ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Κινητοποιείται η Πελοπόννησος για την Ολυμπία Οδό

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015 19:35 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/perifereia/item/58743-peloponnisos-kinitopoiisi-olympia-odos


Απόφαση για δυναμικές κινητοποιήσεις με στόχο να μην αναβληθεί η δημοπράτηση και να μη γίνει κατάτμηση του Πάτρα - Πύργος πήρε το Σάββατο το μεσημέρι το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, σε έκτακτη συνεδρίασή του, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε στο τραπέζι και η ανάγκη συμμετοχής και της Μεσσηνίας στην διεκδίκηση.
Επιτακτική μάλιστα γίνεται η ανάγκη κινητοποίησης όλων των ενδιαφερομένων περιοχών, για το σύνολο του έργου Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, καθώς ο αναπληρωτής υποδομών Χ. 
Σπίρτζης, σε επικοινωνία που είχε με τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, ούτε λίγο - ούτε πολύ, επιβεβαίωσε τους φόβους για αναβολή της δημοπράτησης και κατάτμησης του έργου, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνεδρίαση. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε μετά τη συνεδρίαση του Π.Σ. Δυτικής Ελλάδας ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλος, "ο περιφερειάρχης ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό που του επιβεβαίωσε πως όχι μόνο οι πληροφορίες έχουν βάση, αλλά αποτελούν τη βούληση και την πρόθεση της κυβέρνησης".
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης των Ηλείων, αναμένεται κι επικοινωνία του κ. Κατσιφάρα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, με στόχο να υπάρξει ο συντονισμός της περαιτέρω δράσης, ενώ προγραμματίζεται στη συνάντηση που ζητά η Δυτική Ελλάδα να γίνει με τους αρμόδιους υπουργούς, άμεσα, να συμμετάσχει κι εκπρόσωπος της Μεσσηνίας.
Μέχρι τώρα, σημειώνει ο κ. Γεωργιόπουλος πως ο κ. Σπίρτζης "κρύβεται πίσω από το ότι ακόμα δεν έχει ορκιστεί".
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ομόφωνα όλες οι παρατάξεις που συμμετείχαν, αλλά και με τη συναίνεση πολλών δημοτικών αρχών και φορέων που συμμετείχαν, αποφάσισε:
- Να παραμείνει δημόσιος ο χαρακτήρας του έργου της Πατρών - Πύργου, χωρίς διόδια, προς όφελος των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας,
- να μην υπάρξει καμία έκπτωση στο τεχνικό και φυσικό αντικείμενο του έργου, καθώς και να μην αλλάξει ο τρόπος δημοπράτησης, και
- να μην υπάρξει πολυδιάσπασή του, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και παλινωδίες που θα θέσουν σε κίνδυνο την ολοκλήρωσή του.
Επίσης, κατά τη προχθεσινή κατεπείγουσα και έκτακτη συνεδρίασή του στο Διοικητήριο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο, το Περιφερειακό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του ζητά άμεση σύσκεψη των αρχών και των φορέων της περιοχής με τους αρμόδιους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης, Υποδομών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, κατά την οποία θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματα και τις απόψεις τους για τη σημασία του αυτοκινητόδρομου.
«Αμεσα θα πρέπει όλοι οι φορείς συντεταγμένα να μεταβούμε στην Αθήνα, να συναντηθούμε με τους νέους υπουργούς και να λάβουμε τη δέσμευσή τους πως δε θα ληφθεί καμία απόφαση από την κυβέρνηση για νέα αναβολή στη διαδικασία δημοπρασίας που έχει ανακοινωθεί για τέλος του μήνα, καθώς και πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο δημοπρασίας του έργου» δήλωσε ο κ. Κατσιφάρας.
Ο κ. Κατσιφάρας ενημέρωσε -μεταξύ άλλων- το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους συμμετέχοντες πως όλες οι πληροφορίες, ανεπίσημες και επίσημες, συγκλίνουν πως θα έχουμε νέα δεδομένα και αναστολή της διακήρυξης για την εργολαβία Πάτρα – Πύργος και μάλιστα έκανε αναφορά και στην  προσωπική επικοινωνία που είχε το ίδιο πρωί ο ίδιος με τον υπουργό Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος του επιβεβαίωσε πως θα γίνει νέα αλλαγή.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου και ιδίως στις ενέργειες που έχει κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να έχουμε ως δημόσιο έργο το τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος.
Επανέλαβε τη θέση της Περιφέρειας ότι το έργο είναι κομβικής σημασίας, όχι μόνο για την Ηλεία και την Αχαΐα, αλλά για όλη τη Δυτική Ελλάδα, καθώς και τα Ιόνια Νησιά και ότι η Περιφέρεια θα μπει μπροστά σε κάθε διεκδίκηση, αρκεί να υπάρχει συναίνεση, ομόνοια και συλλογικότητα.
Την ίδια θέση και άποψη εξέφρασαν οι αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος τονίζοντας τη σημασία της ολοκλήρωσης του έργου για τους πολίτες.
ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 
Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι δημοτικών αρχών και φορέων της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν επί του θέματος, συμβάλλοντας στη διεξαγωγή ενός πολύ παραγωγικού Περιφερειακού Συμβουλίου, στο οποίο τοποθετήθηκε και η συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειακών συμβούλων που ήταν παρόντες.
Μεταξύ άλλων συμμετείχαν, ο μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, οι βουλευτές Γιάννης Κουτσούκος, Κώστας Τζαβάρας και Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο πρώην βουλευτής Τάκης Αντωνακόπουλος, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, οι δήμαρχοι Πύργου Γ. Λιατσής, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σ. Μπαλιούκος, Αρχαίας Ολυμπίας Ε. Κοτζιάς, Πηνείας Α. Καστρινός, Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ν. Μοράντ, Ηλιδας Χ. Χριστοδουλόπουλος και Δυτικής Αχαΐας Χ. Νικολάου, οι αντιδήμαρχοι Πύργου Α. Αγγελακοπούλου, Α. Σκαρτσιάρης και Δυτικής Αχαΐας Γ. Παλαιολόγος, οι πρώην δήμαρχοι Αμαλιάδας κ. Ράλλης, Ηλιδας Ι. Λυμπέρης, ο πρόεδρος ΤΕΕ Πύργου Βασίλης Κανελλόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας Νικόλαος Ζαροκώστας, ο Α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Νίκος Παναγιωτακόπουλος, ο Β΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Λεβέντης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Νικόλαος Ορφανός, ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου Σταθόπουλος, ο πρόεδρος ΦΟΣΔΑ Δυτικής Αχαΐας και δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Τραχάνης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου-Ολυμπίας Νίκος Κατσαρός, εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος κ.ά.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/perifereia/item/58743-peloponnisos-kinitopoiisi-olympia-odos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...