ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια: Πώς οι ιδιοκτήτες θα γίνονται ενοικιαστές των σπιτιών τους -Οι τρεις δυνατότητες

Πατώντας πάνω σε μοντέλα που εφαρμόστηκαν σε οικονομίες οι οποίες βρέθηκαν σε παρόμοια με της Ελλάδας κατάσταση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η ΤτΕ δημιουργούν το σχέδιο ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων, στεγαστικών και επιχειρηματικών, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα ενοικίασης της κατοικίας από τον υπερχρεωμένο δανειολήπτη.

Σύμφωνα με τη Real News  οι τρεις λύσεις με βάση  το ενοίκιο που θα περιλαμβάνονται στο σχετικό νόμο είναι οι εξής:

Για τα «φτωχά νοικοκυριά» τα οποία έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν και αυτό  είναι ήδη «κόκκινο» , θα υπάρξει στον επικείμενο νόμο -ρύθμιση διάταξη που θα προβλέπει τρεις εναλλακτικές  δυνατότητες, οι δυο εκ των οποίων θα στηρίζονται στην παραχώρηση και την ενοικίαση της κατοικίας. Η εν λόγω διάταξη που εν πολλοίς στηρίζεται στον κώδικα δεοντολογίας της  ΤτΕ  θα δίνει τις εξής δυνατότητες στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες:

Leasing

Το πρώτο εργαλείο θα είναι η χρηματοδοτική μίσθωση της κατοικίας. Με απλά λόγια , ο δανειολήπτης θα μπορεί να μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα  από την οποία έχει πάρει το δάνειο και στη συνέχεια θα υπογράφει σύμβαση  μέσω της οποίας ουσιαστικά θα νοικιάζει το σπίτι του για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει το πράσινο φως από την Τρόικα για να επιδοτεί μέρος του ενοικίου. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος θα κυμαίνεται από 200 έως 500 ευρώ. Μόλις περνά η πενταετία, στην περίπτωση που ο δανειολήπτης έχει αυξήσει τα εισοδήματά του θα μπορεί να παίρνει πίσω την κυριότητα του ακινήτου του, να διαπραγματευτεί ξανά με την τράπεζα και ενδεχομένως να κουρέψει την οφειλή του.

Πώληση και ενοικίαση της κατοικίας

Επίσης, σύμφωνα με τη Real News, θα δίνεται η δυνατότητα πώλησης και ενοικίασης του σπιτιού. Ο δανειολήπτης θα  μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου είτε στην τράπεζα στην οποία χρωστά,είτε σε τρίτο (άλλη τράπεζα ή άλλο αγοραστή). Επίσης θα προβλέπεται και η μεταβίβαση σε κρατική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων. Η συμφωνία μπορεί να συνοδεύεται με παραχώρηση του δικαιώματος διαμονής στο ακίνητο για κάποια ελάχιστη χρονική διάρκεια, πιθανότατα για τρία χρόνια, έναντι μισθώματος. Τέλος, θα δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να αποπληρώσει μέρος του δανείου με εκτεταμένο «κούρεμα»  ή το σύνολο αυτού.
Εθελοντικη παράδοση σπιτιού
Τρίτη εναλλακτική η εθελοντική παράδοση του ενυπόθηκου σπιτιού. Αυτής της ρύθ μισης θα μπορούν να κάνουν χρήση   όσοι δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα  να κρατήσουν έστω και μέσω ενοικιάσης το ακίνητό τους.

Οπως σημειώνει η Real News στο νόμο που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση, σε ότι αφορά τα στεγαστικά, εκτός από τη δυνατότητα ενοικίασης του σπιτιού θα προβλέπεται και η αντικατάσταση                                         παλαιού δανείου με νέο  μικρότερου  υπολοίπου, η διαχείριση σε εκκαθάριση στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας και η ρευστοποίηση  εξασφαλίσεων για την ικανοποίηση της απαίτησης της τράπεζας.


Πηγή: Η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια: Πώς οι ιδιοκτήτες θα γίνονται ενοικιαστές των σπιτιών τους -Οι τρεις δυνατότητες | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/166836#ixzz3AX3RWfDP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.