ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Τουρκολιάς προς επιχειρηματίες της Μεσσηνίας: "Βάλτε εσείς το 35% και η επένδυση εγκρίνεται"

http://www.eleftheriaonline.gr/
Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/50333-tourkolias-epixeirimaties




«Βάλτε εσείς το 35%, να δώσουμε εμείς 65%, και η επένδυσή σας είναι εγκεκριμένη από αυτή τη στιγμή» είπε με έμφαση ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Αλ. Τουρκολιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Δευτέρας η τράπεζα σε επιχειρηματίες της περιοχής.
Μιλώντας για τη Μεσσηνία και την εξέλιξη των επιχειρήσεών της, ο συμπατριώτης μας τραπεζίτης σημείωσε ότι:
«Θα περιοριστώ σε μία επιγραμματική αναφορά, ψυχρής και κατά το δυνατό τεχνοκρατικής φύσεως, αν και ως Μεσσήνιος αισθάνομαι αγάπη και
περηφάνια για κάθε σπιθαμή αυτού του τόπου, που αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του τι μπορούν να πετύχουν όραμα, πρωτοβουλία, μεράκι, ανθρώπινοι πόροι και, φυσικά, επενδύσεις. "Κι ομπρέλες να φυτέψεις εδώ, θα καρποφορήσουν", είχε πει
χαρακτηριστικά ο Χαρίλαος Τρικούπης υπογραμμίζοντας την ποσότητα και την ποιότητα της πρωτογενούς παραγωγής». Και συμπλήρωσε:
«Το μεταποιητικό δυναμικό αναπτύσσεται γρήγορα και αρκετές επιχειρήσεις της περιοχής αυξάνουν την εξωστρέφειά τους και μετατρέπονται σε εθνικούς πρωταθλητές. Με αυτό τον τρόπο οικοδομείται η αριστεία, έτσι αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα, έτσι περνάμε στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νομός Μεσσηνίας επέδειξε έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς συρρίκνωσης του ΑΕΠ, σε πανελλαδικό επίπεδο και διψήφιο ρυθμό αύξησης των περιφερειακών εξαγωγών την τελευταία πενταετία.
Εξωστρέφεια και επιχειρηματικότητα ανταμείβονται».
Αναφερόμενος στα πυροδάνεια, για τα οποία ρωτήθηκε, ο κ. Τουρκολιάς τόνισε με έμφαση ότι «δεν υπάρχει καμία αντίρρηση για ρύθμισή τους, αν τηρηθούν οι κρατικές δεσμεύσεις» - εννοώντας ότι το θέμα έχει κολλήσει στην εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην εμπεριστατωμένη μακροσκελή του ομιλία ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας ανέλυσε την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στη σχέση των τραπεζών με την αγορά και την επιχειρηματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα, λέγοντας ότι: «Η Εθνική Τράπεζα προσπάθησε -και κατάφερε- να βρίσκεται με συνέπεια δίπλα στους πελάτες της, ακόμα και στις αντιξοότητες της κοινωνίας και της οικονομίας. Περίοδοι αναταράξεων δεν θα εκλείψουν, προφανώς τίποτα συγκρίσιμο με όσα ζήσαμε. Η πορεία όμως έχει χαραχθεί. Η τράπεζα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις που δημιουργεί η τροχοδρόμηση προς τη διατηρήσιμη ανάπτυξη».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΝΙΑΣ

Σε πιο γενικό επίπεδο κινήθηκε η ομιλία του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Γ. Ζανιά, ο οποίος προηγήθηκε στο βήμα και υπογράμμισε ότι: «Η επίσκεψη στη Μεσσηνία που είναι και η δεύτερη στην Πελοπόννησο, συμπίπτει με μία "περίεργη", θα έλεγα, συγκυρία. Μια συγκυρία που από τη μια πλευρά τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως βγαίνουμε από την κρίση, πως ξεκινάει η επούλωση των πληγών που άφησε πίσω της, πως ο τραπεζικός τομέας επούλωσε πρώτος τις πληγές του και ανάκτησε ήδη τις δυνάμεις του».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ζανιάς και αναφερόμενος στην ανεργία είπε: «Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία που οι προοπτικές για την αύξηση της απασχόλησης, και συνεπώς για τη μείωση της ανεργίας, είναι θετικές. Οι εκτιμήσεις που γίνονται στην Εθνική Τράπεζα δείχνουν πως τα επόμενα 6 χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν στη χώρα 720 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, γκρεμίζοντας το ποσοστό της ανεργίας ακόμη και κάτω του 21% σε δύο χρόνια από τώρα, και κάτω του 12% σε 6 χρόνια από τώρα. Οι θέσεις αυτές αναμένεται να είναι και πιο σίγουρες γιατί δεν θα στηρίζονται, όπως πριν την κρίση, σε ελλείμματα και δανεικά».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφερόμενος στην ύφεση είπε: «Η αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στα οικονομικά στοιχεία και τις πραγματικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία από τη μια πλευρά και την εικόνα της χώρας που βλέπουμε κάθε βράδυ στις τηλεοράσεις, δείχνει πως η πορεία στο μέλλον δεν γίνεται σε μονοπάτια χωρίς κινδύνους. Εχει τεράστια σημασία να μην επανακάμψουν οι συνθήκες αβεβαιότητας που κατασπάραξαν κυριολεκτικά την οικονομία τα τελευταία χρόνια και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την τεράστια ύφεση που ενέσκηψε και οδήγησε σε απώλεια του ενός τετάρτου περίπου του ΑΕΠ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: