ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Ποιο είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο του σπιτιού; Δεν είναι το κάθισμα της τουαλέτας

Κάθε κουζίνα διαθέτει μια τουλάχιστον επιφάνεια κοπής. Από το ωμό κρέας μέχρι τα λαχανικά, οι περισσότερες από τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά, στη διαδρομή τους μέχρι το τηγάνι, την κατσαρόλα ή το ταψί, κάνουν μια στάση στην επιφάνεια κοπής.
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η επιφάνεια κοπής αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα μαγειρικά σκεύη, αφού φαίνεται να υποθάλπει 200% περισσότερα βακτήρια από όσα βρίσκονται σε ένα κάθισμα τουαλέτας.
Η έρευνα έδειξε ότι για το 40% των περιπτώσεων τροφικής δηλητηρίασης ευθύνεται η ανεπαρκής υγιεινή του σπιτιού μας.

Σχεδόν τα μισά από τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο σπίτι μας, συμπεριλαμβανομένων και των επιφανειών κοπής, έχουν μολυνθεί με επικίνδυνα βακτήρια, όπως το E. Coli.
Η Δρ Lisa Ackerley, ειδικός στην υγιεινή των τροφίμων, λέει: «Οι περισσότεροι δίνουν σημασία στον καθαρισμό της τουαλέτας, χρησιμοποιώντας πολλά καθαριστικά, πιστεύοντας ότι πρόκειται για το πιο βρώμικο σημείο του σπιτιού», και συνεχίζει: «Όμως, όλες οι μελέτες στις οποίες έχω λάβει μέρος δείχνουν ότι τα πιο επικίνδυνα βακτήρια κρύβονται στην κουζίνα. Το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα λαχανικά είναι οι ένοχοι».
Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι μικροοργανισμοί είναι αόρατοι στο μάτι και έτσι δεν λαμβάνουν τις κατάλληλες προφυλάξεις.
Προσπαθώντας να περιγράψει το ταξίδι των μικροβίων, η Δρ Ackerley εξηγεί πως ακίνδυνα βακτήρια φτάνουν στο έντερο, όπου γίνονται επικίνδυνα, απειλώντας μας με τροφική δηλητηρίαση. Η ίδια συνεχίζει, λέγοντας ότι με τα χέρια μας μεταφέρουμε βακτήρια τα οποία μπορεί να εξαπλωθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού, στην περίπτωση που δεν τα έχουμε πλύνει καλά. «Ορισμένα μάλιστα είναι πολύ μολυσματικά, ακόμα και σε μικρό αριθμό», λέει η Δρ Ackerley. «Λίγοι μόνο μικροοργανισμοί πάνω στο χέρι μας είναι αρκετοί για να μεταφερθούν σε πόμολα, πετσέτες ή άλλες επιφάνειες που αγγίζουμε καθημερινά».
Η λύση κρύβεται σε μια απλούστατη κίνηση: το πλύσιμο των χεριών.
Η Δρ Ackerley, όμως, ξεκαθαρίζει ότι το απλό ξέπλυμα των χεριών με ζεστό νερό δεν είναι αρκετό για να σκοτώσει τα επικίνδυνα βακτήρια. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, το νερό θα έπρεπε να είναι τόσο καυτό, που δεν θα αντέχαμε να μας αγγίξει. «Στην πραγματικότητα», τονίζει, «είναι η κίνηση του τριψίματος των χεριών μεταξύ τους για τουλάχιστον 20" αυτή που μας εγγυάται ότι θα ξεφορτωθούμε τα βακτήρια, και όχι το ζεστό νερό».
Εξίσου σημαντική με το πλύσιμο των χεριών είναι η απολύμανση όλων των σκευών και επιφανειών μετά την προετοιμασία ωμού κρέατος και λαχανικών. Για ορισμένα σκεύη η καλύτερη λύση είναι το πλυντήριο πιάτων, το οποίο πλένει τουλάχιστον στους 65 βαθμούς. Όλα τα υπόλοιπα σκέυη, που δεν έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε στο πλυντήριο, θα πρέπει να απολυμαίνονται. Η Δρ Ackerley συστήνει π.χ. για τον σωστό καθαρισμό των επιφανειών κοπής τη χρήση απολυμαντικών μαντηλιών.
Πηγή: vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...