ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Η Αμφίπολη στο... top-10 των ανασκαφών


Στις δέκα κορυφαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της χρονιάς εντάσσει το περιοδικό Archaeology (του Ινστιτούτου Αμερικανικής Αρχαιολογίας) τα ευρήματα της Αμφίπολης.

Τη λίστα δημοσίευσε η ιστοσελίδα archaeology.org και ξεκινά την παρουσίαση με ένα μικρό αφιέρωμα στην ελληνική ανασκαφή. «Από τη στιγμή που ήρθε στο φως ο μεγαλύτερος γνωστός ελληνικός τύμβος τον Αύγουστο, οι λάτρεις της αρχαιολογίας σε όλο τον κόσμο περίμεναν με ανυπομονησία κάθε νέα είδηση, που προερχόταν από το σημείο της ανασκαφής. Ο τύμβος της Αμφίπολης, που χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν το τρανό παράδειγμα του πώς η αρχαιολογία μπορεί να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον και τη φαντασία του κοινού και εύκολα κέρδισε μια θέση στο ''Top-10'' των ανακαλύψεων του 2014», αναφέρεται.
Οι άλλες ανακαλύψεις που εντάχθηκαν στις 10 κορυφαίες είναι: Το υπόγειο του Stonehenge - Αγγλία, μια υπόγεια νεολιθική κατασκευή από πέτρα, ηλικίας 5.000 ετών.
Ο θησαυρός Seaton Down - Αγγλία που εντοπίστηκε με... ανιχνευτή μετάλλου και αποτελείται από 22.000 νομίσματα, που χρονολογούνται από το 260 έως το 340 μ.Χ.
Οι απαρχές του Βουδισμού - Νεπάλ.Στο Λουμπίνι, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στοιχεία μιας
προγενέστερης δομής από ξυλεία πάνω στην οποία βασίστηκε η κατασκευή των επομένων. Χρονολογείται τον 6ο αι. π.Χ. και οι ερευνητές πιστεύουν ότι από αυτό έγινε το αρχαιότερο βουδιστικό τέμενος στον κόσμο.
Αποκωδικοποίηση του DNA των Νεάντερταλ - Ισραήλ. Οι επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη εξερεύνησαν την επιγενετική των Νεάντερταλ. Τα ευρήματά τους έδωσαν ενδείξεις για την εξέλιξη του σώματος και του εγκεφάλου των σύγχρονων ανθρώπων από τα χρόνια των Νεάντερταλ και μετά.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...