Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

Νόμιμη η κατάσχεση των καταθέσεων για μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 150.000€

Με βαριά νομικά «όπλα» εφοδιάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας τις φορολογικές αρχές, ώστε να είναι αποτελεσματικότερες στο «κυνήγι» της μεγάλης φοροδιαφυγής και του ΦΠΑ.


Το ΣτΕ δέχθηκε ότι όταν υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για μεγάλη φοροδιαφυγή, οι Αρχές μπορούν να αρνούνται τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας και ταυτόχρονα να ελέγχουν τραπεζικές καταθέσεις
Το ΣτΕ δέχθηκε ότι όταν υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για μεγάλη φοροδιαφυγή (μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ), οι Αρχές μπορούν να
αρνούνται τη χορήγηση βεβαιώσεων (π.χ. φορολογικής ενημερότητας) ή πιστοποιητικών αναγκαίων για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και ταυτόχρονα να ελέγχουν τραπεζικές καταθέσεις, επενδυτικούς λογαριασμούς κ.λπ., δεσμεύοντας μέχρι και το 50%.
Η... επιδρομή αυτή των φορολογικών αρχών κρίθηκε από το ΣτΕ συνταγματικά ανεκτή (κατά πλειοψηφία), ακόμα και αν υπάρχει αθωωτική απόφαση ποινικού δικαστηρίου για τον παραβάτη. Ωστόσο, τραβώντας μια «κόκκινη γραμμή» το ΣτΕ έκρινε ότι τα δικαστήρια οφείλουν, πάντως, να ελέγχουν εάν τα μέτρα αυτά παραβίασαν τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, γιατί δεσμεύθηκαν περιουσιακά στοιχεία πολύ μεγαλύτερα της φορολογικής παράβασης ή για αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα κ.λπ.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο ακύρωσε προ 4ετίας δεσμευτικά μέτρα σε βάρος γνωστού κοσμηματοπωλείου (λόγω μη απόδοσης ΦΠΑ περίπου 410.000 ευρώ). Ομως το ΣτΕ χαρακτήρισε νόμιμες τις φορολογικές ενέργειες, κρίνοντας ότι, παρά τον επαχθή χαρακτήρα τους, δεν παραβίασαν τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της οικονομικής - επαγγελματικής ελευθερίας.
Αρση απορρήτου
«Λύνοντας τα χέρια» των οικονομικών αρχών, το ΣτΕ δέχθηκε τη συνταγματικότητα τέτοιων μέτρων, που συμπεριλαμβάνουν άρση τραπεζικού απορρήτου και για κάθε είδους λογαριασμούς, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, αλλά και για το περιεχόμενο θυρίδων, κρίνοντας ότι έτσι διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου, με διατήρηση των περιουσιακών στοιχείων του παραβάτη, πριν να προλάβει να τα μεταβιβάσει ή να αποσύρει καταθέσεις.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, σε έλεγχο κοσμηματοπωλείου εντοπίστηκαν εικονικές αποδείξεις πώλησης και εικονικά τιμολόγια επιστροφής ΦΠΑ στη Β. Ελλάδα και επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα λόγω μη απόδοσης ΦΠΑ. Η πρωτόδικη ποινική απόφαση ήταν αθωωτική για τα τιμολόγια. Ο επιχειρηματίας υποστήριξε στο ΣτΕ ότι επιβλήθηκε συλλήβδην συντηρητική κατάσχεση της κινητής περιουσίας της επιχείρησης και των τραπεζικών λογαριασμών της, κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας, αφού η δέσμευση του 50% των διαθεσίμων της λειτουργεί συνθλιπτικά για τη ρευστότητα, τη λειτουργία, τη φήμη της.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: