Σάββατο, 25 Απριλίου 2015

Φιλιατρά: Αναβίωσαν και φέτος τα Λελώνεια

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr/ 
Για ακόμη μία χρονιά αναβίωσαν τα Λελώνεια στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα Φιλιατρά που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα
Οι εκδηλώσεις έχουν αναβιώσει από το 2007 με τη συμμετοχή αρκετών ιππέων από την Τριφυλία και με την υποστήριξη του Ιππικού Ομίλου Τριφυλίας, ενώ
πήραν την ονομασία τους από τον Πανάγω Λελώνη που εξόργιζε τους Τούρκους στους Ιππικούς Αγώνες, αφού κατάφερε παρά τα εμπόδια να τους κερδίσει και στο τέλος να θυσιαστεί για την ελευθερία, όπου δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται σήμερα το μνημείο του.

Παρουσία πλήθους κόσμου τελέστηκε η θεία λειτουργία εχθές το πρωί, ενώ μετά το πέρας της λειτουργίας ξεκίνησαν οι ιππικές εκδηλώσεις με την παράδοση της σημαίας του Αγίου Γεωργίου από τον π. Διονύσιο Καλογερόπουλο στον ιππέα Νίκο Μίχο από τους Γαργαλιάνους που με το άλογο του και με τη συνοδεία αρκετών ακόμη ιππέων γύρισαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Φιλιατρών.  
Στην συνέχεια ακολούθησαν αγώνες δρόμου από μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Φιλιατρών. Αφού επέστρεψαν οι ιππείς και παρέδωσαν τη σημαία, έγινε ιππική παρέλαση και επιδείξεις. Στο τέλος υπήρχε κέρασμα από τον Ιππικό Όμιλο Τριφυλίας για όλους με ψητή γουρνοπούλα και κρασί.

Αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματα των ιππέων που συμμετείχαν:
– Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος
– Μαρία Αναγνωστοπούλου
– Νίκος Μίχος
– Στέλιος Τσίτσας
– Παναγιώτης Πανταζόπουλος
– Δημήτριος Ντουγερόγλου
– Παναγιώτης Κοντοράβδης
– Αγγελική Παράσχη
– Δημήτριος Παράσχης
– Σωτήρης Αρβανίτης

Όλοι οι συμμετέχοντες βραβεύτηκαν με αναμνηστικά μετάλλια, ενώ η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ιππικό Όμιλο Τριφυλίας και το Δήμο Τριφυλίας.
Το παρών στον εορτασμό και την αναβίωση του εθίμου έδωσαν ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, ο πρώην Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας, ο πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Τριφυλίας, κ. Γιώργος Τεριζάκης, ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Παπαθεοδοσίου, η αντιδήμαρχος κα. Μαρία Πανουσιοπούλου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Φιλιατρών κ. Παναγιώτης Φαρμάκης καθώς και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Σχετικά με την εορτή ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά στους παρόντες είπε πως: «όλοι έχουμε σήμερα την ανάγκη ενός Αϊ- Γιώργη, πάντα και σήμερα πολυ περισσοτερο». Ενώ συνέχισε λέγοντας πως η Τριφυλία συμμετείχε σε όλα τα ιστορικά γεγονότα επώνυμα και ευπρόσωπα. Κλείνοντας είπε ότι: «σήμερα τιμάμε εκτός απο τον άγιο και τους ανθρώπους που έδειξαν την διαφορά και στάθηκαν όρθιοι, όπως οφείλουμε και εμείς να μείνουμε όρθιοι αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Ο πρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Τριφυλίας, κ. Γιώργος Τεριζάκης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να κρατηθούν ζωντανά τα ήθη και τα έθιμα μας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους ιππείς που συντηρούν τα άλογα με πόνο ψυχής στις δύσκολες οικονομικά εποχές που ζούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: