα, τον Ουκρανό Βασίλι Ιβαντσούκ και την Ουγγαρέζα Τζούντι Πόλγκαρ, την καλύτερη σκακίστρια όλων των εποχών, να αγωνίζονται με την ΠΣ Περιστερίου, τη Βουλγάρα πρώην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Αντουανέτα Στεφάνοβα με την Ακαδημία Χαλκίδας, τη Λιθουανή Πρωταθλήτρια Ευρώπης Βικτόρια Σμιλίτε με την ΑΕΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...