ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

«Πόλεμος» δισεκατομμυρίων για το ελληνικό γιαούρτι -Χρυσοφόρος αγορά σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Το ελληνικό γιαούρτι, το γνωστό εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα ως «στραγγιστό», έχει εξελιχθεί σε χρυσοφόρο αγορά για τους κολοσσούς της παγκόσμιας γαλακτοβιομηχανίας, καθώς αναπτύσσεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, δημιουργώντας μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και προκαλώντας έναν ανηλεή εμπορικό πόλεμο.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της αμερικανικής Bernstein, το μερίδιο του γιαουρτιού ελληνικού τύπου από μόλις 1% επί των συνολικών
πωλήσεων γιαουρτιού στις ΗΠΑ το 2007 ανέρχεται εν έτει 2014 σε 49%, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή». Ο τζίρος της εν λόγω κατηγορίας γιαουρτιού στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι το 2013 έφτασε τα 2,66 δισ. δολάρια (1,98 δισ. ευρώ) από 35,4 εκατ. δολάρια (26,4 εκατ. ευρώ) πριν από μόλις επτά χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του γενικού προξενείου της Ελλάδας. Το μερίδιο της κατηγορίας το 2013 ήταν 35% επί της συνολικής αγοράς γιαουρτιού.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, ο τζίρος της αγοράς γιαουρτιού ελληνικού τύπου ανήλθε το 2013 στα 265,4 εκατ. ευρώ, από 150,7 εκατ. ευρώ το 2011, και αποτελεί το 28% της συνολικής αγοράς γιαουρτιού στη χώρα.
Διψήφιους ρυθμούς αύξησης σημειώνουν οι πωλήσεις γιαουρτιού ελληνικού τύπου και στη Γερμανία. Ο κύκλος εργασιών της συγκεκριμένης κατηγορίας έφτασε το 2012 τα 37,6 εκατ. ευρώ, από 24,2 εκατ. ευρώ το 2010 και 28,6 εκατ. ευρώ το 2011. Σύμφωνα, εξάλλου, με έρευνα της GfK το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2012 - Ιουνίου 2013 ο αριθμός των νοικοκυριών στη Γερμανία που αγοράζουν γιαούρτι ελληνικού τύπου αυξήθηκε κατά 37,2% έναντι του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2011 - Ιουνίου 2012, φτάνοντας τα 7,23 εκατ. νοικοκυριά. Πριν από περίπου δύο χρόνια, άλλωστε, η ΦΑΓΕ ίδρυσε θυγατρική στη Γερμανία για τη διανομή των προϊόντων της. Στην Ιταλία το γιαούρτι ελληνικού τύπου αποτελεί το 12,9% της συνολικής αγοράς φτάνοντας σε τζίρο τα 178 εκατ. ευρώ.
Είναι πολλά τα λεφτά, λοιπόν, με συνέπεια όλο και περισσότερες ξένες εταιρείες να εισέρχονται στην παραγωγή γιαουρτιού ελληνικού τύπου. Στις ΗΠΑ μπορεί τον δρόμο για το ελληνικό γιαούρτι να άνοιξε η ΦΑΓΕ, πλέον όμως έχει αποκτήσει πολύ ισχυρούς ανταγωνιστές, όπως την General Mills, την Danone και φυσικά την Chobani. Πλέον η Chobani στρέφεται και στην κατηγορία του παιδικού γιαουρτιού, ενώ η Danone έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με τη Starbucks έτσι ώστε σε καταστήματα της αλυσίδας καφέ στις ΗΠΑ να προσφέρονται εκτός από γιαούρτι ελληνικού τύπου και τρία νέα smoothies που περιέχουν επίσης «ελληνικό γιαούρτι». Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι εξυπηρετεί τη στρατηγική της Danone να καθιερώσει το προϊόν ως ένα υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας.
Υπό το βάρος του εντεινόμενου ανταγωνισμού που υφίσταται στις ΗΠΑ, η ΦΑΓΕ έχει προχωρήσει σε νέες επενδύσεις σε παραγωγικές μονάδες της στο Τζονστάουν της Νέας Υόρκης. Στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2014 εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί η νέα επέκταση του εργοστασίου της στην περιοχή, που θα της επιτρέψει την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας από 85.000 τόνους γιαουρτιού ετησίως σε 160.000 τόνους. Επιπλέον, η γαλακτοβιομηχανία αρχίζει να δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και στην παραγωγή γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο κυριότεροι ανταγωνιστές της ΦΑΓΕ είναι η Danone και η Muller, ενώ μετά μια διετή δικαστική διαμάχη, που έληξε υπέρ της, κατάφερε έτσι ώστε η Chobani να μη χρησιμοποιεί στα προϊόντα της τον χαρακτηρισμό «greek yoghurt».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.