ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Επαγρύπνηση για το βακτήριο Xylella που ξεραίνει τις ελιές

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015 14:10 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/58719-vaktirio-xylella-xerainei-elies


Ανακοίνωση για το βακτήριο Χylella fastidiosa που ξεραίνει τις ελιές στην Ιταλία ενώ είναι γνωστό για τις σοβαρές ζημιές που προκαλεί στην αμερικανική ήπειρο, ιδιαίτερα σε αμπέλια, εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα, προσβάλλοντας και πολλά άλλα καλλιεργούμενα φυτά, διάφορα καλλωπιστικά (ιδιαίτερα την πικροδάφνη) αλλά και δασικά είδη ή/και ζιζάνια, εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Και ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην Ευρώπη μέχρι τώρα ήταν άγνωστο και έχει χαρακτηριστεί ως παθογόνο καραντίνας, πρόσφατα βρέθηκε στην περιοχή της Απουλίας στη Νότια Ιταλία να προσβάλει ελαιόδεντρα και να προκαλεί σε αυτά μια ασθένεια που εξαπλώνεται ταχύτατα.
Εμφανίζεται σποραδικά στην αρχή μέσα στον ελαιώνα και εξαπλώνεται ταχύτατα στα υγιή ελαιόδενδρα με τη βοήθεια μυζητικών εντόμων φορέων και των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ από περιοχή σε περιοχή μεταδίδεται με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό.
Στα δένδρα στα οποία εγκαθίσταται το βακτήριο, φράσσει τα αγγεία του ξύλου, με αποτέλεσμα την καχεκτική ανάπτυξη και τελικά την ξήρανση. Τα αρχικά συμπτώματα φύλλων και βλαστών εμφανίζονται με χλωρώσεις σε μεμονωμένα φύλλα που εξελίσσονται σε ξηράνσεις που μοιάζουν με «κάψιμο» και στη συνέχεια εξαπλώνονται στους βραχίονες και προοδευτικά επέρχεται η ξήρανση των δένδρων.
Στη χώρα μας μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστοποίηση του επιβλαβούς οργανισμού σε αρμόδια αρχή. Επειδή όμως το βακτήριο Xylella fastidiosa θεωρείται φυτοπαθογόνος οργανισμός υψηλού κινδύνου αφού προσβάλλει μεγάλο αριθμό ξενιστών (ζιζάνια, καλλωπιστικά, δασικά  δένδρα, πυρηνόκαρπα), η πιθανότητα να εισαχθεί και στη χώρα μας είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα για την Περιφέρεια των Ιόνιων Νήσων η οποία αποτελεί “πύλη εισόδου” από την Ιταλία, η ασθένεια των ελαιώνων της Νοτίου Ιταλίας δημιουργεί σοβαρές απειλές για τα ελαιόδενδρα και για άλλα φυτικά είδη.
Επισημαίνεται το γεγονός ότι για την πρόληψη της εξάπλωσης στην Ενωση του βακτηρίου Xylella fastidiosa, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την εκτελεστική της απόφαση 2014/87 έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία φυτών ελιάς προς φύτευση από την επαρχία του Λέτσε, της Περιφέρειας της Απουλίας της Ιταλίας.


  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/agrotika/item/58719-vaktirio-xylella-xerainei-elies

Δεν υπάρχουν σχόλια: