ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Δείτε το υπερ-πλοίο που θα φτιάξει η Ρωσία και θα αλλάξει τα πάντα

Η Ρωσία σχεδιάζει να ενισχύσει την ναυτική της ισχύ, με την κατασκευή ενός super-αεροπλανοφόρου
με το Ατλαντικό Συμβούλιο να θεωρεί πως για να είναι αποτελεσματικό το νέο υποερόπλο της Μόσχας χρειάζεται να αλλάξουν πολλά, σε σχέση με τους συμμάχους της.
Τα αεροπλανοφόρα, από την φύση τους παρέχουν ενίσχυση της παρουσίας της χώρας που τα έχει.
Ένα μέσου μεγέθους αεροπλανοφόρο μπορεί να μεταφέρει 70 αεροσκάφη, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Έτσι αυτό επιτρέπει στις ΗΠΑ π.χ. να μπορούν να πλήξουν στόχους και να ασκήσουν ενεργή εξωτερική πολιτική σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Με την ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας να αυξάνεται συνεχώς, είναι φυσικό η Μόσχα να θέλει να αποκτήσει και αυτή τα οφέλη της κατοχής αεροπλανοφόρων. Μέχρι πρόσφατα η Ρωσία είχε μόνο ένα γερασμένο αεροπλανοφόρο, σε σχέση με τα 10 μάχιμα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ, συν άλλα δύο που παραμένουν σε αναμονή για δράση.
Έτσι η Ρωσία ετοιμάζεται να απαντήσει στην υπεροχή των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο τομέα, με την κατασκευή ενός υπερ-αεροπλανοφόρου, το οποίο θα μπορεί να μεταφέρει πάνω από 100 αεροσκάφη, ακόμα και σε συνθήκες καταιγίδας, ενώ θα είναι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε αμερικανικό αεροπλανοφόρο έχει κατασκευαστεί ποτέ.
Σύμφωνα με τον Nicholas Varangis, μέλος του Ατλαντικού Συμβουλίου, στο αστρονομικό κόστος της δημιουργίας αυτού του αεροπλανοφόρου θα πρέπει να προστεθεί και ένα άλλο δυσβάστακτο κόστος, αυτό του επανασχεδιασμού των λιμανιών των συμμάχων της Ρωσίας.
Ακόμα και αν η Ρωσία καταφέρει να φτιάξει το υπερ-πλοιο, για να μπορέσει να προσεγγίσει λιμάνια για ανεφοδιασμό και ότι άλλο χρειαστεί, θα πρέπει να επανασχεδιαστούν τα λιμάνια των χωρών αυτών.

Η Ρωσία θέλει να αυξήσει την επιρροή της στην Κεντρική και Νότια Αμερική, ως απάντηση της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της.
Το υπερ-πλοίο που έχει το Κρεμλίνο στα σκαριά θα επιτρέψει στην Μόσχα να επεκτείνει την γεωπολιτική της επιρροή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη
"Το να φτιάξεις ένα τέτοιο πλοίο, χωρίς να έχεις τις προδιαγραφές να το αξιοποιήσεις είναι σαν να φτιάξεις ένα καζίνο όπου δεν θα μπορείς να παίξεις όλα τα παιχνίδια", αναφέρει ο Varangis.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους Moscow Times ο Dmitry Gorenburg, ειδικός στο ρωσικό ναυτικό, ο οποίος εργάζεται στην CNA Corporation στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα 10 με 15 χρόνια για να κατασκευαστεί το υπερ-πλοίο.

ΑΠΟ http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.