ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Το τετραώροφο κανόνι του Χίτλερ που ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία

Πρόθυμος να εισβάλει στη Γαλλία, ο Αδόλφος Χίτλερ χρειάστηκε και συνεπώς απάιτησε να
κατασκευαστεί ένα νέο όπλο που θα μπορούσε να διαπεράσει εύκολα τις οχυρώσεις - συγκεκριμένα της γαλλικής Γραμμή Μαζινό - το μόνο σημαντικό φυσικό εμπόδιο που υπήρχε ανάμεσα σε αυτόν και την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη.
Ήταν το 1941 όταν η γερμανική χαλυβουργία και η κατασκευαστική εταιρία όπλων Krupp AG, κατασκεύασαν για τον Χίτλερ το "Gustav Gun", το μεγαλύτερο όπλο που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε μάχη, σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του Military Channel "Top Secret Weapons".
Το τετραώροφο όπλο, με μάκρος 47 μέτρων και βάρος 1.350 τόνων, χρειαζόταν πυρομαχικά με βάρος 4535kg και διαμετρήματος 30 μέτρων!
Το τεράστιο όπλο δόθηκε στους Ναζί δωρεάν για να δείξει τη συμβολή της η Krupp στη γερμανική πολεμική προσπάθεια, όπως αναφέρει ο ιστορικός C. Peter Chen.
Το ισχυρό και ογκώδες "Gustav Gun" έκανε το ντεμπούτο του την άνοιξη του 1942, κατά την πολιορκία της Σεβαστούπολης.

Ωστόσο, όπως θα ανακάλυπταν πολύ σύντομα οι Ναζί το όπλο είχε κάποια σοβαρά μειονεκτήματα:
-Το μέγεθός του ήταν εύκολος στόχος για τα βομβαρδιστικά των Συμμαχικών Δυνάμεων
-Το βάρος του σήμαινε ότι θα μπορούσε να μεταφέρθεί μόνο μέσω (ακριβού) εξειδικευμένου Σιδηροδρόμου (που οι Ναζί έπρεπε να κατασκευάσουν εκ των προτέρων)
-Απαιτούσε 2.000 άτομα για να λειτουργήσει
-Το όπλο χρειαζόταν 5 μέρες συναρμολόγησης και τέσσερις ημέρες προετοιμασίας
Μέσα σε ένα χρόνο, οι Ναζί εγκατέλειψαν το "Gustav gun" και o Chen σημειώνει ότι οι Συμμαχικές δυνάμεις τελικά κατέστρεψαν το τεράστιο όπλο.

Δείτε το βίντεο στο http://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.